Airbnb vuokraus

Airbnb vuokraus

Mikä on Airbnb?

Airbnb on Yhdysvalloissa vuonna 2008 perustettu yritys, jonka ideana on, että yksityiset henkilöt vuokraavat esimerkiksi oman asuntonsa, huoneensa tai mökkinsä majoitusta tarvitsevalle henkilölle. Airbnb palvelu tarjoaa vuokraajalle alustan ja palvelun, minkä kautta toiminnan pyörittäminen on helppoa ja turvallista. Jokaisesta varausvahvistuksesta Airbnb ottaa itselleen tietyn suuruisen palvelupalkkion.

Vuokraustoimintaa voi tehdä omien resurssien mukaan, joko satunnaisesti esimerkiksi oman paikkakuntansa tapahtumien aikaan, kun majoitustarvetta on enemmän tai säännöllisesti pitkin vuotta. Majoittamiseen vaikuttaa usein myös tarjolla olevan kohteen sijainti. Esimerkiksi, jos asunto sijaitsee lähellä lentokenttää, on kysyntää varmasti enemmän kuin asunnolle joka sijaitsee maaseudulla luonnon rauhassa.

Airbnb vuokrauksella voi tienata mukavasti. Kaikki riippuu toki omasta aktiivisuudesta. Majoittujat vaihtuvat sesonkiaikaan jopa vuorokauden välein, ellet aseta ehtoihin, että asunto tulee vuokrata esimerkiksi koko viikonlopuksi tai viikoksi. Mitä pidemmän varauksen asuntoon/mökkiin saa, sen vähemmän tulee päivittäistä siivousta. Airbnb vuokraajilta saatujen tietojen mukaan toiminnalla voi hyvinkin lomakuukausina tienata 1000 euroa kuukautta kohden. Airbnb Suomi – sivustolla on arviolaskuri, joka laskee suuntaa antavan arvion, kuinka paljon voit vuokrattavalla kohteella ansaita kuukaudessa. Ansiomahdollisuudet perustuu siihen, onko vuokrattava asunto kokonaan vieraiden käytössä vai vuokraatko mahdollisesti vain yhtä huonetta. Vuokrattavuuteen vaikuttaa myös, kuinka monta vierasta voit majoittaa ja missä kohde sijaitsee.

 

Riku Vantaalta on majoittanut vieraita asunnossaan jo kahden vuoden ajan

Riku kiinnostui Airbnb – vuokrauksesta, kun hän muutti yhteen tyttöystävänsä kanssa ja hänelle jäi oma asunto tyhjilleen. ”Alkuun mietin asuntoni pitempi aikaisempaa vuokraamista, mutta ajattelin ennen sitä kokeilla Airbnb- vuokrausta. Ajattelin, että jos homma ei toimi, on ainakin kokeiltu”, toteaa Riku.

Riku tutustui Airbnb – palvelun toimintaan ja sai hyviä vinkkejä, mitä asioita toiminnan aloittamisessa tulee ottaa huomioon, esimerkiksi säännöt, mitä vieraiden tulee majoittuessaan noudattaa. Asunnolle piti myös asettaa yö kohtainen hinta, mitä pystyy muutamaan sesongin tai vaikkapa viikonpäivän mukaan.

”Itse seuraan säännöllisesti lähialueen hintoja ja asetan oman vuokrauskohteen hinnan vähän alhaisemmaksi. Näin varauskalenteri on pysynyt mukavan täynnä”.

Riku pyysi ammattilaisvalokuvaajana toimivaa kaveriaan ottamaan asunnosta hyvät kuvat, niin asunnon parhaat puolet saatiin esiin. Asunnon valttina on hyvät kulkuyhteydet Helsinki-Vantaan lentokentälle, mitä Riku halusi korostaa ilmoitustekstissään.

Vuokraustoiminta kahden vuoden aikana on sujunut kivasti ja Riku laski, että kahden vuoden aikana majoittujia hänen asunnossaan on ollut kaikkiaan 32. Osa vieraista on majoittunut asuntoon useammaksi päiväksi, osa jopa viikoksi. Riku ei ole määrittänyt sen tarkemmin, montako yötä asunnossa vähintään tulee olla, mutta Riku sanoo pohtineensa, että voisi asettaa rajaksi jatkossa kaksi yötä, koska se helpottaisi siivousta. Tällä hetkellä Riku käy siivoamassa asunnon itse ja pesee samalla liinavaatteet asunnossa olevassa pyykkikoneessa. Toisinaan, jos hänellä on muuta menoa siivoamassa käy joko tyttöystävä tai sisko. Riku on miettinyt myös ulkopuolisen siivoojan palkkaamista, mutta hidasteena on ollut siivouspalveluiden melko kova hinnoittelu.

”Niin kauan, kun vuokraustoiminta tuntuu mukavalta aion tätä jatkaa. Pidän plussana tässä hommassa uusien ihmisten tapaamista ja palautteita, joita saan vierailta”.

 

Kenelle Airbnb- toiminta sopii?

Toiminta sopii hyvin monenlaisille ihmisille. Vuokraustoiminnassa vaaditaan palvelualttiutta ja aikaa vastata asiakkaiden kysymyksiin. Toiminnan pyörittäminen ei myöskään tule ilman työtä, vaan asunto tulee siivota jokaisen majoittajan jälkeen joko itse tai siihen tulee palkata siivouspalvelu. Tämä tarkoittaa, että vuokraustoiminnan ylläpitäminen vaatii aikaa riippuen toki, kuinka aktiivisesti vuokraustoimintaa pyörittää. Vuokraustoiminnan valttina on ehdottomasti joustavuus. Majoittujia saa ottaa sen verran kuin haluaa tai ehtii.

Toiminta sopii henkilölle, jonka asunto, huone tai mökki on tyhjillään tai vähäisellä käytöllä ja kohteen käyttöastetta halutaan parantaa. Jos ei itse ehdi käymään vapaa-ajan asunnollaan, miksi sinne ei voisi mennä sitten joku muu, joka siitä vielä jopa maksaakin?

Airbnb-vuokraus aloitetaankin usein siitä syystä, että henkilöllä on kohde, mitä ei juurikaan käytetä ja halutaan lisäansioita.

Airbnb – vuokraus sopii tähän tarkoitukseen todella hyvin.

Vuokrattavan kohteen tulee olla asianmukaisessa kunnossa. Tämä tarkoittaa, että asunnon huonekalujen tulee olla puhtaat, ehjät ja helposti puhdistettavat. Liinavaatteita tulee olla tarpeeksi (jos ne sisältyvät hintaan) ja ne tulee olla vähintään 60 asteessa pestäviä. Toisinaan asunnon vuokrauksen aloittaminen vaatii pientä pintaremonttia tai vuokraustoiminnan aikana asuntoon tulee uusia mm. jääkaappi tai mikro. Jos remontti on suurempi saattaa se vaatia lainan ottamista. Lainan lyhennyserät voi maksaa osittain vuokratuotolla. On myös hyvä muistaa, että jos majoitustoimintaa tai tulonhankintaa varten on joutunut ottamaan lainaa, voidaan lainan korko vähentää verotuksessa. Tarkemmat ohjeet tulonhankkimismenojen ilmoittamisesta Verohallinnon sivuilla.

 

Asiat, jotka tulee ottaa huomioon Airbnb – vuokrauksessa

Airbnb – vuokrauksen aloittaminen vaatii alkuun asiaan perehtymistä, siinä missä minkä tahansa muunkin uuden asian sisäistäminen.

Tärkein asia, jotta vuokraus lähtisi hyvin käyntiin – on vuokrauskohteen esittelytekstin laatiminen, kuvien ottaminen sekä sääntöjen laatiminen.

Kun nämä asiat on kunnossa on vuokraustoiminnan pyörittäminen huomattavasti helpompaa. Selkeillä ”pelisäännöillä” kaikki ovat tyytyväisiä.

Laadi seuraavien asioiden pohjalta hyvä Airbnb ilmoitus:

 • Majoituspaikan sisään – ja uloskirjautumisaika
 • Saako asuntoon tuoda lemmikkieläimiä
 • Tupakointialueen määrittäminen
 • Hiljaisuusaika asunnossa
 • Onko juhlien järjestäminen asunnossa sallittua
 • Miten avaimet luovutetaan vieraalle vai onko jossain avainlokero, mikä aukeaa koodilla?
 • Majoituspaikan maksaminen (käteinen, ennakkomaksu, luotto esim. kulutusluotto yms.)
 • Onko mahdollista lisävuoteelle tai pinnasängylle?
 • Sisältyykö hintaan liinavaatteet, loppusiivous, pyyhkeet yms.?
 • Kuinka monta majoittujaa kohteessa saa olla maksimissaan?
 • Mainitse erikseen, jos majoittuja saa käyttää grilliä tai pesukonetta.

Tässä pääpiirteittäin asiat, jota tulee ottaa huomioon ilmoitustekstiä suunniteltaessa. Tarvittaessa saat ilmoituksen tekemiseen apua Airbnb- palvelusta. Hyvä vinkki on myös katsoa muita ilmoituksia ja ottaa niistä mallia kohteen esittelyyn ja varusteluettelon laatimiseen.

Sinä olet kuitenkin alueen ja asunnon paras asiantuntija. Mieti, mikä sinua ilahduttaa paikassa? Onko se lähialueen virkistysalue? Lähellä oleva kauppakeskus? Lapsiystävällinen ranta? Tai esimerkiksi vieressä kulkeva hiihtolatu tai lenkkipolku?

 

Airbnb- vuokrauksen verotus?

Airbnb – vuokraus on usein satunnaista tuloa, mutta yhtälailla tästä tulee maksaa verot. Vuokrauksesta saatu tulo lasketaan veronalaiseksi pääomatuloksi. Kyseistä tulosta saa vähentää vuokrauksesta aiheutuneet kulut, kuten vuokralaisen hankinnasta aiheutuneet kulut tai osan hoitovastikkeesta. Jos vuokraat vain osaa asunnosta esimerkiksi yhtä huonetta, kulut tulee suhteuttaa vuokra-aikaan sekä huoneen pinta-alaan.

Airbnb – vuokrauksesta tulee pitää tarkkaa kirjanpitoa. Vuokraajalla tulee olla dokumentit asunnon vuokralaisesta, peritystä vuokrasta sekä vuokrausajankohdasta.

Mikäli Airbnb- vuokrausta harjoitetaan riittävän säännöllisesti ja toiminta on laajaa, saattaa verottaja katsoa toiminnan arvonlisäverovelvolliseksi.

 

Airbnb – vuokraus lyhyesti:

 • Tee yksityiskohtainen, mutta selkeä kuvaus vuokrattavasta kohteesta

Saat itse määrittää vieraiden enimmäismäärän ja mitkä asunnon varusteista on majoittujien käytössä. Esimerkiksi pesukoneen käyttö ei tarvitse olla sallittua vieraille. Asunnon sääntöihin tulee kirjata kaikki oleelliset asiat, jotta majoitustyylisi tulee selville. Sääntöjen tulee olla sellaiset, jotta niitä on helppo noudattaa ja miten toimisit myös itse. Vuokrattava tila vaikuttaa myös sääntöihin.

 • Valitse itsellesi sopivat varausasetukset

Tee varattavuudesta itsellesi mahdollisimman helppoa. Sulje kalenterista ne päivät pois, jolloin et ole tavoitettavissa. Luo myös varausten välille tarpeeksi aikaa muun muassa siivoukseen, pyykinpesuun yms. Älä aseta liian tiukkaa aikataulua. Varausten väliin kannattaa jättää aikaa ainakin kolme tuntia.

 • Majoittamisen hinta

Yö kohtainen hinta saa vaihdella sesongin tai viikonpäivän mukaan. Saat itse määrittää vuorokausikohtaisen hinnan kohteelle. Airbnb palvelu veloittaa tarjoamistaan tuotteista ja palveluista palveluhinnastonsa mukaisen maksun joko niin, että kun vieras varaa majapaikan: majoittajan ja vieraan jakama palvelumaksu tai niin, että majoittaja maksaa kokonaan palvelunmaksun. Palvelumaksu on keskimäärin 3 prosenttia varauksesta.

 • Ole valmis vastaamaan

Majoittujilla saattaa olla kysyttävää kohteesta tai käytännön asioista. Kun vieraiden kysymyksiin vastaa mahdollisimman nopeasti, annat vieraille hyvän ja luotettavan kuvan itsestäsi. Yleisenä sääntönä pidetään, että vastauspyyntöihin vastattaisiin vuorokauden sisällä. Kun lataat käyttöösi Airbnb-sovelluksen, sinun on helppo vastata viesteihin missä vain.

 • Ole avoin uusille kokemuksille

Monet pitävät Airbnb- vuokrausta mukavana toimintana – tapaa uusia ihmisiä ja haasteita. Alkuun pääsyn jälkeen asiat lähtevät rullaamaan omalla painollaan ja vuokrauksesta saa mukavaa lisätuloa muiden töiden lisäksi. Positiiviset palautteet ja hymy majoittujien kasvoilla on parasta.

VertaaLainaa.fi
Logo