Hallitus haluaa puuttua asuntolainojen laina-aikaan

Asuntolaina

Hallituksen linjauksen mukaan kotitalouksilla olevien asuntolainojen enimmäismaksuaikaa haluttaisiin lyhentää. Tällä hetkellä asuntolainaan voi saada takaisinmaksuaikaa jopa yli 30 vuotta. Laina-ajan lyhentämisellä haluttaisiin tavoitella pidempiaikaisen riskin minimoimista pienentää kotitalouksien velkaantumista.

Korkojen nousu ja inflaation kiihtyminen heijastuu varsinkin sellaisiin kotitalouksiin joilla on jo paljon lainaa. Vaikutukset eri kotitalouksiin kuitenkin vaihtelevat ja epävarmuus näkyykin selkeämmin sellaisissa kotitalouksissa, jotka ovat herkempiä korkojen nousulle. Tyypillisesti tällainen tilanne syntyy, kun lainaa on haettu maksimimäärä maksukykyyn nähden ja lainan takaisinmaksuaika on venytetty lähelle tai jopa yli 30 vuoden.

Suomen pankki on jo pitkään ehdottanut, että asuntolainojen maksuajan lisäksi tulisi puuttua myös asettamalla lainoihin velkakatto, joka olisi kotitalouksien tuloihin sidottu ensimmäisvelkarajoitus. Tällä hetkellä Finanssivalvonta on jo antanut pankeille suosituksen arvioida tarkemmin kotitalouksien maksukykyä nykyistä korkeammilla asuntolainan koroilla.

Hallituksen halu kiristää lainojen ehtoja on esillä nyt vain asuntolainojen kohdalla, joissa laina-ajat ovat pitkiä ja lainasummat korkeita. Vakuudettomiin kulutusluottoihin ei olla kaavailemassa samanlaista korkokattoa, vaan lainojen takaisinmaksuajat pysyvät edelleen maksimissaan 20 vuodessa.

 

Hallitus linjasi jo vuonna 2019 vakuudettomiin lainoihin korkokaton

Vakuudettomiin kuluttajaluottoihin tuli muutoksia vuonna 2019, kun hallitus päätti asettaa luottoihin enimmäiskoron, joka on 20 prosenttia sekä maksimirajan, jonka yli lainan kulut eivät saa vuodessa nousta. Linjauksen myötä kuluttajaluotot selkeytyivät ja monet pankit rohkaistuivat lähtemään mukaan lainankilpailutuspalveluihin. Vakuudettomien lainojen korkokaton myötä pankeilla ei ollut enää pelkoa leimautua pikavippiä myöntäviksi laitoksiksi, koska korkokaton seurauksena kalliit pikalainat poistuivat lainamarkkinoilta.

Edelleen puhutaan pikavipeistä, mutta nykyisen lain puitteissa näillä tarkoitetaan usein nopeasti tilille maksettavia lainoja. Jos pikavipin on ottanut ennen vuoden 2019 korkokattomuutosta, voi lainan korko olla kuitenkin korkeampi kuin 20 prosenttia.

 

Kilpailuttamalla lainan voi korkotasoa madaltaa

Lainan korkotasot vaihtelee ja jonkin verran lainan korkotasoon vaikuttaa myös markkinoilla oleva kilpailu.

Kiristynyt markkinatilanne sekä korkokattolaki ovat toki monen pankin kohdalla ajanut lainantarjoajat tilanteeseen, että lainojen koroissa ei ole huimia eroja. Mutta varsinkin suurempien lainojen kohdalla muutamankin prosentin ero jo tuntuu lainan kokonaiskustannuksissa sekä kuukaudessa maksettavassa lainanlyhennyksessä. Esimerkiksi jos lainaa on 50 000 euroa 15 vuoden maksuajalla ja lainan korko on 13 prosenttia, on lainan kuukausierä 328,96 euroa. Jos lainan kilpailuttamisen myötä lainan koron saa putoamaan 10 prosenttiin, tarvitsee kuukaudessa lainaa lyhentää enää 279,40 euroa. Lainan kokonaiskustannuksissa eroa syntyy 8921,81 euroa.

 

Kilpailuta laina VertaaLainaa palvelussa

Lainan kilpailuttaminen kannattaa aloittaa palvelumme kautta.

Täyttämäsi lainahakemus tavoittaa hetkessä yli 25 pankkia ja rahoitusyhtiötä.

Hakemuksen lähettäminen ja lainatarjousten vastaanottaminen on sinulle maksutonta ja täysin riskitöntä.

Saat rauhassa tutustua tulleisiin lainatarjouksiin ja tehdä päätöksen, miten toimit. Jos päätät hyväksyä jonkin tulleista lainatarjouksista saat tarkat ohjeet lainasopimuksen allekirjoittamiseen. Lainan maksun jälkeen voit maksaa vanhan lainan kokonaan pois, millä tavoin saat korkeakorkoisemman lainan maksettua ja lyhennät jatkossa pienikorkoisempaa lainaa.

Palvelumme kautta hyödyt lainan kilpailuttamisesta monella tapaa:

  • Lainan korko on alkaen 4,19 prosenttia
  • Lainaa varten et tarvitse takaajia tai vakuuksia
  • Hakemuksella tavoitat yli 25 pankkia ja rahoitusyhtiötä
  • Etsimme sinulle aina parhaan koron lainatarjoukset
  • Lainaa voi hakea 60 000 euroon saakka 1 – 15 vuoden maksuajalla
  • Lainan kilpailuttaminen on maksutonta ja riskitöntä
  • Olemme 100 % kotimainen kilpailutuspalvelu
VertaaLainaa.fi
Logo