Debit vai credit

Debit vai credit

Credit ja Debit kortit ovat olleet suomalaisten käytössä jo vuosien ajan, mutta edelleen välillä korttien ominaisuudet tahtovat unohtua. Kertaamme tässä artikkelissa, mitä Debit ja Credit ominaisuus kortissasi tarkoittaa?

Debit – ominaisuus kortissa

Debit kortti tarkoittaa pankkikorttia eli kun maksat ostoksesi tai nostat rahaa Debitiltä peritään rahat suoraan korttisi pankkitililtä. Rahasumma veloitetaan tililtäsi usein päivän parin viiveellä ja siihen asti summa näkyy tilitapahtumissasi katevarauksena.

Debit kortilla maksetaan usein päivittäiset ruokaostokset. Pienemmissä ostoksissa katevarmennusta ei tehdä, jolloin myös tilin ylitykset ovat mahdollisia, jos ei itse ole ajan tasalla pankkitilinsä saldosta. Tilinylityksestä pankki veloittaa hinnastonsa mukaisen korvauksen, joka voi olla 5 – 15 euroa. Mobiilisovelluksen avulla kannattaa ennen ostoksia tarkistaa, minkä verran pankkitilillä on rahaa käytettävissä ennen ostosten tekoa. Lähimaksun kohdalla raha veloitetaan myös pankkitililtä.

Suurin osa ostoksista maksetaan kortin Debit – ominaisuudella, mikä selviää Suomen pankin teettämästä maksuliiketilastosta. Tilaston mukaan vuonna 2018 suomalainen käytti korttia kerran päivässä. Korttimaksuista 91 prosenttia maksettiin Debitillä.

 

Credit – ominaisuus kortissa

Credit puolelta maksettaessa maksat ostoksesi luottokortilla. Tällöin summaa ei veloiteta pankkitililtäsi, vaan maksamasi summa lisätään luottolaskuusi, joka laskutetaan kerran kuukaudessa. Luottolaskun voi maksaa kokonaan pois tai pienemmissä erissä. Jos laskun maksaa kerralla, on luoton saanut käyttöönsä ilman korkoa ja kuluja laskun eräpäivään saakka. Jos taas maksat luottoa takaisin pienemmissä erissä vähintään laskun minisumman verran, kertyy avoimena olevaan saldoon korkokuluja.

Credit kortissa on tietty luottoraja, joka määräytyy henkilön maksukyvyn mukaan. Tyypillisesti luottoraja on väliltä 2000 – 5000 euroa, mutta hyvätuloisilla luottoraja voi olla tätäkin suurempi. Luoton vähimmäissumman maksaminen kerran kuukaudessa riippuu luottorajasta. Käytettävissäsi olevan luoton määrän voit tarkistaa verkkopankkisi kautta.

Credit ominaisuutta käytetään usein verkkokauppaostosten yhteydessä tai kun tehdään suurempia ostoksia. Lennot kannattaa myös maksaa luotolla, koska muun muassa lentolippujen hinnan pystyy paremmin saamaan takaisin, jos esimerkiksi lentoyhtiö ajautuu konkurssiin ennen matkaa. Korvausta lippujen hinnasta voi hakea luottokortin myöntäneeltä yhtiöltä. Osaan luottokorteista kuuluu myös matkavakuutus, kun tietyn osan matkasta maksaa luottokortilla. Nämä kohdat kannattaa selvittää omasta Credit luottokortista.

Luotolla maksaminen ei suinkaan tarkoita, että eläisi yli varojensa, vaan osa ostoksista on järkevää maksaa mieluummin luotolla kuin suoraan pankkitililtä. Kun esimerkiksi ostaa kalliin pesukoneen ja se rikkoutuu kotiin kannon aikana tai muussa tilanteessa. Pystyy korvausta hakemaan tuotekohtaisesti, jos kyseinen pesukone on maksettu luotolla. Jos pesukone tai muu laite on ostettu Debitillä ei korvausta voi hakea kortin myöntäneeltä luottoyhtiöltä, vaan korvauksen haku täytyy selvittää ainoastaan mahdollisen kotivakuutuksen kautta.

Verkkokauppaostosten yhteydessä Credit kortilla maksu suojaa myös hyvin, jos tavara ei syystä tai toisesta löydäkään perille. Luotonantaja (tässä tapauksessa luottokorttiyhtiö) on yhteisvastuussa myyjän kanssa, jos tuote on maksettu luotolla ja tuote matkalla rikkoutuu tai katoaa. Tällöin asiakkaan tulee ensisijaisesti ottaa yhteyttä verkkokauppaan ja pyytää tavarasta selvitys. Ellei mitään kuulu tai asia ei ratkea verkkokaupan kanssa, kannattaa asiakkaan ottaa yhteyttä luottokortin myöntäneeseen luotonantajaan.

Aiheesta voit lukea tarkemmin Finex.fi luotonantajan ja myyjän tai palveluksen suorittajan yhteisvastuu.

 

Credit – ja Debit yhdistelmäkortti

Kortti missä on pankki ja luottokortti samassa, puhutaan yhdistelmäkortista. Kun kortista löytyy molemmat ominaisuudet saa kortinhaltija käyttää ostoksiin kumpaa haluaa. Tällöinkin tulee ottaa huomioon kortilla oleva luottoraja, jonka puitteissa ostoksia voi tehdä. Kun ostoksia maksaa yhdistelmäkortilla tulee maksupäätteellä valita kummalta puolelta veloitus tehdään. Toisinaan saattaa olla perustelua käyttää luottokortin sijaan kulutusluottoa. Lue missä tilanteissa osa kuluttajista on päätynyt ottamaan kulutusluottoa luottokortilla maksamisen tilalle? Joihinkin luottokortteihin voi lisäksi lisätä jonkin pisteitä kerryttävän kortin, jolloin kassalla ei tarvitse näyttää kuin yhtä korttia. Tällainen korttien yhdistäminen on mahdollista esimerkiksi K-Plussa kortin yhdistäminen Credit – Debit korttiisi.

 

Lue myös:

Bank Norwegian Visa luottokortti

VertaaLainaa.fi
Logo