Inflaation vaikutukset lainaan

Inflaatio

Inflaatiolla tarkoitetaan kuluttajahintojen kallistumista, jolloin rahan arvo laskee. Käytännössä samalla euromäärällä ei saa ostettua yhtä paljon kuin aikaisemmin. Lähes kaikkien tuotteiden hinnat kallistuu, mutta palkkataso ei välttämättä nouse samassa tahdissa. Tämä aiheuttaa monessa kotitaloudessa kukkaron nyörien kiristämistä, joka heikentää vääjäämättä ostovoimaa. Monessa kotitaloudessa jossa on otettuna lainaa, mietitään nyt kuumeisesti, miten inflaatio heijastuu asuntolainaan. 

 

Inflaatio nousussa

Kuluttajahinnoissa nähdään aina pientä heittelyä suuntaa jos toiseenkin, mutta jos hintojen nousu koskee laajasti useita sektoreita ja hintojen nousu on voimakasta ja pysyvää, voidaan puhua inflaation kiihtymisestä. Viime aikainen inflaatiovauhti on ollut melko suurta. Energiakriisin kärjistyminen on lisännyt inflaation kiihtymistä, mutta hintojen nousua on nähtävillä laaja-alaisesti myös muualla.

Euroopan keskuspankin tehtävänä on valvoa inflaation kehitystä ja hintavakaustavoitteessa pysyäkseen inflaation tulisi olla kahden prosentin tuntumassa. Tällä hetkellä tilanne on kuitenkin se, että Suomessa kuluttajahinnat kallistuivat Eurostatin mukaan 8,4 prosenttia viime vuoden syyskuusta, kun vielä elokuussa inflaatio oli 7,6 prosentin nousussa. Vakauttaakseen markkinoita ja hillitäkseen inflaation jyrkempää nousua, nosti Euroopan keskuspankki syyskuun alussa ohjauskorkoa 0,75 prosenttiyksikköä, joka on aikaisempiin koron nostoihin nähden historiallisen suuri. Samanlainen koron nosto toteutettiin vielä lokakuussa, jotta inflaatiovauhti saataisiin taltutettua. Nähtäväksi jää jatkaako Euroopan keskuspankki vielä tulevana talvena koronnostoaan.

Useat ohjauskoron nostot nostavat monien kotitalouksien asuntolainojen hoitokuluja, joten on selvää, että useat velallisesti ovat tässä maailmantilanteessa huolissaan, kuinka inflaation vaikutukset kohdistuvat lainaan. Asuntovelallisille merkittävä 12 kuukauden euribor on jo noussut ja viitekorko on korkeimmillaan sitten vuoden 2009.

 

Inflaation nousun vaikutukset asuntolainaan

Kaikki asuntovelalliset eivät suinkaan ole säikähtäneet vajaan 3 prosentin korkoa, koska Suomen historiassa on nähty hurjempiakin asuntolainan korkoja. Monelle nuoremmalle sukupolvelle muutamankin prosentin koron nousu on kuitenkin suurta, koska olemme eläneet niin pitkään nollakoron aikaa.

Asuntolainan haun yhteydessä pankit tekevät lainanhakijoille aina stressitestin, jolla arvioidaan, pystyisikö asuntovelallinen maksamaan nykyisillä tuloillaan lainaa, jossa olisi 6 prosentin korko. Tällä yhtälöllä suurimman osan kotitalouksista tulisi pärjätä vielä hyvin lainan takaisinmaksun kanssa, koska lainan korko ei ole vielä lähelläkään 6 prosenttia. Useat kotitaloudet ovat myös varautuneet korkojen nousuun ottamalla asuntolainan yhteydessä pankin tarjoaman maksullisen korkokaton, joka suojaa asuntolainan korkojen nousussa.

Nyt kuitenkin huolta kotitalouksissa aiheuttaa se, että korkojen nousu ei ole vain yksi asia, joka kasvattaa menoja. Ruuan, sähkön, bensan ja lähes kaikkien kulutustuotteiden hinnat ovat nousseet, joten se mitä aikaisemmin jäi rahaa asumiskulujen ja muiden laskujen maksamiseen, ei toteudu enää. Eläminen kallistuu joka osa-alueella, joten säästöä on saatava karsimalla ei niin välttämättömiä menoja. Jos kuitenkin tähänkin asti on elänyt hyvin säästeliäästi voi kulujen karsiminen olla hyvin vaikeaa.

 

Inflaation vaikutus kulutusluottoihin

Inflaation vaikutus kulutusluottoon on monitahoinen ja siihen liittyy sekä suoria että epäsuoria tekijöitä. Inflaatio tarkoittaa yleisen hintatason nousua taloudessa, ja tämä hintojen nousu voi vaikuttaa sekä kulutusluottojen korkoihin että lainanottajien ostovoimaan.

Kun inflaatio kiihtyy, keskuspankit saattavat nostaa ohjauskorkojaan hillitäkseen inflaatiopaineita. Nämä koronnostot heijastuvat usein suoraan kulutusluottojen korkotasoihin. Tämä tarkoittaa, että lainanottajat voivat joutua maksamaan korkeampaa korkoa uusista lainoista inflaation aikana.

Lisäksi inflaatio voi vaikuttaa lainanottajien ostovoimaan. Vaikka palkat saattavat nousta inflaation myötä, hintojen nousu voi syödä tämän palkankorotuksen hyödyt. Tämä voi johtaa tilanteeseen, jossa lainanottajien on vaikeampi selviytyä lainojensa kuukausieristä, koska heidän todellinen ostovoimansa laskee.

Inflaatio voi myös vaikuttaa kulutuskäyttäytymiseen. Kun ihmiset odottavat hintojen nousevan entisestään tulevaisuudessa, he saattavat ottaa lisää kulutusluottoja tehdäkseen suurempia ostoksia nyt eikä myöhemmin. Tämä voi johtaa velkaantumisen kasvuun.

Samalla inflaatiolla on myös potentiaalinen ”helpotusvaikutus” nykyisille lainanottajille. Vaikka inflaation aikana otetut uudet lainat saattavat tulla kalliimmaksi, aiemmin otetut kiinteäkorkoiset lainat pienenevät reaalisesti, kun inflaatio heikentää rahan arvoa. Tämä tarkoittaa, että vanhan lainan todellinen arvo ja kuukausittainen taakka saattavat tuntua pienemmältä inflaation aikana.

 

Inflaation nousun vaikutukset ostovoimaan

Inflaation nousu eli hintojen kallistuminen vaikuttaa monella tavalla niin ihmisten arkeen kuin yritysten toimintaan. Kun kuluttajat alkavat karsimaan menojaan vaikuttaa se negatiivisesti monen yritystoiminnan kassavirtaan. Ensimmäisenä vaikutukset näkyvät palveluita tarjoavissa yrityksissä. Parturissa tai hierojalla käyntejä vähennetään eikä kauneudenhoitoon panosteta enää niin paljon kuin aikaisemmin. Vaikutukset ostovoiman heikkenemisessä näkyvät myös vaate- ja kenkäkaupoissa sekä ravintolapalveluissa. Ulkomaalaiset yritykset ostavat tuotteet sieltä, mistä ne saa halvimmalla hinnalla, jotka vaikuttavat vientiteollisuuteen heikentävästi. On myös nähtävissä, että asuntosijoittajat ovat säikähtäneet korkojen nousua. Piensijoittajat eivät enää ole läheskään niin kiinnostuneita uusista kerrostalokohteista kuin menneinä vuosina.

 

Lainojen yhdistäminen auttaa karsimaan kuluja

Inflaatiosta johtuva korkojen nousu vaikuttaa varsinkin pidemmällä maksuajalla oleviin lainoihin. Pienempiin, noin vuoden maksuajalla oleviin kuluttajaluottoihin korkojen nousut eivät juuri ehdi vaikuttaa. Kotitalouksilla, joilla on asuntolainaa on hyvin usein myös muuta lainaa kuten remonttilaina tai autolaina. Korkojen noustessa kaikkien lainojen korko nousee, myös vanhojen lainojen korko. Tästä syystä on hyvä varautua korkojen nousuun kilpailuttamalla lainat uudelleen tai pyrkiä yhdistämään olemassa olevat kulutusluotot tai muut lainat järjestelylainaksi. Lainojen yhdistäminen auttaa poistamaan lainojen maksusta aiheutuvat päällekkäiset kulut, jolloin lainan lyhentämiseen jää enemmän rahaa.

Yhdistettäviä lainoja voivat olla muun muassa kulutusluotot, pikalainat, joustoluotot tai avoimena oleva luottokortin saldo tai osamaksusopimukset. Kulutusluoton tai joustoluoton kohdalla olet kenties ottanut lainaa remonttia tai auton ostoa varten. Kaikille nykyisille lainoille on mahdollista hakea kauttamme yhdistelylainaa ilman vakuuksia tai takaajia 60 000 euroon saakka.

 

Kilpailuta lainat netissä

Kilpailuta lainasi VertaaLainaa.fi palvelussa aina jopa 60 000 euroon saakka. Kilpailutamme lainat yli 25 pankin ja rahoitusyhtiön kesken nopeasti. Lainahakemus on selkeä ja helppokäyttöinen eikä sinulla mene sähköisen lainahakemuksen täyttämiseen netissä kuin vajaa 10 minuuttia. Saat lainatarjoukset vertailtavaksesi heti hakemuksen lähettämisen jälkeen ja voit rauhassa vertailla lainatarjouksia nykyiseen lainaasi.

Kilpailuta lainat netissä turvallisesti ilman riskiä tai sitoutumista. Lainahakemuksen täyttäminen tai lainatarjouksiin tutustuminen ei ole sitova lainapäätös. Vasta lainasopimuksen allekirjoittamisen jälkeen olet velvollinen maksamaan lainan takaisin lainasopimuksen mukaisesti.

Pyydä maksuttomat lainatarjoukset jo tänään ja vertaa lainoja olemassa olevaan lainaasi. Jos lainatarjouksista löytyy sopiva laina, hyväksy laina ja solmi uusi lainasopimus valitsemasi pankin kanssa. Nykyisen korkeakorkoisemman lainan poismaksun jälkeen sinulle jää maksettavaksi mahdollisesti laina pienellä korolla.

VertaaLainaa.fi
Logo