Kannattaako asuntosijoittaminen?

Asuntosijoittaminen

Asuntojen hintakehitys ja vuokra-asuntojen tarve on jo pitkään pysynyt vakaalla tasolla. Väestö ikääntyy ja eläkkeelle siirtyvät etsivät huolettomampaa asumismuotoa kerrostaloasumisesta. Maalta muutetaan enemmän kaupunkien lähelle, jolloin moni kokeilee asumista ensin uudella paikkakunnalla vuokra-asunnossa. Moni nuori ei haaveile omasta kodista, vaan asumiselta halutaan helppoutta ja nopeaa irtaantumista, jos elämässä tapahtuu muutoksia. Vuokra-asunnoille on kysyntää eri ikäryhmissä.

Asuntosijoittaminen on suosittu sijoittamismuoto. Sijoitusasunnon omistaminen on konkreettista ja sijoittaja saa säännöllistä vuokratuloa kuukausittain. Lisäksi sijoitusasuntoa voi käyttää sijoitusasuntolainan vakuutena ja rahoittaa siten esimerkiksi 60-80 % asunnon hankinnasta velkarahoituksella. Asuntosijoittajalla voi olla myös henkilökohtaiset syyt asunnon ostoon. Alkuun asuntoa pidetään vuokralla ja myöhemmin asuntoon muutetaan itse. Syynä voi olla myös pienen eläkelisän kertyminen siirryttäessä itse eläkkeelle. Yleisimmät sijoitusasunnot ovat yksiöitä ja kaksioita. Kolmioita on vähemmän tarjolla, joten niihin saa helpommin tilaa kaipaavan perheen, jotka usein asuvatkin asunnossa pidempään.

Asuntosijoittajan tuoton lähteet ovat asunnosta saatava vuokratuotto ja arvonnousu. Asuntosijoittamisessa vuokratuotto on varmempi; arvonnousu riippuu asunnon sijainnista, taloyhtiön ja asunnon kunnosta sekä arvonnousua edesauttavista remonteista.

Mitä aikaisemmin asuntosijoittamisen aloittaa, sen parempaan vuokratuottoon pääsee. Asuntoon sijoittaminen kannattaakin ajatella pidempiaikaisena sijoituksena, josta saatava tuotto näkyy vasta vuosien päästä. Asunnon osto ei koskaan ole halpa investointi, joten sijoitussuunnitelmaan kannattaa varata aikaa. Suunnitelmassa ja vuokratuoton laskemisessa suhteessa asunnon arvoon kannattaa ottaa huomioon seuraavat seikat.

Vuokratuotto. Hyvä sijoituskohde on asunto, josta asunnon lainanlyhennyksen ja asuntovastikkeen jälkeen jää vuokratuottoa. Osingot asuntosijoittamisessa eivät ole suuria, mutta asuntosijoittamisen tuotto näkyy parhaiten vasta, kun asuntoon tarvittu laina on kokonaan maksettu pois. Vuokratuottoon vaikuttaa myös, onko asunto jatkuvasti vuokrattuna. Jokaisesta tyhjillään olevasta kuukaudesta joutuu maksamaan vastikkeet ilman, että asunnosta tulee vuokratuottoa. Asuntosijoittamisessa vuokratuoton pystyy laskemaan hyvinkin tarkkaan, mutta varsinaisen asunnon arvonmuutoksen vasta, kun asunto on myyty.

Asunnon kulut ja menot. Asuntosijoittamisessa täytyy aina varautua menoihin ja mahdollisiin korjauksiin. Osa korjauksista kuuluu taloyhtiölle, mutta esimerkiksi pintojen uusiminen kuuluu asunnon omistajalle. Jos asunnossa vaihtuu vuokralaiset tiuhaan, myös pinnat kärsii. Tätä ei voi juuri millään estää ja se lasketaan asunnon luonnolliseen kulumiseen. Vuokranantaja voi hyvässä hengessä ehdottaa, ettei seiniin saa kiinnittää ruuveilla tai nauloilla mitään, mutta varsinaista kieltoa vuokranantaja ei tähän voi antaa. Mahdollisiin menoihin tulee varautua myös taloyhtiön teettämillä remonteilla, joita ovat muun muassa katto- ja pesuhuoneremontit.

Asunnon sijainti. Parhaaseen vuokratuottoon pääsee, jos löytää neliöhinnaltaan edullisen asunnon läheltä palveluilta. Jos itse pystyy lisäksi remontoimaan asunnon hyvään kuntoon, saa asuntoon hyvällä vuokralla nopeasti vuokralaisen. Sijainti onkin vuokrattavuuden sekä myöhemmän myynnin kannalta tärkeää. Etsi ja seuraa asuntomarkkinoita tiivisti, kun suunnittelet sijoitusasunnon ostoa. Parhaat ja edullisimmat asunnot myydään nopeasti. Katsele asuntoa läheltä suurempia yrityksiä, keskusta-alueita sekä läheltä opiskelupaikkoja.

Lisää aiheesta asuntosijoittaminen/ Sijoitusovi.com

 

Asuntosijoittaminen säästöillä vai velkarahalla?

Tuottavin tapa asunnon ostoon on käyttää omat säästöt. Tällöin kaikki vastikkeen jälkeen tuleva raha on voittoa. Harvalla kuitenkaan on säästöjä kokonaisuudessaan asunnon ostoon eikä kaikkia säästöjä edes haluat sijoittaa yhteen asuntoon. Tällöin asuntosijoittaminen katsotaan pitkäaikaiseksi sijoituskohteeksi eikä tarkoitus olekaan saada heti voittoa. Asuntosijoittamisessa usein ajatellaan, että vuokralainen maksaa ns. lainaa pois vuokranmaksullaan.

Nykyään asuntomarkkinoilla on myös paljon asuntoja, joissa on yhtiölainaa. Tällöin heti maksettava lainaosuus asunnosta on pienempi. Yhtiölainaa maksetaan joka kuukausi, jolloin vuokratuotto-osuus jää pienemmäksi, koska tuotosta täytyy lyhentää vastike sekä lainanlyhennyserä. Jos yhtiölaina ei houkuttele, jää asuntosijoittajalle vaihtoehdoksi lainan hakeminen pankista tai rahoitusyhtiöstä. Pankkilainan etuna on, että voit kilpailuttaa lainan useamman lainantarjoajan välillä ennen sopimuksen allekirjoittamista. Näin ollen voit saada sijoitusasuntoon tarvittavan lainan edullisella korolla.

Yhtiölainasta voit lukea lisää YIT:n sivuilta.

Asuntolainalaskurilla on helppo hahmottaa miten tarvittava lainasumma ja maksuaika vaikuttaa muun muassa lainan kuukausierään. Näin pystyy tarkemmin arvioimaan millaista vuokratuloa saa asunnosta vastikkeen ja lainan lyhennyksen jälkeen.

 

Lue myös:

VertaaLainaa.fi
Logo