Kotitalousvähennys

Kotitalousvähennys

Kotitalousvähennyksen voi saada oman kodin tai vapaa-ajan asunnon tavanomaisista töistä. Kotitalousvähennys koskee vain kotona tai mökillä tehtävää työnosuutta, ei tehtävään työhön tarvittavia materiaalikuluja. Omistamaasi sijoitusasuntoon tehtävää remonttia ei voi vähentää kotitalousvähennyksessä. Kokosimme tähän tyypillisiä töitä, mistä työn osuuden voi vähentää kotitalousvähennyksessä.

 

Kotitalousvähennys kattaa siivoukset kotona tai kakkosasunnollasi

Kotitalousvähennyksen saa, jos kotiin palkkaa henkilön tekemään tavanomaisia kotitöitä. Tällaisia ovat muun muassa siivous, ruuanlaitto, pyykinpesu, silitys, puutarhan hoito sekä lumityöt. Tähän lasketaan kuuluvaksi myös perheen lasten hoito, vanhuksen tai vammaisen hoito sekä heidän peseminen, pukeminen, syöttäminen jne. Jos hoiva – tai hoitotyön päivän kulkuun kuuluu myös kaupassa käyminen tai siellä henkilön avustaminen, myös tämä katsotaan kotitalousvähennyskelpoiseksi. Kotitalousvähennyksen voi muiden edellytysten täyttyessä saada esimerkiksi verovelvollisen kotona tehdystä tavanomaisesta hoiva- ja hoitotyöstä. Tavanomaisuudella tarkoitetaan hoiva- ja hoitotyötä, jota tehdään yleisesti kodissa asuvien henkilöiden hyväksi. Hierontapalvelua ei kuitenkaan pidetä tavanomaisena hoiva- tai hoitotyönä.

 

Kodin remonttityöt ja kunnossapito

Kotitalousvähennyksen piiriin kuuluu kaikki kotona tehtävät remonttityöt, jotka liittyvät asunnon tai mökin kunnossapitoon tai perusparannustyöhön. Tällaisia ovat esimerkiksi keittiön, kylpyhuoneen tai makuuhuoneiden remontointi. Omakotitalon sähkö-,putki-tai kaapelityöt, saunan remontointi, ulkorakennuksen maalaus, lukkojen asennukset, terassin lasitus, ilmalämpöpumpun asennustytöt tai pihalla tehtävät työt. Kotitalousvähennykseen ilmoitetaan remontista aiheutuneiden työtuntien osuus, ei sitä rahallista määrää, mitä remonttiin on kaikkiaan mennyt. Vähennyskelpoista ei ole myöskään remonttiin otettu remonttilaina tai muu rahallinen osuus. Kun kotonasi tai vapaa-ajan asunnollasi tehdään remonttia ulkopuolisten ammattilaisten voimin, pyydä laskuun aina erittely työosuudesta euromääräisesti. Vähennyskelpoista ei ole sijoitusasuntoon tehtävät remontit.

 

Tietokoneisiin liittyvien ongelmien korjaaminen

Sinun on mahdollista ilmoittaa kotitalousvähennyksestä, jos tarvitset tietokoneen asennukseen tai sen käyttöön liittyvää apua henkilöltä, joka tekee sitä työkseen. Vähennys otetaan huomioon myös tilanteessa, jossa muuton vuoksi joudut asentamaan kaikki uudelleen ja tarvitset siihen ammattilaisen apua. Muita tietotekniikkaan liittyviä kotitalousvähennyksiä voi saada tietokoneohjelmien asennuksesta, päivityksistä sekä ohjelmien sekä tiedostojen virustarkistuksista.

 

Lemmikin ulkoiluttaminen ja kukkien kastelu

Koiran tai muun lemmikin ulkoiluttamisesta sekä kukkienkin kastelusta asunnolla tai mökillä saa kotitalousvähennyksen, jos se on osa laajempaa vähennykseen oikeuttavaa työtä. Tällä tarkoitetaan, että työntekijä voi samalla ulkoiluttaa koiran tai kastella kukat, kun hän tekee asunnolla muita kotitalousvähennykseen oikeuttavia töitä kuten siivoaa tai hoitaa perheen lapsia.

 

Työt joita kotitalousvähennys ei koske

Äkkiseltään voisi ajatella, että kotitalousvähennyksen voisi saada piha-alueelle tehtävästä uima-altaasta, mutta tästä ei vähennystä saa. Samoin on nuohouksen, pianon virityksen, kompostin rakentamisen sekä asuinhuoneiston – ja parvekkeen sisäosien kunnossapidon – ja peruskorjauksen osalta. Myöskään sisustussuunnittelusta ei saa kotitalousvähennystä.

Lista hyväksytyistä ja kielteisistä kotitalousvähennyksistä on melkoisen pitkä, joten jos et tästä löytänyt vastausta onko työn osuus kohdallasi oikeutettu vähennykseen, voit tarkistaa asian Vero.fi palvelussa.

 

Kotitalousvähennystä varten tarvitset seuraavat tiedot:

Jos olet palkannut työntekijän esimerkiksi kotiisi, tarvitset kotitalousvähennystä varten työntekijän henkilötunnuksen, tarkan summan maksetusta bruttopalkasta sekä palkan sivukulut. Pidä kuitit tehdystä työstä tallessa, jos sattuu että niitä tarvitaan vielä myöhemmin tai verottaja haluaa tarkistaa asian.

Jos olet ostanut työtä yrityksestä, tarvitset yrityksen Y-tunnuksen, laskun loppusumman sekä työn arvonlisävero osuuden. Toimi samalla tavoin kuin työntekijän palkkaamisessa, säilytä kuitit aina mahdollista myöhempää käyttö varten.

Huom. Muista, että voit saada kotitalousvähennyksen vain työn osuudesta. Tämä ei pidä sisällään muun muassa työkaluja, matkakuluja, rakennusmateriaaleja tai remonttiin otettua lainaa. Tästä syystä esimerkiksi kotona tehdyn remonttifirman tulee laskullaan eritellä myös ne kulut, joista kotitalousvähennystä ei voi saada. Vuonna 2022 saat kotitalousvähennyksestä vähentää 40 % työn osuudesta, jos olet ostanut työn yritykseltä. Saat maksimivähennyksen, kun yritykselle maksamassasi laskussa on työn osuutta 5 875 euroa.

VertaaLainaa.fi
Logo