Lainojen korot laski heinäkuussa ja luotonsaanti vaikeutui

Lainojen korot laski heinäkuussa 2020Vakuudettomien lainojen korot laskivat heinäkuussa

Kun hallitus antoi esityksen lainojen korkokaton puolittamisesta (HE 53/2020 vp), he sanoivat että tällä väliaikaisella lailla halutaan varmistaa se, että kuluttajat saavat lainaa maltillisella korolla myös pandemian aikana.

Asia annettiin talousvaliokunnan käsiteltäväksi jossa kuultiin myös useita talouden asiantuntijalausuntoja, joista erittäin monessa sanottiin, että tällaisenaan laki tulee jättämään suuren osan kuluttajista kokonaan lainan saamisen ulkopuolelle. Eli toisin sanoen laki toimisi täysin päinvastoin, kuin oli tarkoitettu.

Nämä lausunnot jätettiin kuitenkin täysin ilman sen suurempaa huomiota ja laki astui voimaan 1.7.2020 alkaen.

Nyt kun heinäkuu on takana voimme nähdä miten lainamarkkinat ovat kehittyneet ja ovatko kaikki nyt todella saaneet tuota edullista lainaa max. 10% nimelliskorolla.

Olisi todella hienoa todeta, että suomen päättäjät olivat oikeassa ja nyt kaikki lainaa tarvitsevat ovat voineet hakea merkittävästi edullisempaa lainaa.

Valitettavasti asia ei kuitenkaan ole näin. Lukuisten tutkimusten ja tilastojen mukaan uusi korkokatto on vaikuttanut merkittävästi alle 2000 euroa kuukaudessa ansaitsevien lainan saamiseen. Heinäkuun datan perusteella näyttää siltä, että alle 2000 euroa kuukaudessa ansaitsevien lainanhakijoiden hylättyjen lainahakemusten määrä kasvoi yli 50 %.

Pudotusta myönnetyissä lainoissa näkyy myös suuremmissa tuloluokissa ja alle 3000 euroa ansainneiden hylättyjen lainahakemusten määrä kasvoi kuukautta aikaisempaan yli 20 %.

4000 euroa kuukaudessa ansaitsevien hylättyjen lainahakemusten määrä kasvoi noin 15 %.

Eli näiden lukujen valossa voidaan sanoa, että hallituksen esitys on toiminut täysin sen alkuperäistä tarkoitusta vastaan.

Lainavertailu

Mitä lainoja uusi korkokatto koskee?

Kun hallitus halusi puuttua lainojen korkoihin, se ilmoitettiin tietenkin niin, että halutaan puolittaa pikavippien korkokatto puoleen.

Eli aluksi puhuttiin vain pikavipeistä, vaikka loppujen lopuksi laki tulisi vaikuttamaan kaikkiin vakuudettomiin luottoihin.

Pikavipeistä puhuminen on jo sinällään outoa, sillä niitä ei juurikaan ole ollut tarjolla 1.9.2019 tulleen korkokaton jälkeen. Käyttämällä sanaa pikavippi saadaan kuitenkin huomiota ja päästään otsikoihin, joten se lienee syy siihen miksi ei puhuttu vakuudettomista lainoista, vaan pikavipeistä.

Uusi väliaikainen laki koskee siis kaikkia vakuudettomia lainoja, pois lukien luottokortit ja hyödykesidonnaiset ostokset.

Tavallisten luottokorttien nimellinen vuosikorko saa siis edelleen olla 20 %, eli kaksi kertaa kalliimpi kuin vakuudeton kulutusluotto.

Myös verkko-ostoksia voi tehdä osamaksulla 20 % nimelliskorolla, koska laki ei koske hyödykesidonnaisia luottoja.

Kuluttajien kannattaakin nyt hakea netistä vakuudeton kulutusluotto ja jättää luottokorttien käyttäminen kokonaan pois.

Myös verkkokauppa ostoksia tehdessä voi olla edullisempaa maksaa ostokset netin kulutusluotolla, kuin verkkokauppojen tarjoamalla osamaksulla.

Kilpailuta laina maksutta VertaaLainaa.fi palvelussa

Olemme 100% kotimainen palvelu, josta saat lainapäätöksen välittömästi.

Lainatarjoukset saat vain muutamassa minuutissa.

Pyydä lainatarjoukset tästä

Takaisin ylös
VertaaLainaa.fi