Lapsilisien maksupäivät sekä lapsilisän määrä

Lapsilisien maksupäivät

Lapsilisä maksetaan jokaisesta alle 17- vuotiaasta lapsesta. Lapsilisä on aina verotonta tuloa, johon ei vaikuta perheen muut tulot tai omaisuus. Oikeus lapsilisään perustuu maassa asumiseen. Lapsen täytettyä 17 vuotta vähennetään kokonaissummasta aina suurin perheelle maksettava lapsikohtainen lapsilisäsumma. Yksinhuoltajakorotus on 63,30 € kuukaudessa jokaisesta lapsilisään oikeutetusta lapsesta.

Lapsilisän määrä kasvaa sen mukaan, mikä on perheen lapsiluku. Määrään vaikuttaa ne lapset, jotka ovat alle 17 vuotiaita ja oikeutettuja lapsilisään. Yhdestä lapsesta maksetaan 94,88 euroa kuukaudessa. Toisesta ja  kolmannesta lapsesta maksetaan lisät, jos kyseinen lapsilisä maksetaan samalla huoltajalle. Lapsilisä toisesta lapsesta on näin laskettuna 104,84 euroa kuukaudessa. Kolmannesta alle 17 – vuotiaasta lapsesta lapsilisä on 133,79 euroa kuukaudessa. Neljännestä lapsesta 163,24 euroa kuukaudessa sekä viidennestä ja jokaisesta seuraavasta lapsesta lapsilisä on 182,69 euroa kuukaudessa.

 

Lapsilisien maksupäivät 2022

Lapsilisien maksupäivät ajoittuvat aina kuun 26. päivään, mutta jos kyseinen päivä osuu viikonlopulle, pyhäpäivään tai näiden jälkeiseen arkipäivään on maksupäivä viikonloppua edeltävä arkipäivä.

KuukausiLapsilisän maksupäivä
tammikuu26.1.2022
helmikuu25.2.2022
maaliskuu25.3.2022
huhtikuu26.4.2022
toukokuu25.5.2022
kesäkuu23.6.2022
heinäkuu26.7.2022
elokuu26.8.2022
syyskuu23.9.2022
lokakuu26.10.2022
marraskuu25.11.2022
joulukuu23.12.2022

 

Kenelle lapsilisä voidaan myöntää?

Tyypillisesti lapsilisä maksetaan vain lapsen toiselle huoltajalle. Lapsilisää voi kuitenkin hakea myös joku muu kuin äiti tai isä. Tällainen henkilö voi olla lapsen kasvatuksesta ja hoidosta vastaava henkilö. Lapsilisä voidaan maksaa tarvittaessa esimerkiksi isovanhemmalle tai perhehoitajalle.

Lapsi joka on täyttänyt 15 vuotta voi vaatia lapsilisän maksamista itselleen, jos hän ei asu enää kotona. Näin voi toimia myös kunta. Tällainen tilanne voi tulla vastaan, jos lapsi on esimerkiksi sijoitettu kunnan kustannuksella laitoshoitoon.

Ellei vanhemmat asu yhdessä, vanhemmat saavat sopia kummalle lapsilisä maksetaan. Yleensä perusteena pidetään sitä kumman vanhemman luona lapsi ensisijaisesti asuu ja joka pääasiallisesti huolehtii lapsen hoidosta ja kasvatuksesta. Samaa perustelua käytetään myös tapauksessa, jossa vanhemmat eivät keskenään pääse sopuun asiasta.

Lapsilisän määrä lapsiluvun mukaaneuroa kuukaudessa
Yhdestä lapsesta94,88
Toisesta lapsesta104,84
Kolmannesta lapsesta133,79
Neljännestä lapsesta163,24
Viidennestä ja jokaisesta seuraavasta lapsesta182,69

 

Miten lapsilisää haetaan?

Yllä oli mainittuna, kenelle lapsilisä voidaan myöntää. Jos ehdot täyttyvät, lapsilisähakemus täytetään Kelan sivuilla.

Kelan asiointipalveluun kirjaudutaan verkkopankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella.

Lapsilisää voi hakea myös samaan aikaan, kun hakee vanhempainpäivärahaa.

Yleensä lapsilisä haetaan vähän ennen tulevan lapsen syntymää. Päätös lapsilisän määrästä sekä maksupäivästä selviää, kun lapsi on syntynyt.

Lapsilisää voi myös hakea takautuvasti. Tällöin lapsilisää voidaan myöntää takautuvasti 6 kuukautta siitä, kun hakemus on jätetty Kelalle. Myös yksinhuoltajakorotus voidaan maksaa 6 kuukautta takautuvasti.

Lapsilisän saajan tulee aina ilmoittaa välittömästi lapsen tai huoltajan olosuhdemuutoksista. Ilmoitus tehdään Kelan sivujen kautta, puhelimitse tai asiointipalvelussa.

 

Lue myös:

 

Vertaalainaa.fi on lainojen vertailuun sekä kilpailuttamiseen erikoistunut palvelu. Sivusto vertailee lainoja sekä kilpailuttaa hakijan jättämän lainahakemuksen monen eri pankin ja rahoitusyhtiön kesken. Palvelun käyttö on hakijalle täysin maksuton. 

Vertaalainaa.fi kirjoittaa sivustollaan lainaamiseen sekä säästämiseen liittyviä ajankohtaisia asioita. Blogissa pohditaan myös lapsiperheen, asuntosijoittajan sekä eläkeikään siirtyvän henkilön raha-asioita. 

Kilpailuta laina maksutta VertaaLainaa.fi palvelussa

Olemme 100% kotimainen palvelu, josta saat lainapäätöksen välittömästi.

Lainatarjoukset saat vain muutamassa minuutissa.

Pyydä lainatarjoukset tästä

Takaisin ylös
VertaaLainaa.fi
Logo