Lapsiperheen menot – miten säästää kuluissa?

Lapsiperheen menot

Lapsiperheen menot koostuvat monista tekijöistä. Rahaa kuluu harrastuksiin, vaatteisiin, leluihin, hygieniatuotteisiin sekä suuren siivun menoista haukkaa ruokakulut. Menoista on hyvä karsia turhat pois, mutta mistä kaikista lapsiperheessä voi säästää? 

 

Lapsiperheen ruokamenot 

Tartutaan ensimmäisenä lapsiperheiden suurimpaan menoerään, joka on ruokaostokset. Kuluttajatutkimuskeskus on laskenut, että nelihenkisen pikkulapsiperheen kohtuulliset ruokamenot ovat kuukaudessa 853 euroa. Tutkimuksen mukaan viikon aikana ruokakauppaan menisi siis rahaa noin 213 euroa. Kuulostaako summa sopivalta, vai onko ruokaostoslaskusi enemmän?

Kuukausikulutus ruokaostoksiin vaihtelee perheitten välillä huomattavasti. Ruokamenoihin vaikuttaa minkä ikäisiä lapsia on perheessä. Kasvavat nuoret tunnetusti syövät pikkulapsia enemmän. Kulutukseen vaikuttaa myös kuinka paljon kaupasta ostetaan eineksiä, lihatuotteita, herkkuja ja heräteostoksia.

Ruokamenoissa pystyy melko kivuttomasti säästämään, kun ruokaostosten tekoon kiinnittää hiukan enemmän aikaa. Suunnittele kauppalista jo kotona. Yritä miettiä ainakin muutaman päivän ruuat etukäteen. Älä stressaa, jos perheessä syödään välillä valmisruokia, mutta pyri tekemään kerralla suurempi määrä ruokaa esimerkiksi keittoja, joita on nopea lämmittää. Suosi kasviksia ja tarjoustuotteita. Keskitä ostokset yhteen kauppaketjuun, niin saat bonuksia tai muita vastaavia pisteitä ostoksista.

 

Lapsiperheen vaatteet

Lapset kasvavat ensimmäisten viidentoista vuoden aikana monta senttiä vuodessa. Niin kauan kuin lapset eivät ole kovinkaan tarkkoja vaateistaan ja vaatemerkeistä, osta vaatteet käytettynä tai kierrätä lapselta toiselle. Merkkiä tai ulkonäköä tärkeämpää on vaatteen kestävyys ja toiminnallisuus. Kun vaatteet jäävät pieneksi säilytä ne pienempää sisarusta varten tai myy kirpputorilla. Älä turhaan jemmaa ylimääräisiä vaatteita kaappeihin, ellei niille ole enää käyttöä. Näin pysyt paremmin perillä mitä vaatteita lapsesi tarvitsee ja mitä hänellä on jo tarpeeksi.

Suosi lasten vaatteiden ostossa alennusmyyntejä. Osta keväällä talven alerekistä seuraavan vuoden talvivaatteet ja talvella katsele mitä kesän alennusmyynnissä on tarjolla. Näin pystyy ostamaan jopa puoleen hintaan hyviä, laadukkaita vaateita. Toki täytyy hieman osata ennakoida kuinka paljon lapsi kasvaa noin puolessa vuodessa, mutta usein tämä pystyy melko hyvin arvioimaan.

 

Perheen harrastukset ja hiustenleikkaus

Harrastuksia voi valita perheen taloudellisen tilanteen mukaan. Osa harrastuksista lisenssi – ja vakuutusmaksuineen on todella kalliita, eikä kaikilla ole niihin varaa. Harrastaa voi myös seurojen ulkopuolella. Jääkaukaloihin ja pelikentille pääsee omalla vapaa-ajalla harrastamaan ja tämä voi olla pikkulapsiperheissä jopa hyvä tapa tutustuttaa lapset eri lajeihin. Toki tämä tapa vaatii vanhemmilta aktiivisuutta, mutta jos perhe on muutenkin liikunnallinen on tämä erinomaista perheen yhteistä aikaa.

Leikkaa lasten hiukset itse ja säästät huomattavan summan kuukausittain parturikuluissa. Yksi parturikäynti maksaa noin 25 euroa. Jos perheessä on kaksi lasta ja molemmat vanhemmat, ovat parturikulut kuukaudessa halvimman hinnankin mukaan 100 euroa (usein naisten hiusten kohdalla tuo 25 euroa on hyvin alakanttiin). Jos perheessä leikattaisiin edes lasten hiukset itse, olisi säästö kahden lapsen kohdalla kuukautta kohden 50 euroa.

 

Muut lapsiperheen kulut

Ruokamenojen lisäksi perheen menoista haukkaa suuren siivun vakuutukset, sähkölaskut, lainanlyhennykset, vuokra ja puhelin- sekä laajakaistaliittymä. Näistä pystyy myös puristamaan turhat kulut pois, kilpailuttamalla kaikki perheen vastaavat kulut. Vakuutukset pystyy kilpailuttamaan pyytämällä eri vakuutusyhtiöiltä perheen tarpeisiin sopivat vakuutustarjoukset. Sähkösopimukset on hyvä kilpailuttaa noin kahden vuoden välein, samoin olemassa olevat lainat. Puhelinliittymät sekä sähköliittymät on helpointa kilpailuttaa siihen tarkoitetun palvelun avulla, esimerkiksi Vertaaliittymät.fi sivustolla. Kilpailuta lainat, jos taloudessanne on lainaa. Muista myös lainojen yhdistäminen, jos lainoja on kaksi tai useampi. Asunnon vuokra on ainoa, jota on hankala kilpailuttaa, ellei ole valmis tinkimään asuinalueesta tai vuokra-asunnon neliöistä. Pääkaupunkiseudulla on kalliimmat asumiskustannukset kuin pienemmissä kaupungeissa.

Lue lisää samasta aiheesta:

  • Säästäminen lapselle kannattaa aloittaa juuri nyt
  • Loma pienellä budjetilla
  • Lainan kuukausierän pienentäminen on mahdollista
VertaaLainaa.fi
Logo