Luottotiedot menneet – miten saada luottotiedot takaisin?

Miten saada luottotiedot takaisin - Vertaalainaa.fi

Luottotietojen menetys vaikeuttaa monella tapaa elämää. Merkintä luottotiedoissa tarkoittaa, että henkilöllä on ollut maksamattomia laskuja ja/tai vuokrarästejä, jotka ovat pidemmällä aika välillä päätyneet käräjäoikeuteen ja sen jälkeen ulosottoon. Maksuhäiriömerkintä tiedoissa vaikeuttaa asunnon hankintaa, velan ottamista sekä monta muuta asiaa. Jos luottotiedot ovat menneet, voiko niitä saada enää takaisin?

Luottotietojen menetys ei tule asianosaiselle yllätyksenä, koska asiasta varoitetaan kirjeitse aina hyvissä ajoin henkilölle. Erilaisista lainoista, laskuista ja ulosotoista maksamatta jätetyt merkinnät näkyvät maksuhäiriörekisterissä keskimäärin 2 – 4 vuotta. Maksuhäiriömerkinnän jälkeenkin velat ja laskut on syytä maksaa takaisin, mutta merkintää tiedoista se ei poista sen nopeammin. On hyvä muistaa, että velka tai laskut ei häviä mihinkään, vaikka myöhemmin saisikin luottotiedot takaisin. Lainat ja laskut tulee maksaa takaisin sovitusti velkojille. Velkaa ei peritä kuitenkaan ikuisia aikoja, vaan jos velat ovat olleet kauan ulosotossa on niilläkin vanhentumisen eräpäivä. Tämä on kuitenkin pitkä ja monimutkainen prosessi, joten laskujen ja velkojen maksamatta jättäminen ei ole koskaan oikotie pois velkaongelmista.

Lue Maksu Myöhässä.

 

Miten luottotietojen menetys näkyy arjessa?

Luottotietojen menetys ei ole maailmanloppu, mutta ei se ainakaan helpota elämää. Luottotiedottoman henkilön on vaikea saada vuokra-asuntoa, koska lähes jokainen vuokranantaja tarkistaa vuokralle tulevan luottotiedot. Myös vakuutusten, puhelinliittymän sekä luottokortin saaminen on lähes mahdotonta. Myöskään lainaa ilman luottotietoja ei voi saada. Pankit ja luotonmyöntäjät tarkistavat automaattisesti henkilön luottotiedot ennen lainatarjouksen antamista ja merkintä luottotiedoissa on selvä merkki lainahakemuksen hylkäämiseen.

 

Miten saada luottotiedot takaisin?

Jos merkintäluottotietoihin on päässyt syntymään, ei luottotietojen palauttamista voi nopeuttaa millään tavoin. Merkintä luototiedoissa pysyy sille määritellyn ajan, yleensä 2 – 4 vuotta. Tuona aikana on hyvä hetki saada hoidettua oma talouden hallinta tasapainoon muun muassa karsimalla kaikki mahdolliset ylimääräiset kulut ja menot minimiin. Luottotietojen menettäminen on monelle pysähtymisen paikka katsoa, mikä oman talouden hoitamisessa on mennyt vikaan ja mitä asialla kannattaa nyt tehdä? Pitkään tietyllä elämäntyylillä elänyt ei kuitenkaan osaa itse aina arvioida mitä keinoja hänellä on muuttaa kulutustottumuksiaan. Velkaneuvojat osaavat parhaiten kertoa mitä keinoja henkilöllä on jatkossa selvitä paremmin laskuista ja veloista.

 

Miten toimia, ettei luottotietojen menetystä pääsisi syntymään?

Suurin osa selviää veloista ja laskuista ilman suurempia ongelmia. Toisinaan voi kuitenkin päästä vähän kuin huomaamatta käymään niin, että velat pääsevät kasvamaan liian suuriksi ja laskut kasaantuu. Tärkein neuvo on, että älä jää vatvomaan asiaa yksin! Ota viipymättä yhteyttä velkojaan, vaikka laskuja ja velkaa olisi erääntynyt vasta vähän. Yleensä kun asiaan tarttuu heti, ei ongelmat pääse kasaantumaan ylivoimaisen suureksi.

Jos kuitenkin lainaa on kertynyt useita ja lainat ovat korkeakorkoisia pikavippejä tai muita kulutusluottoja, pyri yhdistämään lainat. Usein lainojen yhdistäminen auttaa hallitsemaan velkataakkaa paremmin, kun lainalla on vain yksi eräpäivä. Lyhennyspäivä kannattaa ottaa lähelle palkkapäivää, niin lyhennys tulee hoidettua heti alta pois. Lainojen korot ovat nyt myös ennätyksellisen alhaiset, ja moni velkaongelmainen on ottanut lainansa silloin, kun korot olivat huomattavasti korkeammalla. Lainojen yhdistäminen kannattaa aloittaa viipymättä, ettei turhaan maksa suuria korko ja lainanhoitokuluja.

Muita tapoja välttää luottotietojen menetys, on hakea Takuusäätiön takausta tai sosiaalista luottoa omasta kunnasta.

Tietoja ja ratkaisuja velka ongelmiin saat oman kuntasi talous – ja velkaneuvonnasta sekä Takuusäätiöstä.

Aiheesta lisää Kuluttajaliiton sivuilta

 

Lue myös:

VertaaLainaa.fi
Logo