Matkailuauto vuokralle vai oma?

Matkailuauto vuokralle

Edelleen suomalaiset suosivat kotimaanmatkailua ja mikä olisikaan parempi tapa kiertää Suomea kuin ajaa maan halki matkailuautolla, missä pystyy yöpymään kun sopiva levähdyspaikka löytyy. Tänä ja viime vuonna asuntovaunut sekä asuntoautot ovat olleet hyvin kysyttyjä ja alkukesään mennessä monet vuokrausyritykset olivatkin buukanneet kaikki vuokra-autonsa ja -vaununsa käyttöön. Elokuun kalenterit ovat varmasti jo täynnä, mutta syksylle saattaa löytyä matkailuauto vuokralle.

 

Matkailuauto vuokralle hyvissä ajoin ennen sesonkia

Matkailuautolla tai – vaunulla liikkuminen on erilaista kuin autolla matkan taittaminen eikä kaikista ensimmäisen kokemuksen jälkeen ole toistamiseen karavaanariksi. Toiset taas hurahtaa karavaarielämään kertaheitolla ja päätyvät myöhemmin hankkimaan jopa oman matkailuauton tai – vaunun. Voidaankin sanoa, että karavaanarina olo täytyy itse kokea ennen kuin voi sanoa, onko se oma juttu vai ei. Matkailuun voi yhdistää helposti omat ja perheen mielenkiinnon kohteet ilman, että tarvitsee miettiä lähellä olevien hotellien tai muiden majoituspaikkojen sijaintia.

Tämän kokemuksen pystyy toteuttamaan melko pienellä investoinnilla vuokraamalla matkailuauto viikoksi omaan käyttöön. Hinnat vaihtelevat noin 800 eurosta 1600 euroon saakka. Viikkovuokran hintaan vaikuttaa sesonkiaika, matkailuauton koko, ikä, varustetaso sekä hintaan sisältyvä vakuutus. Kriittinen kannattaa olla, mutta usein sesonkiaikaan kalliimmatkin matkailuautot tekevät kauppansa. Jotta hintaluokaltaan sopivan auton tai vaunun saa käyttöönsä, kannattaa olla asialla jo hyvissä ajoin ennen lomalle lähtöä. Alkukeväästä pystyy vielä valitsemaan laajasta valikoimasta, millaisella menopelillä haluaa reissuun lähteä. Kesällä täytyy melkein ottaa se minkä saa, jos matkailuauto on ainoa vaihtoehto loman toteutumiseen.

Tarkista seuraavat asiat asuntoauton vuokrauksen yhteydessä:

  • Asuntoauton kunto
  • Matkailuajoneuvoon liittyvät vakuutukset
  • Polttoaine kulut (yleensä auto vastaanotetaan ja luovutetaan täydellä tankilla)
  • Sisältyykö kaasupullo vuokrahintaan? Entä muut varusteet, kuten retkituolit, lastenistuin, liinavaatteet yms
  • Lemmikkien salliminen
  • Loppusiivous

 

Matkailuauto vuokralle – Matkailuauto on erilainen ajettava kuin auto

B-luokan kortilla saa ajaa matkailuautoa, kun ajoneuvon kokonaismassa jää alle 3500 kilogramman. Matkailuauto on kokoonsa nähden kevyt, joten tuuli ottaa helposti korkeaan ajoneuvoon. Matkailuautossa ei saa ajon aikana kanssamatkustajat makoilla vuoteissa, vaan jokaisen matkustajan tulee istua turvavöissä siihen tarkoitukseen merkityissä paikoissa. Lapsille tulee olla ikään nähden sopivat turvaistuimet. Kokemattoman matkailuautolla ajajan tulee kiinnittää erityistä tarkkaavaisuutta, kun hän menee isolla autolla tankkaamaan tai peruuttaa tai kääntää autoa. Matkailuautoja on sekä manuaalivaihteisena sekä automaattivaihteisena.

 

Yöpyminen matkailuautossa

Jokamiehen oikeuksiin kuuluu, että matkailuautossa saa yöpyä haluamassaan paikassa, missä sitä ei ole erikseen kielletty. Tämä kuitenkin tarkoittaa, että markiisia ei saa avata tai kalusteita ei saa jättää pidemmäksi aikaa matkailuauton edustalle. Jos auto on pidempään parkissa niin, että edustalla on kalusteita, katsotaan tämä leiriytymiseksi ja tähän tarkoitukseen on olemassa omat paikkansa vaunuille ja matkailuautoille.

Monet matkailuautoilla ja – vaunuilla liikkuvista leiriytyvät karavaanarialueille, jossa on korvausta vastaan olemassa sähköpistokepaikat, suihkut, saunat, wc:t, grillauspaikat sekä paikasta riippuen iltaohjelmaa.

Suomen karavaanareiden keskusliitto tarjoaa sivuillaan monenlaista tietoa matkailuautolla tai vaunulla liikkuville. Sivuilta löytyy muun muassa SF- Caravan – leirintäalueiden yhteystiedot ja tarkempaa tietoa leirintäalueesta.

 

Matkailuauto vuokralle vai oma?

Ensikertalaiset vuokraavat alkuun vaunun tai asuntoauton, jotta saa tuntumaa matkailuautolla liikkumiseen. Jos matkustuspäiviä kertyy vuodessa enemmän kuin viikon verran ja asuntoautolla liikutaan vuosi toisena jälkeen, kannattaa harkita oman matkailuauton ostoa. Matkailuauton voi ostaa järkevään hintaan käytettynä, mutta jos ajoneuvolta kaipaa nykyaikaisuutta ja mukavuutta löytyy markkinoilta hienoja uutuuksia monesta hintaluokasta. Ratkaisevaa varmasti on, minkä kokoiselle perheelle autoa etsitään? Kuinka suuri auton tulee olla ja mitä mukavuuksia matkailuautossa tulee olla? Hintahaarukka matkailuautojen kohdalla vaihtelee suuresti noin 10.000 eurosta jopa 100. 000 euroon saakka. Jos suunnittelee suht edullisen matkailuauton hankintaa, saa arviolta ottaa lainaa 20 000 euroa. Jos kyseessä on kalliimpi matkailuauto, täytyy sitä varten hakea autolaina tai muu suurempi matkailuauton rahoitus.

 

Matkustaminen matkailuautolla ulkomaille

Ennen ulkomaille lähtöä, kannattaa tutusta kohdemaan lainsäädäntöön ja nopeusrajoituksiin. Käytännöt maittain vaihtelevat suuresti. Autoliiton sivulla kerrotaan tarkemmin eri maiden säännöistä matkailuautolla liikkuville. Ota huomioon matkaillessa myös koronaan liittyvät rajoitukset ja maiden väliset liikkumisrajoitukset.

VertaaLainaa.fi
Logo