Mikä on BIC tai SWIFT-tunnus?

Mikä on BIC-tai SWIFT-tunnus

Mikä on BIC-koodi?

Maksua tehdessäsi BIC- koodi määrittää, mille pankille tilinumero kuuluu. BIC-koodi on pankin tunnistetieto ja sitä käytetään usein IBAN-tilinumeroiden yhteydessä. BIC-tunnuksen perusteella pystyt itsekin päättelemän, mistä pankista on kyse. Koodi sisältää 8 tai 11 merkkiä. Neljä ensimmäistä kirjainta ovat pankin tunnukset (esim. Nordea = NDEA). Seuraavat kaksi kirjainta ovat maatunnisteita, Suomessa FI=Finland. Maatunnisteen jälkeen tulee kirjainmerkinnät, missä kyseisen pankin pääkonttori sijaitsee (esim. HH) ja viimeiset kolme merkkiä kertovat pankin konttorin sijainnin.

BIC- koodi sekä SWIFT-koodi ovat ISO-standardin mukaiset koodit, joita käyttävät pankit ja rahoituslaitokset yksilöivänä tunnisteena. Kuluttajan pankkiasiointiin asia ei sinänsä vaikuta mitenkään, muutoin kuin silloin, kun hän tekee maksuja ulkomaille.

 

Mikä on SWIFT-koodi?

SWIFT-koodi tarkoittaa samaa kuin BIC-koodi. Eli jos sinun pyydetään ilmoittamaan SWIFT-koodi, käytä silloin pankkisi BIC-koodia, tai toisinpäin.

 

Mistä löydän pankkini BIC- tai SWIFT-koodin?

Löydät koodin tai tunnisteen pankkisi verkkopankista tai tilisiirtolomakkeelta. Ellet jostain syystä löydä pankkisi BIC- tai SWIFT-koodia/ tunnistetta, voit katsoa sen alla olevasta taulukosta. Taulukkoon on koottu Suomen yleisimmät pankit.

Ja jos puhutaan pankin BIC-koodista tai tunnisteesta, sillä tarkoitetaan samaa asiaa.

 

Suomen pankkien BIC-koodit ovat:

PankkiBIC- tai SWIFT-koodi
AktiaHELSFIHH
HandelsbankenHANDFIHH
Danske BankDABAFIHH
OsuuspankkiOKOFIHH
POP PankkiPOPFFI22
SäästöpankkiITELFIHH
S-PankkiSBANFIHH
ÅlandsbankenAABAFI22

 

Mihin tarvitsen BIC – tai SWIFT koodia?

Jos maksat laskuja normaalisti kotimaahan (Suomeen) ei sinun tarvitse syöttää koodia maksamisen yhteydessä. Suomen pankkien järjestelmät tunnistavat toisen pankin BIC- tai SWIFT -tunnisteen automaattisesti IBAN pankkitilinumerosta.

Koodin tarvitset silloin, kun maksat ostoja ulkomaille. Tällöin sinulla tulee olla tiedossa saajan tilinumero tai IBAN -tilinumero, saajan BIC- tai SWIFT-koodi sekä osoitetiedot maksun saajasta. Sama koskee myös toisinpäin, jos itse ostat ulkomailta. Tällöin sinun tulee ilmoittaa ostajalle/yritykselle pankkisi BIC-tunnus.

Useat verkkokaupat saattavat kysyä BIC-tunnistetta, jos sinulle on tulossa maksunpalautus. Samoin voi olla lentoyhtiöiden lomakkeiden kohdalla. Oman pankkinsa BIC-koodi on hyvä opetella, jopa ulkoa. Toki tunnisteen löytää nopeasti käsiinsä sitten, kun sitä tarvitsee. BIC- tai SWIFT-koodit eivät ole salaista tietoa, vaan ne ovat pankkien sivuilla kaikkien nähtävillä.

Jos tiedät maan ja pankin nimen, voit käyttää pikaselausta. Tee BIC-koodin haku pankin perusteella täällä.

 

Vertaalainaa.fi on lainojen vertailuun ja kilpailuttamiseen erikoistunut palvelu. Sivustoltamme löydät monia taloudenhallintaan liittyviä artikkeleita sekä aiheita lainaamisesta ja säästämisestä. Sivustomme kautta voit myös kilpailuttaa lainasi useiden eri pankkien ja rahoitusyhtiöiden välillä. 

Me kilpailutamme – sinä vertaat ja säästät. 

VertaaLainaa.fi
Logo