Mitä tarkoittaa mobiilimaksaminen?

mobiilimaksaminen

Mobiilimaksaminen on nykyään suosittu tapa hoitaa päivittäisten laskujen maksaminen ja muut ostokset. Mobiilimaksamisella tarkoitetaan, että kännykkään ladataan sovellus, jonka avulla maksut maksetaan. Rahojen tilitys tapahtuu henkilön maksukortilta tai yhdistelmäkortin credit- tai debit ominaisuudelta.

 

Missä maksutapahtumissa mobiilimaksamisesta on hyötyä?

Alkuun mobiilimaksaminen voi tuntua vieraalta ja hankalalta, mutta kun asiaan perehtyy tarkemmin ja ottaa testikäyttöön mobiilimaksamiseen tarkoitetun sovelluksen huomaa kyllä nopeasti, kuinka kätevästä toiminnasta on kyse.

Mobiilimaksaminen soveltuu hyvin muun muassa:

  • Rahansiirtoon henkilöltä toiselle puhelinnumeron avulla
  • Verkkokauppamaksuihin matkapuhelimella
  • Kauppaostosten maksamiseen puhelimella tai älykellolla

Voit maksaa monella tapaa laskuja ja ostoksia omalla matkapuhelimellasi, läppärillä, tietokoneella tai älykellolla. Enää et tarvitse käteistä rahaa, kun ostat esimerkiksi naapurilta lapsellesi vaatteita muutamalla kympillä tai teet ostoksia kaupassa tai verkossa.

Ostosten yhteydessä ei tarvitse muistaa pankkitunnuksia tai tilinumeroa. Mobiilimaksaminen jouduttaa ostosten maksamista eikä haittaa, vaikka rahapussi olisi jäänyt kotiin.

Kauppaostosten yhteydessä sinun ei myöskään tarvitse näppäillä pankkikorttisi tunnuslukua maksupäätteelle.

Hyödyt korttisi kaikista ominaisuuksista ja voit maksaa ostokset pankkitililtäsi tai luotolta. Sinulla voi olla käytössäsi myös esimerkiksi kulutusluotto.

 

Miten mobiilimaksaminen toimii?

Mobiilimaksamista varten tarvitset älypuhelimen tai muun älylaitteen, missä on nettiyhteys. Et tarvitse maksun yhteydessä pankkitunnuksiasi tai avainlukulistaa, riittää kun jokaisen maksun yhteydessä vahvistat maksun sormenjäljelläsi, kasvoillasi tai tunnusluvulla (riippuen, mikä näistä sinulla on tunnistautumista varten käytössäsi).

Kaupassa, kun maksat ostokset mobiilimaksuna viet älylaitteesi maksupäätteen lähelle ja vahvistat ostokset laitteellasi. Sinun ei siis tarvitse laisinkaan koskea maksupäätteeseen, mikä tänä aikana on jo hygieniasyistä todella hyvä juttu.

Verkko-ostosten yhteydessä maksut tapahtuu pankkitililtäsi tai luotolta, eikä sinun tarvitse muistaa BIC-tai SWIFT-tunnusta.

Siirto-sovellusta käytettäessä maksu tai vastaanotettava rahasumma siirtyy lähes reaaliaikaisesti tililtä toiselle ilman kolikoiden pyörittelyä tai lainalle ottamista.

Mobiilimaksu voi olla yli 50 euron ostos.

 

Onko mobiilimaksaminen turvallista?

Kyllä on. Mobiilimaksamiseen tarkoitettuja tunnettuja sovelluksia on turvallista käyttää. Sinun on kuitenkin itse huolehdittava, että oma älylaitteesi jolla olet yhteydessä verkkopankkiin on asianmukaisesti suojattu eikä pääse ulkopuolisten käsiin.

 

Mikä sovellus puhelimeen tulee ladata?

Sovelluksia on monia ja niihin kannattaa tutustua tarkemmin etukäteen, jotta tietää millainen mobiilisovellus sopii omaan käyttöön parhaiten.

Lataamista varten sinulla tulee olla älylaite, Apple Pay tai Google Pay -sovellusta tukeva laite sekä maksukortti tai luottokortti.

Mobiilimaksamiseen soveltuvia sovelluksia ovat:

  • Mobile Pay
  • OP Pivo
  • Apple Pay
  • Google Pay
  • S-mobiili

 

Mitä mobiilimaksamisen käyttäminen maksaa?

Mobiilimaksun käyttö ei maksa mitään. Voit ladata puhelimeesi maksutta mobiilimaksamista tukevan sovelluksen. Suurin osa sovelluksista on kaikkien pankkien asiakkaiden käytössä. Sovellus otetaan käyttöön henkilökohtaisilla verkkopankkitunnuksilla tai siihen tarkoitukseen ladatulla mobiilivarmenteella.

 

Onko lähimaksu eri asia kuin mobiilimaksu?

Usein näillä tarkoitetaan samaa asiaa, mutta eroavaisuuksia löytyy. Lähimaksun maksuraja on 50 euroa, mutta mobiilimaksamisessa se voi olla yli 50 euroa. Mobiilimaksu voidaan suorittaa niin, että laite viedään maksupäätteen päälle, mistä maksu tapahtuu, mutta mobiilimaksun voi suorittaa myös niin, että maksu kirjataan ensin laitteelle esimerkiksi syöttämällä sovellukseen maksunsaajan puhelinnumero ja maksu lähetetään vasta sen jälkeen. Lähimaksussa näin ei voi tehdä.

VertaaLainaa.fi
Logo