Muumimuki – Hyvä vai huono sijoituskohde?

 

Muumimukit

Muumimukeja ostetaan lahjaksi, arkikäyttöön sekä keräilyä varten. Lähes jokaisesta suomalaisesta kodista löytyy muumimukeja yksi jos toinenkin. Osalle muumimukit ovat jopa keräilykohde, mutta onko kyseiset muumimukit hyvä sijoituskohde hintaan nähden?

 

Miten muumimukin arvo määritetään?

Muumimukeilla on pitkä historia. Ensimmäiset mukit valmistettiin jo 1950-luvulla. Vuosien saatossa hahmovalikoima on laajentunut ja myynti kasvanut. Muumiaiheisia tuotteita on useita, mutta suosituin tuote on kiistatta muumimukit. Mukeja valmistetaan vuoden aikana useampaa eri mallia ja usein kesäksi tulee oma muumiaiheinen sesonkimuki ja joulun aikaan toinen.

Muumimukit voidaan jakaa kuuteen eri ryhmään:

  • erikoismukit
  • 50-luvun mukit
  • 90 -luvun mukit
  • tuotannosta poistuneet mukit
  • sesonkimukit
  • tällä hetkellä myynnissä olevat mukit

Tämä luokittelu määrittää usein, kuinka harvinaisesta ja/tai arvokkaasta muumimukista on kyse. Halutuimmat ja kalleimmat muumimukit ovat niitä, joita ei löydy kuin muutamia kappaleita. Hintaan vaikuttaa myös muumimukin kunto, kuinka suuri erä kyseistä mukia on aikoinaan valmistettu sekä onko mukista alkuperäistä pakkausta tallessa.

Myyntiarvoon vaikuttaa hyvin monet seikat ja toisinaan joku muumimukeista nousee selkeästi muita mukeja arvokkaammaksi ilman sen selkeämpää perustetta. Se on kuitenkin selvää, että muumimukien suosion säilyminen vuodesta toiseen pitää niiden keräilyarvon vakaana. Kallein muumimuki voi olla arvoltaan jopa tuhansia euroja.

Omien muumimukien hinnan arvioimiseen voi käyttää asiantuntija apua tai vertailua voi tehdä erilaisissa sosiaalisen median kanavissa, jotka ovat erikoistuneet muumimukien myyntiin ja ostoon.

 

Ovatko muumimukit hyvä sijoituskohde?

Muumimukit voivat olla hyvä sijoituskohde, jos tietää mitä ostaa. Tällä tarkoitetaan, että läheskään kaikki muumimukit eivät edes ajan saatossa nosta arvoaan merkittävästi. Sijoitusmielessä katse kannattaa kiinnittää sesonkiaikaan myynnissä oleviin erikoismukeihin sekä pyrkiä ostamaan edullisesti jo myynnistä poistuneita mukeja. Kirpputorit ovat hyviä paikkoja löytää tuotannosta poistuneita mukeja.

On kuitenkin muistettava, että muumimukeja valmistetaan jatkuvasti lisää eikä kukaan voi varmuudella tietää, mikä muumimukeista on myöhemmin kallis ja mikä ei. Rikastumismielessä muumimukit eivät ole hyvä sijoituskohde, mutta jos pitää muumimukien keräilystä ja hyvien valioyksilöiden etsinnästä, kannattaa muumimukeihin sijoittaa parhaaksi katsomallaan tavalla.

Monet keräilevät muumimukeja omaksi ilokseen eivätkä pelkästään myyntimielessä. Toisaalta, jos 20 eurolla ostetusta muumimukista voi vuosien kuluttua saada esimerkiksi 150 euroa, voidaan ajatella että ehkä muumimukiin sijoittaminen on kannattanut.

 

Koska muumimuki kannattaa myydä?

Jokainen muumimukin omistaja tekee henkilökohtaisen päätöksen, millä hintaa on valmis myymään muumimukinsa.

Jos muumimukien osto ja myöhemmin myynti kiinnostaa sijoituksena, kannattaa ostokset kohdistaa erikoismukeihin.

Tällä hetkellä myynnissä olevista erikoismukeista voi jo vuoden kuluttua saada voittoa, mutta jos näiden mukien kohdalla jaksaa odottaa myymistä useita vuosia, voi myyntivoitto nousta jo tuhansiin euroihin. Voidaankin sanoa, että muumimukit sijoituskohteena vaativat pitkäjänteisyyttä ja aikaa.

Koska sitten on oikea hetki myydä?

Muumimukin omistaja arvioi itse, milloin hän on valmis luopumaan mukistaan ja millä hintaa. Muumimukit ovat siinä mielessä hyvin samanlainen sijoitus kuin osakkeet tai rahastot. Oikeaa hetkeä ei tiedä tarkalleen kukaan. Kun hetki tuntuu oikealta, silloin tehdään päätös, myydäänkö vai ei.

Jos päättää laittaa muumimukit rahaksi, kannattaa miettiä missä ja kenelle mukit myy. Kotimaassa kaupankäynti on helpompaa, kun postikulut tietää tarkemmin jo ennakkoon.

 

Onko muita mukeja, joihin voisi sijoittaa?

Muumimukit ovat monen keräilijän ykköskohde, mutta tietenkin mikä tahansa muki voi aikojen saatossa nostaa arvoaan.

Tyypillisesti arvonsa säilyttää hyvin kotimaiset merkit kuten Iittala, Marimekko ja Arabia. Näiden valmistajien mukit ovat myös hyviä keräilykohteita.

Koskaan ei voi kuitenkaan sanoa, mikä muki säilyttää arvonsa vuosienkin päähän. Hauskat mukit, Star Wars- mukit sekä muun muassa kuninkaallisista teetetyt mukit saattavat myöhemmin nousta arvostukseen, mitä ei vielä osata ennakoida. Esimerkiksi Leijonien puolustaja Mörkö-Anttila nosti hetkessä *mörkö-muumimukin hintaa.

VertaaLainaa.fi
Logo