Nimenmuutos – Ota nämä asiat huomioon

Nimenmuutos

Suurin osa nimenmuutoksista tehdään avioliiton solmimisen yhteydessä, mutta naimisiinmeno ei ole ainoa syy nimen vaihtamiseen. Osa haluaa muuttaa sukunimensä takaisin tyttönimeen avioeron voimaanastuessa. Osalle nimenmuutos on ajankohtaista sukupuoli-identiteettiin perustuen.

Avioliiton solmimisen yhteydessä monet parit miettivät, otetaanko yhteinen sukunimi vai sukunimiyhdistelmä. Sukunimeään ei toki ole pakko vaihtaa laisinkaan, mutta usein pareille on tärkeää, että naimisiinmenon lisäksi heitä yhdistää sama sukunimi tai niiden yhdistelmä. Avioliiton solmimisen yhteydessä sukunimen muutos ei maksa mitään, mutta jos nimenmuutos halutaan tehdä muista syistä, on se maksullinen. Muut syyt nimenmuutokseen ovat tyypillisesti avioeron jälkeinen nimenmuutos sekä, kun nimi halutaan vastaamaan sukupuoli-identiteettiä. Nimen muutos on maksuton vain sukupuolen juridisen vahvistamisen yhteydessä.

 

Etunimen muuttaminen

Nimilaki uudistui vuonna 2019. Nimilain (Finlex.fi) mukaan jokaisella tulee olla vähintään yksi ja korkeintaan neljä etunimeä. Etunimen muutosta voivat hakea Suomessa asuvat henkilöt, jotka on merkitty väestötietojärjestelmään. Etunimen muuttamista varten sinun tulee täyttää nimenmuutoshakemus, jonka löydät digi- ja väestötietoviraston sivuilta.

Hakemuksen avulla voit muuttaa nimeäsi, poistaa osan nimistäsi, muuttaa nimien järjestystä tai lisätä nimen. Uuden nimilain myötä etunimen muutokseen liittyvät pykälät on muotoiltu väljästi sukupuolen suhteen, mikä on selvä parannus sukupuolivähemmistöjen, kuten transsukupuolisten, muunsukupuolisten, transvestiittien ja intersukupuolisten oikeuksien toteutumisessa.

15 vuotta täyttäneet voivat hakea etunimen muutosta halutessaan ilman huoltajan tai vanhempien lupaa, mutta suositeltavaa on, että nimenmuutoksen yhteydessä asiasta keskusteltaisiin avoimesti.

 

Sukunimen muuttaminen

Sukunimen muutos onnistuu avioliiton esteiden tutkimisen yhteydessä. Digi- ja väestötietovirastolle ilmoitetaan uusi sukunimi, joka voi olla kumman tahansa sukunimi tai sukunimiyhdistelmä. Sukunimi voi vaihtoehtoisesti olla myös oma sukunimi tai vain toinen ottaa sukunimiyhdistelmän. Naimisiinmenon yhteydessä sukunimimuutos on maksuton, muussa tapauksessa maksullinen.

Sukunimimuutos muussa tapauksessa haetaan Digi- ja väestötietoviraston kautta. Hakuvaihtoehtoina ovat verkkopalvelu, verkkolomake tai tulostettu lomake. Sukunimen muutoksen yhteydessä tulee perustella, miksi nimenmuutos halutaan tehdä. Syyksi käy yleensä avo- tai aviopuolison nimen ottaminen tai aikaisemmin käytössä olleeseen sukunimeen palaaminen.

Uusi sukunimi voi olla suvussa viimeisen viiden sukupolven aikana käytössä ollut sukunimi, puolison sukunimi, oma tyttösukunimi tai kokonaan uusi sukunimi. Jos sukunimeksi haetaan täysin uutta sukunimeä Nimilautakunta arvioi, voidaanko uudisnimi hyväksyä. Sukunimen käytön esteenä voi olla muun muassa sukunimen suojaus.

 

Nimenmuutoksen hinta

Avioliiton solmimisen yhteydessä sukunimen muutos on ilmainen.

Muussa tapauksessa niin etunimen muutoksesta kuin sukunimen muutoksesta joutuu maksamaan 55 euroa.

Nimenmuutoksen käsittelymaksu tulee suorittaa hakemuksen yhteydessä eikä maksua palauteta, vaikka nimenmuutos hylättäisiin.

Nimenmuutos on maksullinen, jos:

  • Etunimi muutetaan
  • Aiemmin käytössä ollut sukunimi otetaan uudelleen käyttöön
  • Henkilö luopuu sukunimen yhdestä nimestä
  • Henkilö haluaa lisätä tai poistaa yhdysmerkin sukunimiyhdistelmästä

Muissa kuin yllämainituissa tapauksissa hakemuksen hinta on 110 euroa.

 

Nimenmuutosten käsittelyajat

Etunimen muutoksen kohdalla käsittelyaika on 1 – 3 kuukautta. Tekemällä muutoshakemuksen sähköisesti nimenmuutospalvelussa lyhenee käsittelyaika noin 1 kuukauteen. Jos hakemuksen käsittelyyn tarvitaan nimilautakunnan päätös, pitenee käsittelyaika.

Sukunimen muutoksen kohdalla käsittelyaika on 1 – 3 kuukautta sellaisen sukunimimuutoksen kohdalla, joka on aikaisemmin ollut henkilöllä käytössä. Jos täytät hakemuksen nimenmuutospalvelussa sähköisesti, käsittelyaika on 1 kuukausi.

Jos sukunimimuutosta haetaan esimerkiksi uudelle sukunimelle on käsittelyaika noin 3 – 6 kuukautta. Jos hakemuksen käsittelyyn tarvitaan nimilautakunnan päätös, käsittely kestää kauemmin.

Nimenmuutoksen etenemistä voi seurata verkossa. Jos uusi nimi hyväksytään ilmoitetaan siitä hakijalle kirjallisesta tai postitse. Tiedot näkyvät myös Suomi.fi palvelun kautta. Jos nimi hyväksytään, menee nimenmuutoksesta ilmoitus suoraan Kelalle, joka lähettää henkilölle uuden Kela-kortin.

 

Muista ilmoittaa nimenmuutoksesta

Sukunimen muutos tulee ainakin ilmoittaa isännöitsijälle, työnantajalle, sähköyhtiölle, pankille sekä vakuutusyhtiölle.

Pankit Suomessa vaativat nimenmuutoksen yhteydessä, että uusi pankkikortti haetaan uudella nimellä.

Poliisilaitos suosittelee myös uuden passin hankkimista mahdollisimman nopeasti nimenmuutoksen jälkeen. Ajokortti tulee myös uusia nimen muutoksen myötä.

Digi- ja väestötietoviraston sivuilta kohdasta tietojen luovuttaminen väestötietojärjestelmästä, voit katsoa listan viranomaisista sekä yrityksistä ja yhteisöistä, joille Digi- ja väestötietovirasto välittää tiedot muuttuneista nimistä ilman, että sinun tarvitsee erikseen ilmoittaa muutoksesta kyseisille tahoille.

VertaaLainaa.fi
Logo