Lainaa haetaan jokaisesta palkkaluokasta

Lainan hakeminen

Lainan haku ei kohdistu vain pienituloisiin, vaan lainaa haetaan jokaisesta palkkaluokasta. Myönteisen lainapäätöksen saaminen on sitä varmempaa, mitä paremmat tulot hakijalla on. Päätökseen vaikuttaa myös maksukyky sekä säännölliset tulot eläkkeestä tai palkkatyöstä. 

 

Rahoitusalalla toimivat tienaavat huomattavasti paremmin kuin järjestöalalla työskentelevät

YTN- tilaston mukaan ylempien toimihenkilöiden mediaanipalkka oli 4554 euroa kuukaudessa vuonna 2021, kun taas järjestöaloilla keskipalkka oli hieman yli 3800 euroa kuukaudessa. Kaupan alalla päästiinn mediaanipalkoissa jopa 4673 euroon kuukaudessa sekä rakennusalalla 4602 euroon kuukautta kohden.

Mediaani on suuruusjärjestyksessä keskimmäinen palkka, jota suurempia ja pienempiä palkkoja on lukumääräisesti yhtä paljon.

Sopimusalamediaanipalkka
Rahoitusala5520
Metsäala5360
Vakuutusala5060
Elintarviketeollisuus5000
Kemian ala4900
ICT-ala4817
Teknologiateollisuus4755
Tietoala4700
Energia-ala4690
Kaupan ala4673
Rakennusala4050
Suunnitteluala4020
Järjestöala3890

 

Monet asiat vaikuttavat lainan myöntämiseen

Lainanhaun yhteydessä pankki tarkistaa aina lainan myöntämiseen vaikuttavat tiedot. Pankki hyödyntää tietojen tarkistamiseen erilaisia tietolähteitä. Lainaa voidaan myöntää vain henkilölle, jonka tiedot ovat kunnossa eikä henkilöllä ole tiedoissaan maksuhäiriömerkintöjä.

Asiakkaan tiedot 

Lainahakemuksessa antamasi tiedot ovat yhtenä lähteenä, kun pankki tekee lainapäätöstä. Hakemukseen lisätään muun muassa tulot, menot, siviilisääty, ikä, asumismuoto sekä nykyiset lainat. Kaikki nämä yhdessä antavat lainantarjoajalle kattavan käsityksen maksukyvystäsi. Muita tarvittavia dokumentteja ovat palkkakuittisi sekä veroilmoituksesi erittelyosa.

Asiakkaan luottotietojen tarkistaminen ulkoisista rekistereistä

Pankki pyytää sinulta luvan luottotietojesi tarkistamiseen. Tällä halutaan varmistaa ettei tiedoissasi ole maksuhäiriömerkintöjä. Jos merkintä on, pankki tai rahoituslaitos ei voi myöntää lainaa. Luottotietorekisteritoimintaa Suomessa ylläpitää kaksi toimijaa, Suomen Asiakastieto sekä Bisnode. Omat luottotiedot voi myös itse tarkistaa maksutta.

Asiakkaan tiedot voidaan tarkistaa pankin sisäisestä rekisteristä

Jos sinulla on jo tili pankissa, mistä haet lainaa, käytetään tietojasi luottopäätöksessä.

 

Laske maksuvarasi lainalaskurin avulla

Pankin ja rahoituslaitoksen laskelmat maksuvarastasi eivät aina kerro koko totuutta. Jokaisen lainanhakijan kannattaakin olla rehellinen itselleen ja miettiä omaa maksuvaraansa. Lainantarjoajat saavat selville tulosi, luottotietosi sekä siviilitietosi, mutta se kuinka elät varoillasi ei selkeästi näy pankeille. Tällä tarkoitetaan, että jos kaikki mitä tulee myös menee, jääkö lainan lyhentämiseen ja muuhun elämiseen tarpeeksi rahaa? Onko luottokortti aina tapissa? Onko sinulla säästössä yhtään yllättäviin menoihin?

Tästä syystä suosittelemme, että lasket lainalaskurin avulla ennen lainan hakemista, miten tarvitsemasi lainasumma ja maksuaika vaikuttaa lainan kuukausierään. Toki saat tämän selville tutustumalla pankkien ja rahoituslaitosten lainatarjouksiin, mutta toisinaan voi olla hyvä itsekin laskea, millaiseen lainasummaan oma maksuvara riittää? Laskelmien perusteella on helpompi valita sellainen laina ja maksuaika ettei oma talous horju vaikka elämässä sattuisin jotain äkillisiä tilanteita, jotka vaativat rahallista panostamista lyhennysten lisäksi.

Syötä seuraavat tiedot VertaaLainaa lainalaskuriin:

  • tarvitsemasi lainasumma
  • maksuaika
  • lainan korko
  • lainan perustamiskustannus
  • tilinhoitomaksu

Nämä tiedot lainalaskuri kertoo sinulle:

  • lainan kuukausierän
  • lainan maksuerien määrän
  • lainan todellisen vuosikoron
  • lainan korkokustannukset
  • tilihoitomaksujen kokonaiskustannukset
  • lainan kokonaiskustannukset koko laina-ajalle.

Lainalaskurissa voit vapaasti muuttaa lainasummaa, takaisinmaksuaikaa sekä korkoa. Tällä tavoin huomaat, miten lukemien muuttaminen vaikuttaa esimerkiksi lainan kuukausierään, lainan korkokuluihin sekä lainan kokonaiskustannuksiin. Suuremmassa lainassa voi olla jopa hyvä pidentää laina-aikaa, jotta lainan kuukausierän saa omaan talouteen nähden sopivammaksi tai vastaavasti laina-aikaa voi lyhentää, jos tuntuu että lainasta ei halua maksaa liikaa kuluja.

Toisinaan voi olla järkevää lyhentää laina-aikaa tai vastaavasti pidentää. Tämä riippuu hyvin paljon omasta maksusuunnitelmasta ja siitä, kuinka suuren lyhennyserään sinulla on varaa ilman, että taloutesi tästä kärsii liikaa. Kuukausikulut tulisi pysyä sellaisina, jotta lainan lyhennyksen jälkeen rahaa jäisi myös ruokamenoihin, harrastuksiin ja pakollisiin menoihin.

Lainan korkoa ja kuluja on vaikea itse määrittää, mutta lainalaskuriin on hyvä laittaa oma arvio lainan perustamismaksusta sekä tilinhoitomaksusta. Tarkan laskelman näistä saat, kun pyydät maksuttomat lainatarjoukset pankeilta ja rahoituslaitoksilta. Lainan todellinen vuosikorko pitää sisällään kaikki lainaan kohdistuvat kulut, joten lainojen vertailussa kannattaa kiinnittää huomiota kyseiseen prosenttilukuun.

VertaaLainaa.fi
Logo