Mistä pikavippi maksuhäiriöiselle?

Henkilön, jolla on luottotiedot menneet, on hyvin vaikea saada lainaa mistään. Luottotiedottoman arki myös vaikeutuu, kun autolainan, vakuutusten, vuokra-asunnon tai puhelinliittymän saaminen ei enää tahdo onnistua. Tässä artikkelissa pohdimme, miten luottotietojen menetys vaikuttaa lainan saamiseen ja mistä pikavippi maksuhäiriöiselle?
Maksuhäiriömerkintä luottotiedoissa vaikuttaa arkeen monella tapaa

Maksuhäiriömerkintä luottotiedoissa tarkoittaa, että henkilöllä on toistuvasti jäänyt laskut ja velat maksamatta. Merkintä luottotietoihin ei koskaan tule tietoihin ilman, että asianosainen ei olisi tietoinen asiasta. Ulosotosta ollaan henkilöön yhteydessä kirjeitse, jossa kehoitetaan hoitamaan maksamattomat laskut. Jos kehoituksista huolimatta asioita ei hoideta määräaikaan mennessä, siirtyy asia käräjäoikeuden kautta Luottotietorekisteriin. Merkintä luottotietojen menettämisestä rekisterissä kestää noin 2 – 4 vuotta. Tuona aikana esimerkiksi lainan ottaminen on lähes mahdotonta, puhelinliittymää on vaikea saada, vuokra-asunnon hankkiminen omiin nimiin on vaikeaa eikä vakuutusyhtiöt mielellään myönnä vakuutusta luottotiedottomalle.

Oli kyse minkä suuruisen lainan hakemisesta tahansa, ei lainantarjoajat halua myöntää lainaa luottotiedottomalle, koska he katsovat luottotappioriskinsä liian suureksi. Esimerkiksi pikavippi maksuhäiriöiselle on ohjelmoitu pankin järjestelmässä niin, että lainahakemus ilman luottotietoja hylätään automaattisesti. Jos luottotietonsa menettänyt henkilö tarvitse pientä lainaa, hänen kannattaa pyytää sitä lainalle tuttavalta.

Lue myös: Netistä lainaaminen luotettavasti ja turvallisesti

 

Pankit ja rahoitusyhtiöt eivät myönnä lainaa luottotiedottomalle

Asia voi toisinaan hämmentää lainanhakijaa, koska osa palveluista mainostaa, kuinka heidän kauttaan saa myös maksuhäiriömerkintäinen henkilö lainaa. Tämä ei kuitenkaan ole totta, koska lainaa ei voida myöntää luottotiedottomalle. Jos lainaa kaupitellaan edellä mainitulla tavalla, on kyse siitä että henkilö, jolla on luottotiedot kunnossa hakee lainan ja myönteisen lainapäätöksen jälkeen lainansaaja siirtää itse lainan luottotiedottoman henkilön käyttöön.

Kyseinen tapa on kuitenkin kyseenalainen ja arveluttava, mitä ei koskaan suositella kenellekään ellei luottamus ole 100 % henkilöön, jolla on luottotiedot menneet. Henkilö, joka lainan ottaa on vastuussa lainasta, vaikka rahat siirtyisivätkin toisen henkilön käyttöön.

Lue: Pikavippikierre poikki – mistä apua velkaongelmiin?
Voiko verkosta saada lainaa helpommin kuin kivijalkapankista?

Ei voi. Osalla suomalaisista on käsitys, että lainaa saa heppoisemmin perustein netistä kuin perinteisestä kivijalkapankista. Tämä ei kuitenkaan pidä paikkaansa, koska pankit ja rahoitusyhtiöt ovat hyvin tarkkoja kenelle lainaa voidaan myöntää. Verkossa pätee samat säännöt kuin kivijalkapankissa. Lainaa voidaan myöntää vain henkilölle, jolla on riittävä maksukyky ja puhtaat luottotiedot. Jokainen lainanmyöntäjä tarkistaa hakijan tiedot tarkoin ja lainaa voidaan myöntää vain, jos henkilön tiedot täsmäävät lainantarjoajan hakukriteereihin.

Vertaile pankkilainat

 

Kenelle lainaa voidaan myöntää?

Jokaisella pankilla ja rahoitusyhtiöllä on hieman toisistaan poikkeavat hakukriteerit. Lainanhakijan ikähaitari vaihtelee 18 vuotiaasta, aina 26 vuoteen. Yleisesti ottaen lainanhakijalla tulee kuitenkin olla säännölliset tulot palkasta tai eläkkeestä. Hakijalla tulee olla myös Suomen kansalaisuus tai hänen tulee olla asunut Suomessa vähintään kolmen vuoden ajan. Hakijalla on hyvä olla myös pankkitunnukset tai mobiilivarmenne millä myönteisen lainapäätöksen allekirjoittaminen onnistuu helpoiten.

 

Voiko maksuhäiriömerkinnän saada pois?

Maksuhäiriömerkintä luottotiedoissa kyllä vanhenee ajallaan. Keskimäärin merkintä luottotiedoissa on määritelty 2 – 4 vuoden ajaksi. Asian umpeutumista ei voi kuitenkaan mitenkään jouduttaa omilla teoillaan. On kuitenkin hyvin tärkeä alkaa muutamaan elämää jo siinä vaiheessa, kun luottohäiriömerkintä lisätään rekisteriin.

  • Älä ota enää lisää velkaa millään tavoin.
  • Muuta rahan käyttöön liittyviä tottumuksia.
  • Pyri maksamaan vanhat velat ja laskut pois.
  • Pyydä ulkopuolista apua velkaongelmiin.

Lisätietoa talous – ja velkaneuvontaan saa Oikeus.fi oikeusavusta.
VertaaLainaa.fi
Logo