Suosittelemme!

Miten aloittaa rahastosijoittaminen?

rahastosijoittaminen

Sijoittamisesta puhutaan paljon, mutta monelle aloittelevalle sijoittajalle kynnys sen aloittamiseen saattaa olla korkea. Aiheen ympärillä on monta kysymystä, joihin haluaisi saada vastauksen ennen sijoittamiseen ryhtymistä. Rahastot ovat helppo tapa aloittaa sijoittaminen.

 

Rahastosijoittaminen on helppoa, mutta onko minusta sijoittajaksi?

Sijoittamiseen kuin mihin tahansa muuhunkin uuteen asiaan pätee, että ellet ole koskaan kokeillut, et voi tietää? Sijoittamisen voi aloittaa, vaikka asiasta ei tietäisi oikeastaan mitään. Kirjoja, blogeja ja podcasteja lukemalla ja kuuntelemalla toki saa hyvän pohjan sijoittamisen aloittamiseen, mutta vasta omakohtainen kokemus opettaa, millainen sijoittaja sinä olet ja sopiiko se sinulle? Jos motivaatioita ja pientä puskuria sijoittamiseen löytyy, sinusta on varmasti sijoittajaksi.

Sijoittamisen aloittamiseen ei tarvita suurta varallisuutta ja säästöjä, vaan sijoittamisen voi aloittaa vaikka 10 eurolla. Pottia voi kasvattaa myöhemmin, kun oma tieto rahastosijoittamisessa karttuu. Sijoittaminen voi olla myös kertamerkintä, jonka jälkeen katsot, kuinka rahasto kehittyy markkinoilla. Voit myös sijoittaa haluamasi summan rahaa kerran kuukaudessa rahastoon tai tarpeen mukaan.

Sinusta on sijoittajaksi, jos:

  • Haluat kerryttää varallisuutta pidemmällä aikavälillä
  • Et halua makuuttaa rahoja pelkästään tilillä
  • Haluat hallita paremmin omaa taloutta ja omistaa vararahaston “pahan päivän” varalle
  • Sijoittaminen ja säästäminen kiinnostaa sinua
  • Haluat säästää lapsellesi 

 

Mistä aloittaa rahastosijoittaminen?

Tämä on varmasti hankalin asia ja alkuinnostuksen jälkeen sijoittaminen jää, koska ei tiedä mistä aloittaa? Rahastoja on pilvin pimein eikä mistään rahastosta alkuun tiedä juuri mitään.

Helpoin tapa on varata oman pankin rahastosijoittajalle aika ja käydä hänen kanssaan läpi jotain kiinnostavalta tuntuvia rahastoja. Ensikertalaisena sinulle tehdään sijoittajaprofiili, missä kartoitetaan, millainen sijoittaja olet? Oletko valmis ottamaan riskejä? Jos sinusta kuitenkin tuntuu, että pääset alkuun omatoimisesti, voit avata rahaston kotisohvalta käsin. Osa pankeista tarjoaa muun muassa digitaalisen sijoitusneuvojan, joka auttaa sinua alkuun rahastosijoittamisessa. Ellet halua varata aikaa, mutta haluat kuitenkin käydä asiantuntijan kanssa läpi sijoittamiseen liittyvä asioita, voit aina soittaa kyseisen pankin asiakaspalveluun.

Rahastosijoittamisen voi aloittaa, missä pankissa tahansa. Pankin ei tarvitse siis olla välttämättä oma asiointipankkisi. Valintasi voisi olla esimerkiksi Nordean rahastot, Osuuspankin rahastot tai Danske Bankin rahastot. Sinä päätät missä pankissa tai rahoituslaitoksessa haluat aloittaa rahastosijoittamisen – pääasia, että aloitat jostain, muutoksia voi tehdä myöhemmin.

Sijoitusrahaston kautta voit sijoittaa esimerkiksi osakkeisiin ja joukkolainoihin. Jos taas haluat ostaa pelkästään pörssiin listattuja kotimaisia tai ulkomaisia osakkeita, suosittelen tutustumaan osakesäästötiliin.

 

Miksi rahastosijoittaminen kannattaa?

Rahan pitäminen tilillä on harvoin hyvä vaihtoehto. Inflaatio nakertaa ajanmittaan tilillä olevia varojasi. Tällä hetkellä pankkien korot ovat niin alhaalla ettei tilillä oleviin rahoihin kerry korkoa. Jos haluat rahoillesi pienen arvonnousun on maltilliseen rahastoon sijoittamisen usein kannattavaa. Kun itsellä on säästössä rahaa rahastoissa, voi sieltä ottaa rahaa käyttöön tarpeen vaatiessa eikä esimerkiksi lainaa tarvitse tällöin ottaa.

Rahastosijoittamiseen liittyy aina sijoituskohteesta riippuen riskinsä, millä tarkoitetaan tuottoon liittyvää epävarmuutta. Rahastoon sijoitetut rahat kasvattavat pottia, mutta toisaalta on tärkeä tunnistaa sijoittamiseen liittyvät menetykset. Mikään sijoituskohde ei ole 100 prosenttisen varma kasvutavoitteiltaan, mutta rahastosijoittaminen kohteesta riippuen on kuitenkin merkittävästi riskittömämpää kuin suora osakesijoittaminen.

Aloittelevan sijoittajan kannattaa muistaa, että rahastojen tuotto perustuu sijoitusten tuottoihin, osinkoihin sekä sijoituskohteiden arvonnousuihin tai -laskuihin.

Rahastosijoittajaksi pääsee pienelläkin summalla ja mitä pidempään säästät, sen parempaa tuottoa voit sijoituksillesi odottaa. Rahastoista löytyy niin sanottuja valmiita ratkaisuja, joissa rahaston salkunhoitaja huolehtii rahaston varojen siirtelystä markkinatilanteen mukaan. Silloin sinun ei tarvitse itse seurata tai miettiä sijoituskohteiden valintaa, vaan työ tehdään puolestasi. Rahastoa voi kuitenkin itse seurata, jolloin näkee miten varoja siirretään eri aikoina. Aloittelevana sijoittajana opit tästä ajan myötä paljon ja voit myöhemmin vaihtaa varasi toisenlaiseen rahastotyyppiin.

 

Rahaston valinta?

Rahastoja on olemassa hyvin monenlaisia. Käydään seuraavaksi läpi kolme yleisintä.

Osakerahasto – osakerahasto sijoittaa osakkeisiin. Tekemäsi osto hajautetaan moneen eri yritykseen, maahan tai toimialaan, riippuen osakerahastosta. Osakerahastoon voit sijoittaa pienemmänkin summan rahaa kuin jos ostaisit suoria osakkeita. Riskit osakerahastoissa on pienemmät kuin suorissa osakesijoituksissa. Jos yhdellä yrityksellä, maalla tai toimialalla menee huonosti se ei vaikuta rahastoon heti tai merkittävästi.

Indeksirahasto – tämän rahaston kulut ovat kaikista alhaisimmat, koska indeksirahastoissa ei ole varsinaista salkunhoitajaa. Moni valitsee indeksirahaston ensimmäiseksi sijoituskohteekseen juuri näiden matalien kulujen vuoksi. Indeksirahastoissa arvonnousut -tai laskut ovat hyvin matillisia. Nämä sijoituskohteet tarkistetaan ja mahdollisesti vaihdetaan kerran vuodessa. Indeksirahasto on hyvä vaihtoehto pitkäaikaiseen sijoitukseen.

Yhdistelmärahasto – kun tutustut eri rahastoihin huomaat nimet, esim. rahasto 25 tai rahasto 50. Tämä tarkoittaa, että kyseisessä yhdistelmärahastossa esimerkiksi 25 % sijoitetaan osakkeisiin ja 75 % korkoihin. Yhdistelmärahasto 50 kohdalla tämä tarkoittaa, että puolet sijoituksiin ja puolet korkoihin (esim. Valtion lainaan, joukkovelkakirjoihin yms.) Vinkkinä usein annettaan, että jos haluat rahasi käyttöösi muutaman vuoden päästä, valitse rahasto, joka sijoittaa pienemmän osan varoistaan osakemarkkinoille. Pidempiaikaiseen säästämiseen voit valita rahaston, jossa on suurempi osakepaino.

Pankkien sivuilla kyseisestä rahastosta kerrotaan tarkemmin.

 

Rahaston kulut?

Kulut riippuvat rahastosta ja siitä, onko rahastolla salkunhoitajaa. Jokainen sijoittaja määrittää itse paljonko kuluja on valmis maksamaan, mutta liikaa tähän asiaan ei kannata kiinnittää huomiota. Jos rahasto tuntuu kaikin puolin hyvältä, kannattaa se itselle valita ilman, että tuijottaa liikaa kuluista tulevia lukuja. Moni aloitteleva sijoittaja pitää rajana 1 % kulua, mikä sisältää myös lunastus – ja merkintäpalkkiot.

Tyypillisesti rahaston kulut kerrotaan prosentteina, mutta lainsäädännön mukaan pankin tai rahalaitoksen tulisi ilmoittaa kulut myös euromääräisesti. Vertaa kuluja, niin osaat paremmin arvioida millaisia lunastus- ja merkintäpalkintoja sitä olet valmis maksamaan. Kulut saattavat jonkin verran vaikuttaa sijoituspäätöksiin, mutta ota myös huomioon, että kuluilla korvataan salkunhoitajan palkkiot, jotka tekevät töitä sijoituskohteen eteen.

Kilpailuta laina maksutta VertaaLainaa.fi palvelussa

Olemme 100% kotimainen palvelu, josta saat lainapäätöksen välittömästi.

Lainatarjoukset saat vain muutamassa minuutissa.

Pyydä lainatarjoukset tästä

Takaisin ylös
VertaaLainaa.fi