Sähköautot kasvattaneet suosiotaan

Sähköautot

Sähköautojen suosio on kasvussa Suomessa. Kasvua selittää bensan hinnan nousu, sähköautojen tekniikan kehittyminen sekä positiiviset kokemukset sähköautoista.

Sähköautoja myytiin viime vuonna ennätysmäärä. Joulukuussa 2021 rekisteröidyistä uusista autoista jopa 44 prosenttia oli joko hybridiautoja tai täyssähköautoja. Myynnin kasvua voidaan selittää osin sillä, että bensan hinta on viimeisten kuukausien aikana ollut jyrkässä nousussa eikä loppua ole näköpiirissä. Toki samaan aikaan myös sähkön hinta on noussut, mutta ei aivan samassa suhteessa. Sähköautolla liikkuminen on edullisempaan varsinkin, jos pystyy hyödyntämään kauppakeskusten latausasemia tai voi ladata sähköauton kotona. Kasvavasta suosiosta huolimatta edelleen kotitaloudet jarruttelevat sähköautoiluun siirtymistä. Mietinnässä on muun muassa latauspaikkojen riittävyys, pitkät välimatkat latauspisteiden välillä sekä sähköautojen tekniikka.

Sähköinen liikenne ry on aloittanut hankkeen nimeltään Arjen älykäs sähköautoilu. Hankkeen tarkoituksena on vastata sähköautoiluun liittyviin kysymyksiin, kuten lataamiseen sekä yleisesti sähköauton hankintaan liittyviin epävarmuustekijöihin. Hankkeen aikana kerätään myös tietoa työsuhdeautoilusta sekä kiinteistöjen ja taloyhtiöiden keinosta edistää sähköautoiluja. Esimerkiksi nyt taloyhtiöiden parkkipaikoilla on liian vähän latauspisteitä siihen nähden, mikä olisi tarve.

 

Sähköautot – Laki rakennusten varustamisesta sähköajoneuvojen latauspisteillä

Vuonna 2020 Eduskunnan päätöksen mukaisesti uudet rakennuskohteet tulee varustaa sähköautojen latauspisteillä ja latauspistevalmiuksilla sekä automaatti- ja ohjausjärjestelmillä. Esimerkiksi sellaisen uuden asuinrakennuksen yhteyteen, jossa on enemmän kuin neljä pysäköintipaikkaa, on asennettava latauspistevalmius siten, että jokaiseen pysäköintipaikkaan voidaan myöhemmin asentaa latauspiste. Tämän lisäksi sellaisen uuden muun rakennuksen kuin asuinrakennuksen yhteyteen, jossa on yli 10 pysäköintipaikkaa, on asennettava yksi suuritehoinen latauspiste tai vaihtoehtoisesti:

1) vähintään yksi normaalitehoinen latauspiste, jos pysäköintipaikkoja on 11–50

2) vähintään kaksi normaalitehoista latauspistettä, jos pysäköintipaikkoja on 51–100

3) vähintään kolme normaalitehoista latauspistettä, jos pysäköintipaikkoja on yli 100.

 

Sähköautot – Autonvalmistajat sähköistävät mallistojaan

Viimeisen vuoden aikana on nähty selkeä käänne autotehtaiden mallistoissa. Monet tehtaat ovat päätyneet siihen, että sähkö on voittava käyttövoima ja suurin osa valmisteilla olevista uusista autoista on joko hybridiautoja tai täyssähköautoja. Ensimmäiset täyssähköautot markkinoille toi Tesla. Heidän osuutensa on edelleen suuri muihin täyssähköautomalleihin verrattaessa, mutta haastajia on nyt useita. Kuluttajaa mietityttää sähköauton hankinnassa monet asiat ja tämä on ymmärrettävää, koska täyssähköauto on erilainen kuin perinteinen bensa-tai diesel auto.

Täyssähköauton hankinnassa ensimmäinen kysymys on lähes aina, mitä sähköauton lataus maksaa?

Esimerkkinä voidaan tässä pitää Teslaa, koska sillä on Suomessa laaja Supercharger-latausverkosto sekä dataa sähköauton lataamiseen liittyvästä kulutuksesta.

Sähköauton lataaminen kotona on varmasti edullisin lataustapa, jolloin 100 kilometrin matkan hinnaksi tulee jopa alle 2 euroa ja jos taas vastaavasti käyttää julkisia latauspisteitä, tulee 100 kilometrin matkalle hintaa noin 3 euroa.

Toki on syytä muistaa, että viime kuukausina sähkön hinta on noussut, joten hinta 100 kilometriä kohti voi olla hieman korkeampi. Vastaavasti kuitenkin myös bensan hinta on noussut, joten täyssähköauton tuomat kustannukset ajossa ovat edelleen edullisemmat kuin polttoainemoottorilla käyvän auton.

 

Sähköautot voidaan rahoittaa vakuudettomalla lainalla

Käytettyjen hybridiautojen myynti jopa kaksinkertaistui vuonna 2021. Yhä useampi päätyi ostamaan myös täyssähköauton. Kappalemäärällisesti kärkipaikkaa pitää edelleen polttomoottori sekä hybridiautot, mutta selvää kasvua on nähtävissä täyssähköautojen myynnissä. Viime aikoina sähköauton oston kriteereinä ovat olleet vähäpäästöisyys sekä laadukkuus, jotka näkyvät juuri sähköautojen ominaisuuksissa. Laajentunut latausverkosto on myös antanut kuluttajille luottoa, että sähköautolla pääsee vaivattomasti liikkumaan joka puolella Suomea.

Sähköauton ostoon haetaan tyypillisesti lainaa noin 35 000 – 60 000 euroa. Aikaisemmin käytössä olevasta autosta saa usein sen verran, että osan voi käyttää uuden auton ostoon eikä autolainaa tarvitse ottaa täyttä summaa. Sähköautojen hinnat ovat nykyään hyvin kohtuullisella tasolla tekniikkaan nähden, koska kilpailua on selkeästi tullut lisää sähköautomarkkinoille. Lähes kaikki suurimmat autovalmistajat valmistavat sähköautoja. Hinnat vaihtelevat suuresti, joten kannattaa vertailla hintoja tarkemmin ennen autokaupoille lähtöä.

 

Kilpailuta autolaina ennen autokaupoille lähtöä

Autolaina kannattaa kilpailuttaa ennen, kuin varsinaisia autokauppoja lähtee tekemään. Autoliikkeillä on tarjottavanaan erilaisia rahoitusvaihtoehtoja, joita auton ostajalle tarjotaan, mutta lainan korkotasoa on vaikea verrata muiden pankkien tarjoamiin lainatarjouksiin. Kilpailuta autolaina ennen autokaupoille menoa, niin tiedät millä korolla voit lainaa saada. Ellet ole varma, minkä verran sinun kannattaa ottaa autolainaa tai haluat ensin selvittää muun muassa, miten lainasumma vaikuttaa lainan kuukausierään, voit ottaa avuksesi helpon autolainalaskurin. Autolainalaskurin avulla voit laskea kuukausierät, kulut sekä koron haluamallesi lainasummalle.

Palvelussamme voit kilpailuttaa autolainan yli 25 pankin ja rahoituslaitoksen välillä. Kaikki mukana olevat rahalaitokset sekä pankit jättävät henkilökohtaisen lainatarjouksen, jos katsovat pystyvänsä tarjoamaan sinulle autolainaa tarvitsemasi määrän. Mukana on useampi rahalaitos ja pankki, joihin voit tutustua halutessasi tarkemmin palvelussamme.

Autolainaa varten et tarvitse takaajia tai vakuuksia. Lainaa voit hakea lainahakemuksella aina 60 000 euroon saakka 1- 20 vuoden maksuajalla. Lainan korko on alkaen 4,19 prosenttia. Täytä lainahakemus jo tänään ja aloita autolainatarjousten vertailu. Valitse edullisin laina useiden lainatarjousten joukosta, niin myönnetty laina maksetaan tilillesi jopa saman päivän aikana.

VertaaLainaa.fi
Logo