Sähkön hinta jatkaa nousuaan – Miten säästää sähkökuluissa?

Sähkön hinta

Sähkön hintaa on nostanut merkittävästi ennen kaikkea Ukrainan sodasta johtuvat pakotteet Venäjää kohtaa, joka on vähentänyt venäläisen öljyn ja kaasun tuontia Eurooppaan. Tällä hetkellä olemme nähneet jo ennätyskorkeita lukemia sähköhinnan nousussa ja tulevana talvena sähkön hinta voi nousta vielä moninkertaisesti. Mitä kotitaloudet voivat tehdä hillitäkseen edes hiukan tulevien sähkölaskujen korotusta?

 

Takan lämmitys ja huonelämpötilan lasku

Sähkön hinta on korkeimmillaan talvella. Kotitalouksilla menee asunnon lämmittämiseen huomattavasti enemmän sähköä kuin kesähelteillä. Kylmä sää luonnollisesti nostaa sähkön kulutusta ja sen hintaa. Jos asunnosta löytyy takka, voidaan osa huoneilmasta lämmittää sen avulla. Varsinkin varaavan takan avulla asuntoon saadaan lämpöä pitkäksi aikaa, kun tulisija kerää lämpöä rakenteisiinsa ja luovuttaa sitä noin vuorokauden ajan. Jotta takasta saadaan tarvittava hyöty irti, tulee takkaa lämmittää päivittäin muutaman tunnin ajan.

Monelle epämiellyttävin keino pienentää sähkönkulutusta on huonelämpötilan laskeminen muutamalla asteella. Kuitenkin huonelämpötilan laskulla voisi saada jopa viiden prosentin säästön lämmityskuluihin. Takkaa lämmittämällä saa huonelämpötilan vastaavasti hieman korkeammaksi, vaikka sähkölämmitteisen lattialämmityksen tai sähköpatterien tehoa laskisikin.

Muutaman asteen huonelämpötilan laskuun kuitenkin tottuu nopeasti. Harva edes huomaa asteen laskua laisinkaan. Näin ajatellen huonelämpötilaa voi laskea kotona asteittain. Asteen lasku esimerkiksi viikottain niin, että lopullinen tavoite on esimerkiksi 20 – 22 astetta.

 

Sauna lämpenemään harvemmin

Jos kodissasi sauna lämpenee sähköllä, kannattaa kiukaan lämmitystä jatkossa harkita tarkemmin. Pientalosauna kuluttaa noin 1000 kilowattituntia vuodessa, joten harventamalla saunan lämmitystä pystyy säästämään sähkössä huomattavasti. Ajoita saunaan meno siten, että kun lämpötila on toivotussa astelukemassa saunaan mentäisiin heti eikä hetken päästä. Mitä kauemman sauna on lämpöisenä, sen enemmän sähköä kuluu. Myös pesutilojen lattialämmitykseen kannattaa kiinnittää huomiota. Lattian lämmitykseen kuluva sähkö voi vuodessa olla jopa satoja euroja. Lämpötilaa laskemalla pari astetta alemmas, saa säästöä myös tässä kohtaa sähkönkulutukseen.

 

Vedenkulutus minimiin

Lämminvesivaraaja haukkaa suuren loven sähkönkulutuksesta. Vähentämällä suihkussa käyntejä ja lyhentämällä suihkussa oloaikaa pystyy säästämään huomattavasti vedenkulutuksessa ja sähkön kulutuksessa, jota menee lämminvesivaraajan lämmittämiseen. Suihkun aikana kannattaa katkaista vedentulo siksi aikaa, kun laittaa shampoon hiuksiin tai muutoin saippuoi.

Pyykkiä kannattaa pestä harvemmin ja täysiä koneellisia. Kannattaa lisäksi alentaa pesulämpötila 60 asteesta 40 asteeseen.

Kukkien kasteluvedet voi ottaa asettamalla rännien alle ämpärit, josta sadeveden voi kaataa kastelukannuihin.

 

Valojen sammuttaminen

Kodin valot kannattaa sammuttaa tiloista, joissa ei olla. Jos kotoa vielä löytyy hehkulamppuja ne kannattaa nyt viimeistään vaihtaa LED-lamppuihin. Valojen sammuttamisella pystyy jonkin verran säästämään sähkönkulutuksessa, mutta summa ei toki ole merkittävä.

Ulkovalot voi laittaa syttymään ajastimella tai liiketunnistimella.

Jos omistat sähköauton, sen lataus kannattaa ensisijaisesti suorittaa julkisella latauspisteellä tai Teslan rakentamalla maailmanlaajuisella Supercharger-latauspisteellä, jossa lataus on nopeaa. Sähköauton lataus onnistuu myös omakotitalossa sekä taloyhtiön pihassa latauskaapelilla voimavirtapistorasiasta tai normaalista pistorasiasta. Tarkista kuitenkin ennen latauksen aloittamista, että lataus on sallittua ja ettei sähköauton lataus kuormita verkkoa tai sulakkeita.

 

Näillä vinkeillä lasket sähkön kulutusta

 • Huonelämpötilan lasku yhdellä asteella
 • Suihkussa käyntiajan lyhentäminen ja veden lämpötilan lasku
 • Kodin elektroniikkalaitteiden käytön vähentäminen
 • Älä pese vajaita koneellisia
 • Astianpesukoneen pesuohjelma vie vähemmät vettä kuin tiskaaminen käsin
 • Tee useampi uuniruoka, kun laitat uunin päälle
 • Sähkösauna harvemmin päälle
 • Lattialämmitys pienemmälle niistä tiloista, joita käytetään vähemmän
 • Autotallin lämpötilan lasku / sähkön kokonaan pois
 • Ulkoporeamme talvisäätöihin tai kokonaan tyhjäksi (noudata tarkasti valmistajan ohjeita)
 • Ulkovalojen ja sesonkivalojen käytön ajastaminen

 

Sähkön kilpailuttaminen

Sähkön kilpailuttaminen on hyvin tärkeää varsinkin nyt, kun sähkön hinta on jyrkässä nousussa. Kun vanha sähkösopimuksesi on umpeutumassa, kannattaa sähkö kilpailuttaa uudelleen. Sähköyhtiöiden hinnoissa saattaa olla eroja, vaikka tällä hetkellä kaikkien yhtiöiden hinnat ovat korkealla. Pienikin säästö sähkön hinnassa tuo sähkölaskuun helpotusta. Kilpailuta sähkö, vaikka heti jos haluat selvittää, voisitko saada sähköä edullisemmin toiselta sähköyhtiöltä.

 

Lainan kilpailuttaminen

Lainan kilpailuttaminen tarkoittaa, että vertaat useiden lainantarjoajien ehdot ja korot löytääksesi edullisimman ja sopivimman lainan tarpeisiisi. Tämä prosessi auttaa sinua säästämään rahaa ja löytämään lainan, joka vastaa parhaiten taloudellista tilannettasi ja tavoitteitasi.

VertaaLainaa.fi tarjoaa palvelun, jonka avulla voit kilpailuttaa lainat helposti ja nopeasti, jolloin saat useita tarjouksia ja voit valita itsellesi sopivimman lainan. Lainojen kilpailuttaminen on tehokas tapa varmistaa, että saat parhaat mahdolliset lainaehdot ja vältät ylimääräiset kulut. Kilpailuta laina palvelun kautta maksutta, niin saat nopeasti lainatarjoukset vertailtavaksesi.

 

Hinnat jatkavat nousuaan

Ruuan ja energian hinnat ovat nousussa samoin kaikkien kulutustuotteiden hinnat. Säästöt antavat kuluttajille nyt turvaa ja ostovoimaa, mutta säästöjenkään turvin ei haluaisi elää pitkään. Kuitenkin monella on ajatuksensa pitää säästöjä siltä varalta, että jos eteen tulee jokin suurempi hankinta – säästöjä ei haluttaisi mielellään käyttää arjen pyörittämiseen ja päivittäisten kulujen maksamiseen. Näin säästöt hupenevat nopeasti.

Monessa kotitaloudessa joudutaan nyt todenteolla miettimään, miten saada rahat riittämään. Kaikista nopeimmin hintojen nousu vaikuttaa kaikista pienituloisimpiin, johon eduskunnan ylimääräisessä istunnossa on otettu kantaa. Kokouksessa on päätetty, että 1.8.2022 – 31.12.2022 väliselle ajalle asetetaan sosiaaliturvaetuuksiin korotus.

VertaaLainaa.fi
Logo