Sähköpyörä – Ota nämä asiat huomioon ennen valintaa

sähköpolkupyörä

Sähköpyörä on sähkömoottorilla varustettu polkupyörä. Sähköpolkupyörää poljetaan samalla tavoin kuin tavallista polkupyörää, mutta moottori tuo polkemiseen lisää voimaa ja nopeutta. Moottori pysyy käynnissä niin kauan kuin pyörää poljetaan tai vauhti pysyy tietyllä nopeudella. Sähköpyörien kysyntä on noussut muutamassa vuodessa huimasti. 

 

Millaiseen ajoon sähköpyörä sopii?

Suomen lain mukaan sähköpyörällä ajaessa nopeus saa olla korkeintaan 25 km/h. Sähköpyörän moottori on tehokas ja akku kestää useamman tunnin käytössä. Sähköpyörällä voi ajaa niin kaupungilla kuin hiekkateillä. Jos maastossa ajoa tulee enemmän on suositeltavaa ostaa sähkömaastopyörä, jossa on täysjousitettu kevyt hiilikuiturunko. Sähköpyörällä voi taittaa matkat niin töihin, kauppaan kuin kouluun. Pyörä kannattaakin valita omien käyttötarpeiden mukaan.

Sähkömoottorilla varustettu polkupyörä avustaa polkemista 25km/h asti, jolloin esim. raskaat ylämäet tai vastatuuli ei rasita pyöräilijää samalla tavalla kuin tavallisella pyörällä ajaessa. Sähköpyörällä pidemmätkin matkat taittuvat nopeasti ja kevyesti. Esimerkiksi työmatkapyöräilyyn sähköpolkupyörä on erinomainen valinta, sillä perille päästyä ei tarvitse rynnätä heti suihkuun. Pyörä ei kuitenkaan kulje täysin itse, vaan eteenpäin meno vaatii polkemista. Yhdellä latauksella sähköpyörällä pääsee noin 50 – 80 kilometriä ja useimpien sähköpyörämallien akkujen luvataan kestävän jopa 1000 latauskertaa.

Sähköpyörällä voi ajaa vuoden ympäri, mutta on hyvä ottaa huomioon, että talvipakkasilla akku tyhjenee nopeammin kuin kesäkeleillä. Käytännössä tämä tarkoittaa, että talvella akkua pitää ladata useammin.

 

Mitkä asiat tulee ottaa huomioon sähköpyörän valinnassa?

Kaikilla sähköpyörämalleilla voi ajaa, missä vain, mutta valinnassa kannattaa miettiä, millaisessa tarkoituksessa pyörä on eniten?

  • Tuleeko pyörä korvaamaan auton esimerkiksi työmatkojen taittamisessa?
  • Liikutko paljon pyörällä metsässä?
  • Tuleeko pyörä naiselle, miehelle, lapselle vai nuorelle?

Kaupunkiajoon kannattaa valita peruspyörä, jossa on jykevä runko ja melko pysty ajoasento, mikä ei rasita polkijaa.

Jos taas ajot tapahtuvat enimmäkseen maantiellä, kannattaa pyöräksi valita maantieajoon sopiva maantiesähköpyörä. Tässä mallissa pyörän runko on kevyt ja kapearakenteinen, mikä takaa että pyörä soveltuu hyvin tasaiselle ja päällystetylle tiellä. Matalampi ajoasento sopii paremmin vauhdikkaampaan ajoon.

Sähkömaastopyörässä on paksummat ja leveämmät renkaat, minkä johdosta pyörä sopii parhaiten maastoon. Asfaltillakin pyörällä voi toki ajaa, mutta renkaat eivät rullaa yhtä kevyesti, jolloin polkeminen on raskasta. Parhaiten sähkömaastopyörän ominaisuudet huomaa hiekkateillä ja poluilla.

Hybridipyörä soveltuu sekä mastoon että maantieajoon. Hybridisähköpyörässä ajoasentoa voi muunnella oman tuntemuksen mukaan ylä – ja ala-asentoon.

 

Miten sähköpyörä huolletaan?

Sähköpyörän huoltoon liittyy hyvin samat toimenpiteet kuin tavallisenkin polkupyörän.

Keväällä, maan sulaessa moni kaivaa viimeistään polkupyörät varastoistaan. Tällöin on myös aika huoltaa polkupyörät.

Polkupyörän huolto kannattaa aloittaa pesemällä pyörä. Lika pinttyy ajan myötä runkoon ja ketjuihin, mikä lyhentää pyörän käyttöikää.

Sähköpyörä tulisi pestä puhdistusliinalla – tai harjalla, koska letkulla tai painepesurilla pestäessä vesi voi päästä sähköjärjestelmiin. 

Pyörän ketjujen ja ratasosien puhdistaminen ja voitelu on tärkeä tehdä säännöllisesti, koska keskivoimallisen sähköpyörän voimansiirto on kovemmalla käytöllä kuin tavallisessa pyörässä.

Tarkista pyörästä lisäksi polkimet, ohjaustanko, renkaat sekä valot.

Akku tulisi ottaa talveksi säilöön lämpöiseen sisätilaan.

 

Kuinka paljon sähköpyörä maksaa?

Sähköpyöriä on hyvin monen hintaisia. Halvin sähköpolkupyörä on hinnaltaan noin 1500 euroa, kun taas kallein sähköpyörä maksaa noin 6000 euroa.

Hintaan vaikuttaa sähköpyörän ominaisuudet sekä käyttäjän ikä. Esimerkiksi lasten ja nuorten sähköpyörät ovat edullisempia kuin aikuisten mallit.

Maasto – ja hybridisähköpyöristä saa maksaa enemmän kuin perusmallin sähköpyöristä.

Myös merkki vaikuttaa hintaan. Edullisemmalla sähköpyörän saa kun valitsee ulkomaalaisen mallin, kotimaisista sähköpyöristä saa vastaavasti maksaa enemmän, mutta etuna on että kotimaiset sähköpyörät kestävät pidempään ja varaosia on paremmin tarjolla. Paras sähköpolkupyörä löytyy usein hintoja ja malleja vertailemalla.

 

Suosituimmat sähköpyörät vuonna 2024

  • Helkama
  • Tunturi
  • Crescent
  • Cannondale
  • Haibike
  • Blackhill EVO 29 EQP
  • Stereo Hybrid 120 race

 

Hanki sähköpyörä rahoituksen avulla

Sähköpyörästä saa maksaa reippaasti yli pari tuhatta euroa, jos laatuun ja kestävyyteen haluaa panostaa. Hinnat ovat sen verran korkeita ettei pelkät säästöt tahdo riittää pyörän ostoon. Sähköpyörän voi ostaa myös rahoituksen avulla ja lainan lyhennyserät voi jakaa useammalle kuukaudelle. Näin ei kerralla tule suurta summaa maksettavaksi ja sähköpyörä on heti käytössäsi. Voit hakea lainaa sähköpyörän ostamiseen ilman vakuuksia. Rahat ovat tililläsi usein jo saman päivän aikana. Hae lainaa heti maksuttoman lainahakemuksen avulla, niin laina kilpailutetaan puolestasi useiden eri lainantarjoajien kesken.

Sähköpyörään tarvittavan rahoituksen hakemiseen et tarvitse aikaa kuin muutaman minuutin. VertaaLainaa palvelumme kilpailuttaa lainahakemuksesi yli 25 pankin ja rahoituslaitoksen kesken ja parhaat lainatarjoukset välitetään sinulle vertailtavaksi hetkessä. Usein halvin laina löytyy juuri kilpailuttamisen kautta.

Lainan kilpailuttamisen tuloksena:

Hakemuksesi kilpailutetaan yli 25 pankin ja rahalaitoksen kesken

Voit hakea lainaa ilman vakuuksia tai henkilötakausta 1000 – 60 000 euroa

Laina-ajaksi voit valita 1 – 20 vuotta

Lainan korko on alkaen 4,19 %

Kilpailuta laina jo tänään, niin pääset pyöräostoksille huomenna. Ole nopea, koska viime keväänä useat sähköpyörämerkit myytiin loppuun. 

VertaaLainaa.fi
Logo