Sijoitusasuntolaina

Sijoitusasuntolaina

Asunnon ostaminen sijoitusmielessä on houkutteleva ajatus – konkreettinen sijoitus, jonka arvo  ei heittele nopeasti maailmanmarkkinoiden kanssa ja tuottoa kertyy joka kuukausi, jos asunnossa on pitkäaikainen vuokralainen. Sijoitusasunnon ostaminen vaatii kuitenkin rahoituksen sekä omaa panostusta, jotta asunto pysyy hyvässä kunnossa. Ilman luotettavaa ja tyytyväistä vuokralaista, ei tule myöskään tuloja.  

Olisiko minusta asuntosijoittajaksi?

Varmasti jokaisesta on asuntosijoittajaksi, jos asiaan perehtymiseen tuntee kiinnostusta. Itseltään on kuitenkin hyvä kysyä; Onko minulla aikaa hoitaa asuntoon liittyviä asioita? Vuokraiselta voi tulla soittoja, ettei hella toimi kunnolla tai hänellä voi olla ongelmia esimerkiksi naapuriasunnon kanssa. Tuletko kuinka hyvin toimeen vieraiden ihmisten kanssa? Opiskelupaikkakunnilla vuokralaisen saa nopeasti asuntoon, mutta yleensä vuokralainen ei asu asunnossa muutamaa vuotta pidempään. Sijoitusasunnon hankinnassa kannattaakin muistaa, että vuokralainen voi vaihtua asunnossa jopa vuoden välein, mikä aiheuttaa, että joudut esittelemään asuntoa melko usein sekä tekemään uusia vuokrasopimuksia. Yhtiökokoukset ovat noin vuoden välein, joihin toivotaan saapuvan asunnon omistajan.

Pysyykö sinulla pensseli kädessä vai tarvitsetko maalausapuun ammattilaisen? Asunto kuluu vuosien saatossa ja jokainen vuokralainen myös kuluttaa asuntoa, kun huonekaluja kannetaan sisään ja ulos. Vuokranantaja voi ehdottaa, ettei asunnon seinille saa naulata reikiä, mutta vuokralaisen oikeuksiin kuuluu saada ripustaa taulut seinään, jos hän niin haluaa eli vuokranantaja ei tätä näin ollen täysin kieltää. On hyvä huomioida, että asunto kaipaa välillä maalaamista, tapettien vaihtamista ja mahdollisesti lattiamateriaalin uusimista.

Sijoitusasunnon ostaminen tuo hieman työtä tullessaan, mutta suhteessa tuottoon, työn osuus on melko vähäinen. Sijoitusasunnon omistajana on mielenkiintoista seurata, miten vuokratuottoa tulee ja miten asunto maksaa ”itse itseään pois” vuokralaisen avulla. Vuokratuottoa ei voi koskaan tarkasti ennustaa, mutta ennen asunnon ostoa pystyy jonkin verran huomioimaan laskelmissaan tulevia kuluja. Tyypillisesti näitä ovat tulevat remontit, jotka pystyy arvioimaan asunnon iän perusteella. Taloyhtiöllä on laadittuna myös useamman vuoden talousarvio, josta pystyy tarkastamaan, onko asuntoon/taloyhtiöön tulossa suurempia remontteja lähivuosien aikana. Vuokratuotto laskemissa on hyvä huomioida myös, ettei asunnossa ole joka kuukausi vuokralaista. Vuokralaisen lähdettyä asuntoon ei välttämättä saakaan heti uutta vuokralaista, jolloin vuokratuotto jää saamatta asunnon ollessa tyhjillään. Jonkin verran vuokratuottoon vaikuttaa alueen arvonkehitys sekä yleinen markkinakehitys, mutta asuntosijoittamisessa vuosittaiset muutokset tässä ovat hyvin pienet.

Lue myös:

 

Asunnon ostoon sijoitusasuntolaina?

Sijoitusasunnon hinnat vaihtelevat suuresti sijainnin, kaupungin, kunnan sekä koon mukaan. Harvalta löytyy koko rahoitusta kukkarostaan, vaan sijoitusasunnon hankinta tehdään kokonaan tai osittain lainarahalla. Sijoitusasuntolaina arvioidaan pankissa samoilla perusteilla kuin asuntolaina. Keskimäärin sijoitusasunnon vakuusarvo on 70 % markkinahinnasta. Lopulle 30 % täytyy löytää käsiraha tai vakuus. Esimerkiksi, jos sijoitusasunto maksaa 80.000 euroa, täytyy 24.000 eurolle löytyä omaa rahaa, vakuuksia tai henkilötakaus. Kyseistä käsirahaa ei välttämättä löydy omasta pussista ja sijoitusasunnon ostohaaveet kariutuvat, jos tarvittavia vakuuksia ei ole tai lähipiiristä ei löydy sopivaa henkilötakaajaa.

Moni sijoitusasunnon ostaja on ratkaissut asian niin, että he ovat ottaneet käsirahaosuuteen vakuudettoman kulutusluoton ja loppurahoituksen pankista. Kun asuntoon on saanut vuokralaisen, on puolet vuokrasta mennyt kulutusluoton lyhennykseen ja puolet pankista saatuun lainaan.

Pankin myöntämään sijoitusasuntolainaan voi myös heti alkuun neuvotella 3 – 6 kuukauden lyhennysvapaan, jona aikana kulutusluoton pystyy maksamaan nopeammin pois. Tämä toki ei ole tarpeellista, mutta saattaa selventää asuntosijoittajan kirjanpitoa, kun maksettavana on jatkossa vain yksi laina.

 

Kilpailuta sijoitusasuntolaina sekä kulutusluotto

Oli asuntosijoittajalla sitten tarvetta sijoitusasuntolainalle tai kulutusluotolle – kannattaa lainat aina kilpailuttaa monen eri pankin ja rahoitusyhtiön välillä. Jos tarkoituksena on pitää sijoitusasunto pitkään, on asuntolainan marginaalilla, maksuajalla sekä muilla lainaehdoilla suuri merkitys.

Lainan kilpailutus onnistuu netissä hakijan oman aikataulun mukaan eli asuntolainan kilpailuttaminen sekä mahdollisesti tarvittavan kulutusluoton kilpailuttaminen onnistuu mihin vuorokauden aikaan tahansa päivään katsomatta.

Kun kilpailutat lainan VertaaLainaa.fi palvelussa, he välittävät hakijan täyttämän lainahakemuksen kilpailutettavaksi hetkessä useille pankeille ja rahoitusyhtiöille. Kun lainanhakija saa useamman lainatarjouksen, hänen on helppo vertailla mistä löytyy hänelle parhaiten sopiva sijoitusasuntolaina tai käsirahaan tarvittava vakuudeton kulutusluotto.

Kuinka paljon sijoitusasuntolainan kuukausierä on?

Tähän ei voida yksiselitteisesti vastata, koska lainan kuukausierään vaikuttaa haettu lainasumma sekä maksuaika. Asuntolainalaskurin avulla pystyt kuitenkin laskemaan arvion miten sijoitusasuntoon tarvittava lainasumma ja sille valittu laina-aika vaikuttaa muun muassa lainan kuukausierään sekä lainan kokonaiskustannuksiin koko takaisinmaksuaikana. Laskelmien perusteella sinun on helpompi suunnitella sijoitusasunnon ostamista sekä millainen vuokra sijoitusasunnossa tulisi olla lainanlyhennykseen nähden.

 

Lue myös:

Kilpailuta asuntolaina netissä

Asuntosijoittaminen ja sijoitusasunto (Saastopankki.fi)

VertaaLainaa.fi
Logo