Takuuvuokra – kulutusluotto takuuvuokran maksamiseen

Vuokravakuus

Takuuvuokra eli vuokravakuus on vuokranantajan määrittämä vakuus, jolla turvataan vuokrasopimuksessa vuokralaista koskevat velvoitteet. Takuuvuokra tulee olla summaltaan kohtuullinen ja tyypillisesti takuuvuokrana käytetään 1 – 3 kuukauden vuokraa. 

Vuokravakuus tulee lähes poikkeuksetta maksettavaksi ennen asuntoon muuttoa. Harvassa ovat enää ne vuokra-asunnon, johon vuokranantaja ei vaadi takuuvuokraa laisinkaan. Vakuuden vaatiminen ei ole pakollista, mutta usein vuokranantaja haluaa turvata mahdolliset asuntoon kohdistuvat laiminlyönnit vuokravakuudella. Vuokravakuutta ei esimerkiksi vuokranantajan tarvitse palauttaa vuokralaiselle kokonaan tai osittain muuton jälkeen, jos vuokraa ei ole maksettu tai asunnossa on selkeästi tehty ilkivaltaa tai rikottu paikkoja. Normaalia asumisen kulumista ei lasketa rikkoutumiseksi eikä siitä syystä vuokranantaja voi evätä takuuvuokran palauttamista. Hyvin laadittu vuokrasopimus takaa parhaiten sekä vuokralaisen että vuokranantajan edut ja oikeudet. Vuokrasopimus tulee laatia kirjallisesti ja sopimuksessa tulee olla maininta muun muassa vuokravakuuden maksamisesta, palautuksesta sekä sen ehdoista.

 

Takuuvuokran maksaminen vuokranantajalle

Takuuvuokra on ennalta vuokralaisen kanssa sovittu summa, korkeintaan (1 -3) kuukauden vuokraa vastaava summa. Esimerkiksi, jos asunnon vuokra on 800 euroa kuukaudessa ja takuuvuokraksi eli vuokravakuudeksi on sovittu kolmen kuukauden vuokra, tulee maksettavaa yhteensä 800 euron vuokra sekä 3 x 800 € eli yhteensä 3200 euroa. Yhden kuukauden aikana vuokralaisen menot kasvavat moninkertaisiksi. Vuokravakuuden ja vuokran lisäksi kuluja kasvattaa lisäksi kotivakuutuksen ottaminen sekä mahdolliset huonekaluhankinnat.

Osa vuokranantajista voi suostua menettelyyn, että vuokralainen maksaa yhden kuukauden takuuvuokran ja tämän lisäksi vuokaraisen asumisesta vastaa henkilötakaajana esimerkiksi vanhemmat tai lähisukulainen. Aina tämä järjestely ei kuitenkaan onnistu, jos vaihtoehtoisesti vuokranantaja saa asuntoon vuokralaisen, joka pystyy maksamaan koko vaaditun (3 kuukauden) takuuvuokran. Varsinkin pääkaupunkiseudulla, jossa asuntojen kysyntä on kovaa, voi vuokralainen käyttää valttikorttinaan takuuvuokran nopeaa maksamista.

 

Vuokra-asunnon kotivakuutus

Vuokrasopimuksessa on usein ehtona, että vuokralaisella tulee olla otettuna voimassaoleva kotivakuutus ja vastuuvakuutus viimeistään asuntoon muuttopäivänä. Kotivakuutuksella vuokralainen vakuuttaa oman asunnossa olevan omaisuutensa sekä vuokra-asunnon, jos asunnossa tapahtuu palo- tai vesivahinko. Vastuuvakuutus korvaa taloyhtiölle sekä vuokranantajalle aiheutuneet omaisuusvahingot.

Vuokralaisen tulee aina viipymättä ilmoittaa taloyhtiölle ja vuokranantajalle, jos havaitsee asunnossa vikoja, jotka kohdistuva asunnon kunnossapitoon. Tällaisia voivat olla esimerkiksi vesiputkien liitoskohtien vuodot, patterien kunto, vesihanavuodot sekä viemärien tukkeutuminen.

Vuokra-asunnossa ei koskaan saa tehdä remonttia ellei siitä ole kirjallisesti ja suullisesti sovittu vuokranantajan kanssa. Esimerkiksi asuntoa ei saa maalata tai tapetoida ellei lupaa muutostöille ole sovittu. Vuokralaisen tulee aina tarkasti sopia näistä vuokranantajan kanssa, ettei myöhemmin ilmene jotain sellaista, että vuokralainen on vastuussa remontissa aiheutuneista vahingoista.

 

Vuokralaisen muistilista:

 • Asunnon haku ja tarkistaminen
 • Vuokrasopimuksen laatiminen
 • Kotivakuutuksen ja vastuuvakuutuksen ottaminen
 • Vuokravakuuden maksaminen vuokranantajalle
 • Avainten luovutus ja muutto

 

Takuuvuokran eli vuokravakuuden palauttaminen vuokralaiselle

Vuokravakuus ei ole vuokranantajan omaisuutta ellei selkeää perustetta sen palauttamatta jättämiselle lain mukaan ole. Käytännössä vuokravakuus on vain vuokranantajan hallinnassa niin kauan kunnes vuokralainen muuttaa pois. Vuokranantajan on säilytettävä vuokrasuhteen ajan takuuvuokraa siten, että se on erotettavissa hänen muusta omaisuudesta. Vuokrasuhteen päätyttyä tulee vuokranantajan palauttaa koko vakuus vuokralaiselle kokonaisuudessaan ellei perusteita vakuuden pidättämiselle ole osoittaa.

Vuokranantajalla on täysi oikeus ja velvollisuus käydä tarkistamassa asunnon kunto ennen takuuvuokran palauttamista. Jos asunnossa on selkeitä merkkejä asunnon tahallisesta vahingoittamisesta, tulee vuokralaisen korvata vahingot, jotka hän on huolimattomuudellaan ja tahallisesti aiheuttanut. Vahinkojen korvaamiseen tarvittava summa voidaan ottaa takuuvuokrasta kokonaan tai osittain riippuen asuntoon kohdistuvien vahinkojen laajuudesta.

 

Vakuudeton kulutusluotto takuuvuokran maksamiseen

Takuuvuokra ja vuokran maksu yhteensä voi olla jopa yli 2000 euroa, mikä tietenkin riippuu vuokran suuruudesta sekä monenko kuukauden vuokravakuuden vuokranantaja on vuokrasopimukseen määrittänyt. Summa on joka tapauksessa suuri ja kun tähän lisätään vielä huonekalujen ostaminen, kotivakuutus sekä kodinkoneet, nousee summa tuhansiin euroihin. Ellei säästössä ole tarvittavaa summaa rahaa ja vuokralainen hakee ensimmäistä vuokra-asuntoaan, voi ongelmana olla tarvittavien vakuuksien saaminen.

Takuuvuokraa sekä muita asunnon hankintakuluja varten voi täysi-ikäinen henkilö hakea vakuudetonta lainaa 1000 eurosta ylöspäin. Lainarahalla voi maksaa vuokravakuuden lisäksi vuokran, huonekalut, elektroniikkalaitteet, kodinkoneet ja muut kotiin tarvittavat hankinnat. Kulutusluotto ilman vakuuksia voi hakea milloin vain maksuttoman lainahakemuksen avulla ja lainapäätöksen jälkeen lainan lyhentäminen onnistuu pienemmissä erissä.

Vakuudeton kulutusluotto on varteenotettava vaihtoehto, kun mietitään miten takuuvuokran pystyisi maksamaan. On selvää ettei läheskään kaikilla vuokralle pyrkivillä ole säästöissään tuhansia euroja, mutta jos vuokralle haluaa päästä, on lähes tulkoon aina löydettävä vuokravakuutta vastaava summa.

 

Vuokranantajan muistilista:

 • Vuokrailmoituksen teko
 • Sopivan vuokralaisen löytäminen ja luottotietojen tarkistaminen
 • Vuokrasopimuksen laatiminen
 • Takuuvuokran ja vuokran maksuun liittyvän tilinumeron ilmoittaminen
 • Avainten luovutus
 • Vuokralaisen tietojen ilmoittaminen isännöitsijälle

 

VertaaLainaa -palvelussa vertaat ja kilpailutat lainan

VertaaLainaa.fi on lainojen vertailuun ja kilpailuttamiseen erikoistunut palvelu. Palvelu ei itse myönnä lainaa, vaan kilpailuttaa lainanhakijan lainahakemuksen hänen puolestaan kymmenien pankkien ja rahoituslaitosten kesken. Lainan kilpailutuksessa on mukana jopa yli 25 lainantarjoajaa niin Suomesta kuin ulkomailta. Maksuttoman lainahakemuksen täyttämisen jälkeen hakemus välitetään heti kilpailutettavaksi sähköisen järjestelmän avulla ja pääset tutustumaan tulleisiin lainatarjoukset jo saman päivän aikana. Lainatarjouksia vertailemalla pystyt nopeasti päättelemään, mikä pankki tai rahoituslaitos tarjoaa lainaa edullisimmalla lainan korolla tarvitsemasi lainasumman esimerkiksi takuuvuokraan. Kilpailuta laina turvallisesti VertaaLainaa- palvelun kautta, niin saat maksutta lainatarjoukset vertailtavaksesi.

Aloita lainan kilpailuttaminen jo tänään. Hanki vakuudeton laina jo valmiiksi, niin pääset tutustumaan vuokra-asuntoihin heti ja voit sopia vuokranantajan kanssa vuokravakuuden maksamisesta. Lainaa heti ilman vakuuksia voidaan myöntää 1000 – 60 000 euroa 1 – 15 vuoden maksuajalla tilille. Lainaa maksetaan takaisin erissä kerran kuukaudessa. Takuuvuokran lisäksi voit hakea lainaa myös muuhun tarkoitukseen kuten muun muassa asunnon sisustamiseen, muuttopalvelun vuokraamiseen tai muuhun suurempaan kuluerään. Lainan haun yhteydessä voit myös harkita nykyisten lainojen yhdistämistä uuteen lainaan. Jos sinulla on esimerkiksi pikalainaa, joustoluottoja, luottokorttivelkaa tai osamaksuja, voit samalla kertaa hakea VertaaLainaa- palvelun avulla yhdistelainaa, jolla yhdistät uuden ja vanhat lainat yhteen. Näin selkeytät talouttasi ja säästät jatkossa kuluissa ja lainan korossa, kun monen lainan sijaan maksat vain yhtä lainaa.

VertaaLainaa.fi
Logo