Miten valuutanvaihto tapahtuu?

Valuutanvaihto

EU-alueella lähes jokaisella jäsenvaltiolla on käytössään eurot, mutta on myös valtioita jotka eivät ole ottaneet käyttöön euroja. Jos maassa johon olet matkustamassa on käytössä jokin muu valuutta kuin euro, onnistuu valuutanvaihto pankissa tai valuutanvaihtopalvelussa. Ulkomaille matkustaessa käteistä tulisi olla pieni summa muun muassa tippiä, taksimatkaa tai ostoksia varten. 

 

Valuutanvaihto Suomessa

Suomessa valuutanvaihto onnistuu pankissa, valuutanvaihtopalvelussa tai lentokentällä.

Pankissa valuutanvaihtoon kannattaa varata aikaa muutama päivä. Yleisimpiä valuuttoja löytyy melko suurella todennäköisyydellä pankista, mutta harvinaisemmat valuutat kannattaa tilata pankin verkkosivujen kautta jo ennakkoon. Käteisvaluutanvaihdosta pankki perii hinnaston mukaisen palvelumaksun.

Eurojen vaihto toisen maan valuutaksi onnistuu myös kätevästi valuutanvaihtoon erikoistuneen yrityksen kautta. Voit tilata palvelun kautta tarvitsemasi valuutan ja noutaa sen ennen matkaa liikkeestä tai noutaa rahat Helsinki- Vantaan lentokentältä yrityksen pisteeltä.

 

Valuutanvaihto ulkomailla nostoautomaatista

Valuutanvaihto onnistuu myös ulkomailla luottokortilla. Valuutan vaihtaminen on hieman kalliimpaa ennakkoon kotimaassa, kun hintaan sisältyy usein pankin tai valuutanvaihtoon erikoistuneet palvelun määrittämä palvelumaksu. Ulkomaille matkustettaessa voit vaihtaa valuuttaa vasta paikan päällä kohdemaan automaatista tai valuutanvaihtopisteeltä.

 

Minkä verran käteistä kannattaa varata mukaan?

Mitään suuria summia ei kannata kuljettaa mukanaan ihan jo pelkästään taskuvarkaiden vuoksi. Useissa maissa maksamiseen käy luottokortti, mutta jos matkan aikana tulee käytyä pienemmissä putiikeissa tai ulkona syömässä, kannattaa mukaan varata noin 50 – 200 euroa käteistä. Käteistä saattaa ulkomailla tarvita ravintoloissa, kahviloissa, markkinoilla, liikkeissä, takseissa sekä julkisissa liikennevälineissä. Käteisvarojen määrä riippuu paljon myös perheen koosta sekä maasta johon matkustetaan.

Muista myös, että osa maista säätelee, kuinka paljon käteisvaroja saa tuoda kohdemaahan. Tarkista ennen matkaa maan tuontiraja, koska jos sallittu määrä ylittyy, saatat joutua ilmoittamaan käteisestä tullilomakkeella.

 

Maksaako valuutan vaihtaminen?

Valuuttaa vaihdettaessa todellinen vaihtokurssi vaihtopisteessä riippuu markkinahinnasta. Valuutanvaihdon yhteydessä pankki tai muu rahoituslaitos perii oman palkkionsa joko lisäämällä sen valuuttakurssiin tai perimällä kiinteän palkkion valuutanvaihdoksesta.

 

Minulla jäi ulkomaanmatkan jälkeen kohdemaan valuuttaa, mitä teen rahoille?

Voit muuttaa ylimääräisen valuutan takaisin euroiksi. Valuutanvaihto onnistuu yleensä valuutanvaihtoyritysten kautta. Valuutanvaihdon yhteydessä vaihtokurssina käytetään sen hetken vaihtokurssia.

 

Mitä tarkoittaa valuuttakurssi?

Valuuttakurssit ovat Euroopan keskuspankin julkaisemia euron viitekursseja. Valuuttakurssit ilmaistaan muodossa 1 euro on x-määrä valuuttaa. Euro voidaan muuttaa valuutaksi kertomalla euromäärä valuuttakurssilla. Vastaavasti valuutan euromääräinen vasta-arvo saadaan jakamalla valuuttamäärä valuuttakurssilla.

Valuuttakurssit vaihtelevat päivittäin, joten tarkista ennen valuutanvaihtoa, mikä on sen hetkinen valuutta siinä maassa, jonka valuutaksi olet vaihtamassa euroja. Voit myös käyttää valuutan laskemisessa apuna valuuttalaskuria.

Esimerkki valuutan laskemisesta:

Montako Tanskan kruunua (DKK)  saan 100 eurolla?

100 x  7,4424 = 744,24 DKK

Montako euroa (EUR) saan 7,4424 Tanskan kruunulla (DKK)?

744,24 / 7,4424 = 100 EUR

 

Maksaminen ulkomailla luottokortilla

Ulkomaille matkustettaessa hyvin monessa maassa pärjää koko loman ajan maksamalla ostokset luottokortilla. Kun maksat ostokset luottokortilla sinun ei tarvitse miettiä, mikä on päivän valuuttakurssi ja onko sinulla tarpeeksi käteistä ostoksiin.

Luottokortilla maksettaessa saat myös turvaa ostoksiin. Esimerkiksi lomamatkan maksaminen luottokortilla voi auttaa myöhemmin rahojen palautukseen, jos esimerkiksi lentoyhtiö tai matkatoimisto ajautuu konkurssiin. Luottokorttiyhtiö voi näissä tilanteissa mahdollisesti korvata lentolippujen hinnan.

Pankeilla on tarjottavanaan myös luottokortteihin erilaisia etuja. Luottokortin tasosta riippuen etuudet voivat olla muun muassa ulkomailla sekä kotimassa vuokra-autovakuutus, ostoturva, kun maksat ostokset luotolla (credit) sekä hätäkäteisen saaminen, jos kortti katoaa.

Tutustu oman luottokorttisi etuuksiin. Useat pankit Suomessa tarjoavat luottokorttiasiakkailleen kattavia etuuksia.

Kilpailuta laina maksutta VertaaLainaa.fi palvelussa

Olemme 100% kotimainen palvelu, josta saat lainapäätöksen välittömästi.

Lainatarjoukset saat vain muutamassa minuutissa.

Pyydä lainatarjoukset tästä

VertaaLainaa.fi
Logo