Varainsiirtovero – Yleisimmät kysymykset verosta

Varainsiirtovero

Varainsiirtovero tulee maksaa ostettavasta asunnosta, osakkeesta tai arvopaperikaupasta. Veron maksu tulee tehdä selkeän lomakkeen avulla. Käymme tässä artikkelissa läpi, milloin varainsiirtovero tulee maksaa ja miten ilmoitus tehdään.

 

Milloin varainsiirtovero tulee maksettavaksi?

Varainsiirtovero tulee maksaa kiinteistön, asunto-osakkeen tai arvopaperikaupan oston jälkeen. Veroprosentti määräytyy ostettavan kohteen mukaan.

Varainsiirtoveron maksaminen ja lomakkeen täyttäminen on ostajan omalla vastuulla. Varainsiirtovero tulee laskea ostetun kohteen mukaan ja maksaa oma-aloitteisesti Verohallinnon sivuilla sille tarkoitetulla lomakkeella.

Varainsiirtovero tulee maksaa ennen lainhuutoa. Lainhuudolla tarkoitetaan kiinteistön omistuksen rekisteröintiä uudelle omistajalle. Lainhuuto tulee tehdä kuuden kuukauden kuluessa kauppakirjan tai sopimuksen allekirjoittamisesta. Jos kaupanteon yhteydessä mukana on ollut kaupanvahvistaja, suorittaa hän yleensä lainhuudon ostajan puolesta. Ainostaan lainhuudatettua kiinteistöä voidaan käyttää lainan vakuutena.

 

Milloin varainsiirtoveroa ei tarvitse maksaa?

Varainsiirtoveron maksuun on kuitenkin poikkeuksia, jolloin veroa ei tarvitse maksaa.

Tapaukset jolloin veroa ei tarvitse maksaa:

  • Ensiasunnon osto, kun henkilö on 18 – 39 -vuotias ja asunto tulee omaan käyttöön (ilmoitus tulee kuitenkin tehdä)
  • Jos varainsiirtoveron määrä jää alle 10 euron ( ilmoitus tulee kuitenkin tehdä)
  • Kun kyseessä on asumisoikeusasunto tai osakkeen uusmerkintä
  • Omaisuudesta, jonka henkilö on saanut testamentilla, perintönä, osituksena tai lahjaksi (vastikkeellinen saanto)
  • Arvopaperipörssistä ostetuista osakkeista tai muista arvopapereista

 

Miten varainsiirtovero maksetaan?

Varainsiirtoveroilmoitus tulee tehdä kahden kuukauden kuluessa kauppakirjan allekirjoittamisesta.

Ilmoitus tehdään Verohallinnon veroilmoituslomakkeella tai OmaVerossa.

Jos kohteella/asunnolla on kaksi tai useampi ostaja, tulee jokaisen ostajan täyttää oma varainsiirtoverolomake, jossa ilmoitetaan oma hankintaosuus kohteesta.

Esimerkiksi, jos aviopari ostaa itselleen asunnon, molemmat osapuolet täyttävät lomakkeen jossa ilmoittavat oman omistusosuuden, joka yleensä on 50/50.

Verohallinnon sivuilla olevalla varainsiirtoverolaskurilla voi laskea, minkä verran varainsiirtoveroa tulee maksettavaksi.

Varainsiirtoveroilmoituksen jälkeen voit maksaa veron Omaverossa tai verkkopankissasi.

Maksamista varten tarvitset Verohallinnon tilinumeron sekä varainsiirtoveron viitenumeron (löydät viitenumeron OmaVerosta).

 

Mistä tiedän, minkä verran ostettavan kohteen varainsiirtovero on?

Varainsiirtoverot on jaettu kolmeen eri luokkaan.

Kiinteistöstä ja rakennuksesta maksetaan varainsiirtoveroa 4 prosenttia. 

Tällaisia kohteita ovat tontti ja sillä mahdollisesti sijaitseva rakennus, kuten omakotitalo.

Maa-alue ja sillä mahdollisesta sijaitseva kesämökki tai pelkkä rakennus tai rakennelma.

 

Asunto-osakkeesta tai kiinteistöyhtiön osakkeesta varainsiirtoveroa maksetaan 2 prosenttia. 

Tällaisia kohteita ovat kerros- ja rivitalo-osake, autopaikka, liikehuoneisto, varasto, lomaosake, venepaikka tai golfosake.

 

Muista kohteista varainsiirtovero on 1,6 prosenttia

Näitä ovat muun muassa osakeyhtiön osakkeet, jotka on hankittu muulla tavoin kuin arvopaperipörssissä esimerkiksi puhelinosakkeet.

 

Kuinka nopeasti varainsiirtovero pitää maksaa?

Omakotitalon tai muun kiinteistön ostamisen yhteydessä varainsiirtovero tulee maksaa ennen kuin lainhuutoa voidaan tehdä. Varainsiirtovero tulee maksaa viimeistään kaksi kuukautta kauppasopimuksen allekirjoittamisesta, mutta suositeltavaa on maksaa vero viipymättä. Lainhuuto haetaan Maanmittauslaitoksen kautta viimeistään kuuden kuukauden kuluttua kaupanteosta.

 

Mitä jos varainsiirtoveron unohtaa maksaa?

Jos varainsiirtovero on enintään 60 päivää myöhässä myöhästymismaksun määrä on 50 euroa henkilöasiakkailta ja kuolinpesiltä tai 100 euroa muilta verovelvollisilta ja verosta vastuussa olevilta (esim. osakeyhtiöiltä).

Jos maksu on myöhässä enemmän kuin 60 päivää, joutuu henkilö maksamaan veronkorotusta, joka on tyypillisesti 10 prosenttia. Kuitenkin niin, että veronkorotus on vähintään 75 euroa henkilöasiakkailta tai kuolinpesiltä 150 euroa muilta verovelvollisilta tai verosta vastuussa olevilta.

Varainsiirtoveron maksaminen kannattaa tehdä pian kauppasopimuksen allekirjoittamisen jälkeen, koska helposti ilmoituksen unohtaa tehdä ellei asiaa hoida nopeasti.

Varainsiirtoveron maksamatta jättämisestä joutuu maksamaan viivästyskorkoa, joka on 7 prosenttia.

Viivästyskorkoa joutuu maksamaan myös siinä tapauksessa, että olet hakenut lainhuutoa, mutta olet unohtanut varainsiirtoveron maksamisen.

 

Muista ottaa varainsiirtovero huomioon kaupanteon yhteydessä

Muutama prosentti voi tuntua melko pieneltä summalta esimerkiksi asuntokaupan yhteydessä, mutta ennen asunnon ostoa kannattaa perehtyä pakollisiin maksuihin tarkemmin ja mitä asioita asunnon ostamisen yhteydessä tulee huomioida. Esimeriksi 200 000 euron asuntolainassa varainsiirtoveroa (4 %) tulee maksaa 8000 euroa.

Myös asuntolainan neuvottelun yhteydessä kannattaa pankkivirkailijan kanssa laskea, minkä verran asunnon tai kiinteistön ostamisesta aiheutuu maksettavaksi varainsiirtoveroa sekä muun muassa lainanhoitokuluja. Lisäksi kiinteistövälittäjä auttaa selvittämään mahdollisen kohteen varainsiirtoveroprosentin.


Yksi hakemus, monta lainatarjousta

Tavoitat kauttamme yli 25 pankkia ja muuta luotonantajaa yhdellä hakemuksella

Lainojen kilpailutuspalvelumme ei kata kaikkia Suomessa tarjottavia lainoja. Pitääksemme palvelumme ilmaisena, saamme yhteistyökumppaneiltamme palkkion heille ohjatuista asiakkaista.

Kuluttajansuojalain mukainen todellinen vuosikorko on 6,26% laskettuna tyypilliselle lainasummalle 10.000€, kun takaisinmaksuaika on 5 vuotta, tilinhoitomaksu 5 €, avausmaksu 0 € ja esimerkkikorko 5,0 %. Takaisinmaksettava summa on tällöin 11 623€, eli 193,71 €/kk. Lopullinen todellisen vuosikoron määrä, laina-aika ja lainan kuukausierä ovat lainasopimuksessa. Luotonantajat tekevät lainasopimuksen asiakaskohtaiseen arvioon perustuen. Tarjottava nimelliskorko voi vaihdella välillä 4,19% – 20% ja vuosittaiset lainakustannukset välillä 0-150 €. Tarjottava laina-aika vaihtelee  1-15 vuoden välillä. Tarjottavat lainasummat ovat 1000-60.000€.


VertaaLainaa.fi
Logo