Tietoa opintolainasta

Etsitkö tarkempaa tietoa opintolainasta?opintolaina

Listasimme tähän tärkeimmät asiat Suomessa opiskelijalle myönnettävästä opintolainasta:

  • Opintolaina uudistui vuonna 2017 aikana.
  • Opintolainan opintotukiuudistuksen myötä lainaa voi enimmäismäärältään saada valtiontakauksen kanssa 650 € kuukaudessa.
  • Alle 18 vuotiaiden valtiontakaus on max. 300 € kuukaudessa ja ulkomailla opiskelevalle henkilölle 800 € kuukaudessa.
  • Tyypillisesti opintolainaa nostetaan tilille kerran keväällä ja kerran syksyllä.
  • Lainaa maksetaan takaisin keskimäärin parin vuoden päästä opintojen lopettamisen jälkeen.
  • Lainan takaisinmaksusta ei tarvitse huolehtia opintojen aikana.
  • Opintolaina on hyvä vaihtoehto opiskelijalle, joka tarvitsee rahoitusta opintojen edistymiseen.

Haettuasi Kelasta opintotukea saat samalla opintolainan valtiontakauksesta päätöksen. Tällä päätöksellä voit hakea varsinaista opintolainaa valitsemastasi pankista. Hakuprosessi onnistuu joko verkkohakemuksella tai halutessasi voit käydä keskustelemassa opintolainasta lähimmässä pankkikonttorissa.

Kysymyksiä ja vastauksia

Mitä tarkoittaa opintolaina?

Opintolaina on valtion takaama laina. Valtiotakaus myönnetään automaattisesti, kun hakija hakee Kelasta opintotukea. Valtion takaus tulee lainaan, mutta itse laina tulee opiskelijan hakea haluamastaan pankista. Opintolainan valtiontakaus on max. 650 euroa kuukaudessa ja ulkomailla opiskelevalle henkilölle noin 800 euroa kuukaudessa. Alle 18 – vuotias voi saada valtion takaamaa lainaa 300 euroa kuukautta kohden. Lähes aina, jos opiskelija saa Kelasta opintorahaa tai aikuiskoulutustukea, hän on oikeutettu valtion takaamaan opintolainaan. Verkossa tai pankissa tarjottavaan ns. tavalliseen lainaan tarvitaan aina vähintään 18 vuoden ikä. Siksi opintolaina on nuoremmalle henkilölle hyvä vaihtoehto, jos opiskeluun tarvitsee rahoitusta.

Mihin opintolainan voi käyttää?

Laina kannattaa pääsääntöisesti käyttää erilaisiin oppimateriaaleihin kuten kirjoihin, tietokoneeseen, puhelimeen. Opintolainalla voi maksaa myös osan vuokrasta, ruuasta tai oman auton käytöstä. Jokainen opiskelija käyttää opintolainan parhaalla katsomallaan tavalla. Opintolainan ja minkä tahansa muunkin lainan kohdalla odotetaan hakijalta kuitenkin vastuullista lainan ottamista. Lainaa ei tule koskaan ottaa kuin todelliseen tarpeeseen.

Opintolaina vai pieni laina?

Opintolaina on mielipiteitä jakava asia ja on jokaisen opiskelijan henkilökohtainen asia haluaako hyödyntää valtion takaaman lainan vai ottaa pienen lainan käyttöönsä, kun sitä tarvitsee. Opintolainan kulut ovat valtion takauksen ansiosta hyvin maltilliset. Korkoa ei tarvitse maksaa lainkaan opiskelun aikana, vaan lainan takaisinmaksun voi aloittaa vasta kahden vuoden jälkeen opiskelun päättymisestä.

Pientä lainaa opiskeluun voi hakea ellei opintolaina houkuttele. Netistä löytyy lainapalveluita, jotka myöntävät lainaa 18 vuotiaalle ilman säännöllisiä tuloja. Tärkeää on kuitenkin ottaa lainaa vain sen verran kuin tarvitsee tarpeeksi pitkällä maksuajalla.

Miten haen opintolainaa?

Hae opintotukea Kelasta. Opintotuen hakemisen yhteydessä saat päätöksen opintolainan valtion takauksesta. Tämän päätöksen jälkeen voit hakea opintolainaa esimerkiksi omasta pankistasi, jossa yleensä asioit. Pankkivirkailija kertoo sinulle tarkemmin opintolainan kuluista, koroista ja takaisinmaksusta.

Usein kysytyt kysymykset

Raha-asiat kuntoon opintolainalla

Opintolainaa voi saada noin 650 euroa kuukautta kohden. Lainan takaisinmaksu tulee aloittaa vasta, kun olet saanut opiskelut päätökseen. Opintolainan valtiontakaus on voimassa jopa 30 vuotta ensimmäisestä lainan nostosta ja laina on mahdollista saada verotuksen opintolainavähennykseen. Opintolainan korko on muita lainoja edullisempi, koska Kelan opintolainahyvityksen myötä voi lainan takaisinmaksettava lainasumma olla jopa alkuperäistä lainaa alhaisempi.

Lainaa nostetaan tilille yleensä pari kertaa lukuvuoden aikana ja lainan saa käyttää parhaaksi katsomallaan tavalla mihin haluaa. Opintolaina on hyvä apu, kun täytyy ostaa lukukirjoja, läppäri, maksaa asunnon vuokra, ruuat tai muut menot.

Opintolainan lisäksi voi opiskelija hakea myös muuta lainaa. Lainaa voi myös hakea pienemmän summan akuuttiin rahatarpeeseen, jos ajattelee ettei varsinaisesti tarvitse opintolainaa, mutta elämässä tulee vastaan jokin akuutti, hetkellinen rahantarve. Netistä löytyy monenlaista lainavaihtoehtoa, jos etsii lainaa 18 – vuotiaalle ja siitä ylöspäin.

Lainaa hakiessa kannattaa selvittää eri lainavaihtoehdot ja muistaa olla tarkkana, jos olet vielä opiskelija eikä sinulla ole säännöllisiä tuloja. Vertaa lainoja ja hae lainaa vain sen verran mitä tarvitset.

Opiskelijan kannattaa ensisijaisesti hyödyntää valtioin takaama opintolaina, sillä se on muita lainoja maltillisempi ja joustavampi laina. 

 

Pientä lainaa opiskelijalle

Jos haluat opintolainan lisäksi tai opintolainan sijaan ottaa pienen lainan, mieti tarkkaan paljonko tarvitse lainaa.

Useat pankit ja rahalaitokset myöntävät lainaa myös opiskelijalle, mutta koska hänellä on pienet sekä epäsäännölliset tulot, myönnetty lainasumma ei voi olla kovin suuri.

Laina kannattaa kilpailuttaa useamman lainanmyöntäjän avulla maksuttomalla nettihakemuksella ja valita laina mahdollisimman pienellä korolla ja sopivan pitkällä maksuajalla, ettei opiskelijan talous kaadu liian suuriin kuukausilyhennyksiin. On myös tärkeää että vertaa lainoja huolellisesti ennen lainasopimuksen allekirjoittamista.

Opiskelija voi hakea netistä seuraavanlaisia lainatuotteita:

  1. Pieneen rahatarpeeseen sopii parhaiten pikalaina. Pikalaina on vakuudeton kertaluontoisesti tilille maksettava laina. Laina maksetaan hakijan tilille jopa 15 minuutissa.
  2. Opiskelijan auton hajoaminen tai uudemman tietokoneen tai puhelimen hankinta voi vaatia ottamaan lainaa vähän enemmän. Silloin hyvä vaihtoehto on selkeä ja perinteinen kulutusluotto. Laina maksetaan hakijan tilille mahdollisimman nopeasti ja lainaa saa ilman henkilötakausta suuremmankin lainasumman.
  3. Joustolaina voi olla osalle opiskelijoista kätevä ratkaisu, jos tarkkaa lainatarvetta ei ole tiedossa. Joustolainan kulut ja korko määräytyy nostojen mukaan ja lainassa on aina tietty luottoraja, jonka puitteissa hakija voi nostaa lainaa tililleen. Usein joustoluotto otetaan vararahastoksi, kun elämässä tulee tiukka paikka ja lainaa tarvitsee nopeasti käyttöön.
VertaaLainaa.fi
Logo