Sähkön kilpailutus vain muutamassa minuutissa
Vertaa sähkön hintaa palvelussa Sähkön-Kilpailutus.com ja valitse juuri Sinulle sopivin sähkösopimus.
Sähkön kilpailuttaminen ja lainojen hintavertailu onnistuu helposti Vertaalainaa.fi palvelussa
Kilpailuttamalla sähkön voit pienentää sähkölaskuasi jopa sadalla eurolla vuodessa. Säännöllisesti tehty sähkön kilpailutus pitää sähkölaskut kurissa ja talouden hyvässä tasapainossa. Kilpailuta sähkö ennen kuin määräaikainen sähkösopimuksesi on päättymässä, olet muutamassa toiseen osoitteeseen tai muutoin vain kerran vuodessa. Sähkön kilpailuttaminen ei vie aikaa kuin muutaman minuutin, joten se kannattaa hoitaa alta pois mahdollisimman pian.
Onko taloudessanne sähköauto?
Jos olette jo tuhansien muiden suomalaisten tapaan siirtyneet puhtaampaan ja merkittävästi edullisempaan sähköautoiluun, on sähkön hinnan kilpailuttamisella entistäkin suurempi merkitys. Tähän asti erityisesti omakotitalojen omistajat ovat olleet erityisen kiinnostuneita sähkön hinnan kilpailuttamisesta, mutta sähköautoilun suosion noustessa myös sähköautoilijat ovat innostuneet kilpailuttamaan sähkösopimuksiaan. Lue lisää sähköauton latauksesta ja sähköauton latauksen hinnoista blogistamme: Sähköauton lataus
Minkä osan sähkölaskusta voi kilpailuttaa?
Sähkölasku muodostuu kolmesta osasta – sähkönsiirrosta, sähköenergiasta ja verosta.
Sähkönsiirtohintaan et voi vaikuttaa, koska siitä vastaa alueellasi verkkopalveluyritys, joka toimittaa sähkön kotiisi ja ylläpitää sähköverkkoa. Verkkopalvelua et voi kilpailuttaa tai vaihtaa, koska se määräytyy asunnon sijainnin mukaan, mihin tarvitaan sähkö.
Sähköenergia on kuluttamaasi sähköä, jonka ostat sähkönmyyjältä. Tämä osuus muodostuu kiinteästä perusmaksusta sekä siitä, kuinka paljon kulutat sähköä. Sähkön kulutukseen voi valita eri sähkömuodon, joita ovat yleissähkö, aikasähkö tai kausisähkö. Yleissähkön kulutusmaksu on aina sama vuorokaudesta tai vuodenajasta riippumatta. Aikasähkön kulutusmaksut on eritelty erikseen yö- ja päiväsähkölle. Kausisähkön kohdalla kulutusmaksu määräytyy vuodenajan mukaan – talvikuukausille on eri hinnat kuin kesäaikana. Sähköenergian voi kilpailuttaa sähkönmyyjien kesken. Kilpailuttamalla sähköenergian pystyy tasaisin väliajoin tarkistamaan ettei maksa sähkönkulutusmaksua liikaa kuin mitä on välttämätöntä.
Sähköenergian ja verkkopalvelun lisäksi maksat sähköstä veroa, joka laskutetaan verkkopalvelumaksun yhteydessä. Yhtiö ilmoittaa veron osuuden Verohallinnolle. Sähkövero on kaikille sähkönkäyttäjille pakollinen eikä sen määrään voi vaikuttaa. Sähkövero on 0,07812 senttiä kilowattitunnilta (alv 24 %) ja 0,063 senttiä kilowattitunnilta (alv 0 %).
Miten sähkön hinta lasketaan?
Sähkön hinta ilmoitetaan tyypillisesti kilowattitunteita (kWh). Keskimäärin yksi kWh maksaa 5 – 7 senttiä. Sähkön hinta riippuu sähkön alkuperästä, mikä voi olla muun muassa sekasähkö, biosähkö, uusiutuva sähkö, ydinvoimalla tuotettu sähkö tai EKOsähkö. Sähkön tuotantotapa vaikuttaa hintaan, mutta pelkän hinnan valintaa tärkeämpi arvo saattaa kohdallasi olla, miten sähkö on tuotettu. Toinen sähkön hintaan vaikuttava tekijä on sopimustyyppi, jonka valintaan voit itse vaikuttaa. Kyseisiä sopimustyyppejä ovat esimerkiksi kiinteähintaiset sähkösopimukset, missä asiakas maksaa saman hinnan joka kuukausi vuorokauden ajasta riippumatta. Muu sopimustyyppi voi olla pörssisähkö, jonka hinta muuttuu jatkuvasti. Tämän tyyppisessä sopimuksessa on sähkön hinnassa nousuja sekä laskuja, mutta pidemmällä aika välillä sähkön hinta saattaa olla kiinteähintaista edullisempi.
Määräaikaisen ja markkinahintaisen sähkösopimuksen välinen ero kuitenkin vuositasolla näyttää jäävän pieneksi (energiavirasto.fi). Markkinahintaisen sähkön hinta muuttuu kuukausittain ja toisinaan sähköä saa hyvinkin edulliseen hintaan. Jos kuitenkin haluaa kuukausitasolla vakaamman sähkönkulutuksen, on syytä miettiä määräaikaisen sähkösopimuksen solmimista. Silloin pystyy tarkemmin arvioimaan seuraavan kuukauden sähkölaskun määrän.
Sähkölaitteen energiankulutuksen saat (kWh) laskettua kertomalla laitteen tehon (kW) sen käyttöajalla (h).
Esimerkkejä kuinka paljon kotona käytettävät elektroniikkalaitteet kuluttavat sähköä
Laite | kulutus (kWh) |
---|---|
Kahvinkeitin | 0,1 kWh |
Vedenkeitin | 0,1 kWh |
Jääkaappi | 0,5 kWh/vrk |
Astianpesukone | 1 kWh/koneellinen |
Pyykinpesukone | 1 kWh/koneellinen |
Televisio | 0,1 kWh/tunti |
Kannettava tietokone | 0,3 kWh/tunti |
Sähkökiuas | 5 - 10 kWh |
Lämminvesivaraaja | 3 kWh/päivä |
Ilmastointi | 5 kWh/päivä |
Sähkölämmitys | 5 kWh/päivä |
Kylpyhuoneen lattialämmitys | 2 -3 kWh/päivä |
Lukemat ovat viitteellisiä. Elektroniikkalaitteen kulutukseen vaikuttavat malli, ikä ja koko.
Mikä sähkösopimus on halvin?
Sähkösopimuksien hinnoissa on eroja ja hintaan vaikuttaa sopimustyyppi sekä valittu sähkön tuotantotapa.
Todennäköisesti maksat EKOsähköstä suuremman hinnan kuin sekasähköstä, mutta nämä ovat jokaisen kuluttajan henkilökohtaisia valintoja, joihin vaikuttavat muut arvot kuin pelkästään sähkön hinta. Tästä syystä sähkön kilpailuttaminen onkin tärkeää, koska jokaisella meistä on omat periaatteet, mitkä vaikuttavat päätöksentekoomme.
Onneksi valinnanvaraa löytyy niin sähkön hinnoissa kuin tuotantotavoissa. Valitse sähkön tuotantotapa tuulivoiman, vesivoiman, aurinkoenergian, ydinvoiman sekä fossiilisten polttoaineiden välillä. Voit ottaa tuotantotavoista juuri ne mitkä haluat tai kaikki. Hinnoittelun osalta voit valita yleissähkö, pörssisähkön tai pakettisähkön. Tässäkin kentässä voit valita kaikki tai rajata hakua. Sopimuksen kestona voi olla määräaikainen tai toistaiseksi voimassa oleva.
Valittujen rajausten jälkeen hakukone etsii sinulle parhaiten täsmäävät sähkönmyyjät. Näet heti taulukosta arvion sähkön kulutuksesta vuoden aikana ja millainen on tarjottava sähkösopimus. Näiden tietojen pohjalta osaat tehdä päätöksen, mikä sähkösopimus on halvin ja millaisen sopimuksen haluat valita.
Milloin sähkön voi kilpailuttaa?
Jos sinulla on toistaiseksi voimassa oleva sähkösopimus voit vaihtaa sähkösopimuksen toiseen milloin vain haluat. Määräaikaisen sähkösopimuksen kohdalla sinun tulee tarkistaa, milloin sopimuskausi päättyy. Määräaikaisten sähkösopimusten kohdalla sopimuskausi kestää noin 1 – 2 vuotta. Sähkö kannattaa kilpailuttaa myös muuton yhteydessä tai silloin kun sähkön kilpailuttamisesta on kulunut aikaa jo yli vuosi tai kaksi.
Sähkön kilpailutus onnistuu ilman sen suurempia valmisteluja. Kunhan muistat sähköpostiosoitteesi ja paikkakuntasi postinumeron. Näiden tietojen perusteella pääset jo hyvään alkuun sähkön kilpailuttamisessa ja sähkön hintavertailussa. Halutessasi voit ottaa esille nykyisen sähkösopimuksesi sekä tiedot sähkönkulutuksesta, niin näet minkä verran sinulla nyt menee rahaa sähköön ja kuinka paljon sähkösopimuksen vaihdolla pystyisi pienentämään sähkölaskua. Usein muutos tuo jonkin verran säästöä, osa hyötyy sähkösopimuksen vaihdoksesta huomattavasti.
Sähkön hintavertailu tai sähkön kilpailutus ei maksa sinulle mitään eikä sido ilman sopimuksen allekirjoittamista mihinkään, joten sähkömyyjien tarjoamat hinnat kannattaa tarkistaa tasaisin väliajoin. Jos sopiva sähkösopimus osuu kohdalle, vaihdat vaivattomasti nykyisen sähkösopimuksen uuteen edullisempaan sopimukseen.
Usein kysytyt kysymykset sähkön kilpailuttamisesta:
Mitä sähkölasku sisältää?
Sähkölasku muodostuu kolmesta osasta - sähkönsiirrosta, sähköenergiasta ja verosta.
Minkä osan sähköstä voi kilpailuttaa?
Sähkönsiirtohintaan kuluttaja ei voi vaikuttaa, koska siitä vastaa asuinalueen vaikutusalueella oleva verkkopalveluyritys, joka toimittaa sähkön talouksille ja ylläpitää sähköverkkoa. Sähköenergian kuluttaja voi kilpailuttaa monen eri sähköyhtiön välillä. Sähkövero on valtion määräämä vero, johon kuluttaja ei voi vaikuttaa.
Miten sähkön kilpailuttaminen kannattaa tehdä?
Sähkö kannattaa kilpailuttaa mahdollisimman monen eri sähköyhtiön välillä. Palvelustamme VertaaLainaa.fi löytyy maksuton sähkön kilpailutukseen soveltuva vertailutaulukko, jonka avulla sähkön kilpailuttaminen onnistuu helposti ja nopeasti useiden sähköyhtiöiden kesken. Kilpailuttamisen avulla löytyy todennäköisesti halvin sähkösopimus.
Kuinka paljon sähkösopimusta vaihtamalla voi säästää?
Sähkön kilpailutus voi tuoda säästöä useita satoja euroja. Säästettävä summa vaihtelee hyvin paljon samassa taloudessa asuvien henkilöiden määrästä, asuinrakennuksen koosta, lämmitysmuodosta sekä asutaanko rivi -, kerros- vai omakotitalossa. Kilpailuttamalla sähkön saat selville oman säästettävän summan.