Kilpailuta ja vertaa lainat ennen päätöksentekoa

Kilpailuta ja vertaa lainat

Yksi ja sama laina ei sovi jokaiselle lainanhakijalle, vaan sopivuuteen vaikuttaa, mihin tarkoitukseen laina tulee ja minkä verran lainaa tarvitaan? Emme voi myöskään yksiselitteisesti sanoa, mikä lainatuotteista on edullisin? Sopiva ja edullisin laina löytyy vertailemalla lainatarjouksia. Vertailupalvelumme VertaaLainaa.fi tekee sen puolestasi täysin ilmaiseksi.

 

Mitkä asiat vaikuttavat lainapäätökseen?

Pankit ja rahoituslaitokset arvioivat lainanhakijan maksuvaraa monelta kantilta. Päätökseen vaikuttavat hakijan tulot, maksukyky sekä valittu lainasumma sekä maksuaika. Saatujen lainatarjousten välillä voi olla vain muutaman prosentin korkoero, joten päätöksen tekoon vaikuttaa ratkaisevasti myös lainan muut ominaisuudet, kuten mahdollisuus maksuvapaaseen tai eräpäivän siirtoon. Aina ei voi siis pelkästään tuijottaa lainan todellista vuosikorkoa, vaikka se hyvä mittari lainan edullisuuden arvioinnissa onkin. Lainan todellinen vuosikorko sisältää lainan kaikki kulut ja korkokulut yhteensä, mutta jos pienempi laina on tarkoitus maksaa nopeasti takaisin, vuotuisella korolla ei ole niin suurta merkitystä.

Todellinen vuosikorko on tunnusluku, jonka tarkoitus on helpottaa lainojen korkojen vertailua. Pelkät lainapalveluiden esimerkkilaskelmat eivät kuitenkaan kerro hakijalle juuri mitään, vaan arvioidakseen miten haettu lainasumma, tietyllä maksuajalla vaikuttaa korkoprosenttiin, tulee hakijan pyytää omat henkilökohtaiset lainatarjoukset vertailtavakseen.

Kilpailuta laina nopeasti palvelumme kautta. Kilpailutamme jättämäsi lainahakemuksen yli 25 pankin ja rahoituslaitoksen välillä yhden päivän aikana. Valmiit lainatarjoukset saat heti vertailtavaksi. Lainahakemuksen täyttäminen ja lainatarjousten vastaanottaminen ei maksa sinulle mitään, eikä lainojen vertaileminen edellytä lainasopimuksen allekirjoittamista. Hyväksyttyäsi lainatarjouksen solmit sopimuksen lainantarjoajan kanssa.

 

Lainojen vertaileminen auttaa päätöksenteossa

Halvin laina löytyy vertailemalla eri lainatarjouksia. Jos vertailukohtia ei ole, on vaikea arvioida onko saatu lainatarjous edullinen vai ei?

Helpoin tapa päästä tarkastelemaan lainatarjouksia on ottaa avuksi maksuton lainojen kilpailutuspalvelu. Kun olet täyttänyt yhden lainahakemuksen, se väitetään lainavertailupalvelumme kautta kilpailutettavaksi useille lainantarjoajalle. Kilpailutuksessa on mukana yli 25 pankki ja rahoitusyhtiötä, jotka omien kriteereidensä mukaan arvioivat lainanhakijan maksukyvyn ja jättävät tämän pohjalta mahdollisesti oman lainatarjouksensa. Mukana kilpailutuksessa on pankkeja Suomesta sekä ulkomailta. Osa lainantarjoajista toimii kivijalkapankkeina ja osa vain sähköisellä palvelulla. Jokainen kilpailutuksessa mukana oleva lainantarjoaja antaa hakijalle kuitenkin sähköisessä muodossa (linkki sähköpostiin) lainatarjouksensa ja myönteisen lainapäätöksen jälkeen lainansopimuksen voi allekirjoittaa omilla verkkopankkitunnuksilla verkossa.

 

Ota nämä huomioon, kun tarkastelet lainaa

Mikä on lainan todellinen vuosikorko?

Mitä pienempi prosentteina on lainan todellinen vuosikorko lainatarjouksessa, sen edullisemmasta lainasta on kyse.

Tässä muutama esimerkki lainatarjouksista:

Lainaa haetaan 10000 euroa, 5 vuoden maksuajalla.

Esimerkki 1. Nimelliskorko 7,95 %, viitekorko 3 kk Euribor, lainan todellinen vuosikorko 9,6 %, joka sisältää luoton perustamismaksun, laskutuksen sekä luotonhoitomaksun. Lainan kuukausierä 190 euroa.

Esimerkki 2. Lainatarjous, jossa lainan tilinhoitomaksu on 5 €, avausmaksu 0 € ja esimerkkikorko 5,0 %, lainan todellinen vuosikorko 6,26 %. Takaisinmaksettava summa 11 623 euroa. Lainan kuukausierä 5 vuoden maksuajalla 193,71 euroa kuukaudessa.

Tässä huomataan, että lainan kulut esitellään eri lainantarjoajien välillä hieman eri tavalla, mutta lainan todellinen vuosikorko on hyvin esillä ja sitä on helppo verrata toiseen lainatarjoukseen.

 

Muuta huomioitavaa lainatarjouksista

Aina ei voi vain pelkästään tuijottaa lainan todellista vuosikorkoa. Jos laina maksetaan takaisin nopealla aikataululla voi toisinaan olla paikallaan ottaa lainaa suuremmalla vuosikorolla ja maksaa lainasumma takaisin heti, kun se on taloudellisesti mahdollista. Tällä tavoin lainan saa mahdollisesti hyvin alhaisella korolla ja kuluilla, vaikka laina todellinen vuosikorko olisikin pitkällä maksuajalla ollut korkeampi. Jos lainatarjousten välillä ei korko-osuuden osalta ole suurta eroa, tarkastele seuraavaksi lainan muita etuuksia.

Onko lainaan mahdollista saada maksu-tai lyhennysvapaata? Onko laina-aikana mahdollista siirtää eräpäivää? Mitä muita hyviä ominaisuuksia lainassa on? Nämä voivat pitkällä maksuajalla olevassa lainassa olla myöhemmin hyvin tärkeitä ominaisuuksia.

Vertaa lainojen kuukausieriä. Mieti minkä verran sinun on realistista maksaa lainan kuukausierää, jotta rahaa jää muuhunkin elämiseen. Omaa taloutta ei kannata laittaa liian tiukalle vain sen vuoksi, että maksaa lainanlyhennystä suuren määrän kuukaudessa.

Tarkastele lainojen takaisinmaksuaikoja. Laina-ajan tulisi olla lainasummaan nähden sopivan pituinen. Liian pitkä laina-aika kerryttää luoton kustannuksia ja liian lyhyt maksuaika vetää talouden liian ahtaalle. Pidä laina-aika omaan talouteesi nähden kohtuullisena.

 

Vakuudellinen vai vakuudeton laina?

Vakuudetonta lainaa voi verkosta hakea 1000 eurosta aina 60 000 euroon saakka. Laina ilman vakuuksia tai takausta tarkoittaa, ettei hakija tarvitse haetulle lainalleen henkilötakausta tai hänen ei tarvitse pantata omaisuuttaan vakuudeksi. Vakuudellisella lainalla tarkoitetaan, että hakijalla tulee myönteisen lainapäätöksen saamisen edellytyksenä olla henkilötakausta tai vakuus lainaan. Vakuudellinen kulutusluotto on hieman edullisempi kuin vakuudeton kulutusluotto ja syynä on vakuus tai takaus. Kun lainalla on kaksi yhteisvastuullista hakijaa, on lainantarjoajan luottotappioriski tällöin pienempi. Näin ollen he voivat myöntää vakuudellista kulutusluottoa edullisemmin kuin vakuudetonta. Erot ovat kuitenkin suhteellisen pieniä.

Vakuudettomia kuluttajaluottoja säätelee korkokattolaki, jonka mukaan lainan nimellinen vuosikorko saa olla korkeintaan 20 prosenttia ja lainan muut kulut maksimissaan 150 euroa vuodessa. Kulutusluoton korko on tyypillisesti noin 4 – 20 prosenttia.

 

Vertaileminen tuo säästöä

Yhä useampi suomalainen on huomannut, että vertailemalla tuotteiden hintoja voi saada säästöä. Oli kyse sitten sähkön, vakuutuksen, puhelinliittymän tai lainojen vertailusta, se kannattaa.

Aikaisemmin tuotevertailu tarkoitti, että vertailemiseen täytyi varata reilusti aikaa. Vertailemista varten täytyi selailla eri sivustoja ja jopa kiertää liikkeissä vertailemassa. Nykyään vertaileminen ennen tuotteen tai palvelun ostopäätöstä on tehty huomattavasti helpommaksi nettisivuilla. Tuotteiden ja palvelujen vertailuun on kehitelty omia sivustoja, jotka tuovat kuluttajan eteen useammat vaihtoehdot vertailtavaksi.

Älä tee päätöstä pelkän tuntuman perusteella, vaan selvitä reilusti, mikä palvelu tarjoaa sinulle parhaan tuotteen edullisimmalla hinnalla.

VertaaLainaa.fi
Logo