Lainan kuukausierän pienentäminen
Pienennä lainan kuukausierää niin rahaa jää muuhunkin

Kuukauden menot koostuu vuokranmaksusta, lainanlyhennyksestä, ruokaostoksista, vakuutuksista, harrastuksista, puhelin- ja sähkölaskusta ja monesta muusta pienestä asiasta. Tuntuuko sinusta, että rahat tahtovat loppua jo ennen kuin palkkapäivä on lähelläkään? Et ole ainoa tämän asian kanssa – asialle on kuitenkin syytä tehdä jotain.

Menoja on hyvä tässä vaiheessa alkaa karsimaan sieltä mistä se suinkin mahdollista. Vuokra nyt on mikä on, eikä sitä pystyä muutamaan muuta kuin etsimällä edullisempi asunto. Näitä voi kuitenkin olla niukasti tarjolla, mutta voit selvittää onko sinun mahdollista saada esimerkiksi asumistukea. Ruokaostoksen loppusummasta voi nipistää katsomalla kaupassa tarkemmin tuotteiden hintoja, tekemällä valmiin ostoslistan jo kotona ettei heräteostoksia tulisi niin helposti sekä valmistamalla ruokaa itse. Vakuutukset on hyvä kilpailuttaa noin vuoden välein ja miettiä onko kaikki vakuutukset tarpeellisia. Harrastemenoja voi myös yrittää muuttaa edullisempiin vaihtoehtoihin sekä kilpailuttaa puhelinlaskun ja sähköliittymän siihen suunnitellun palvelun avulla. Jos sinulla on menojen lisäksi lainaa, kannattaa myös se kilpailuttaa.

Lainan kuukausierän suuruuteen voi siis vaikuttaa – kilpailuttamalla lainan uudelleen. Usein lainan kohdalla ajatellaan, että lainasopimus mikä on solmittu, on voimassa aina laina-ajan loppuun saakka. Asiaa ei useinkaan mainita tarpeeksi selkeästi lainasopimuksessa, mutta kuluttajalla on oikeus lainan ennenaikaiseen maksamiseen sekä lainan vaihtamiseen toiseen. Tämä toki tarkoittaa, että vanha laina tulee maksaa pois uudella ja sopivammalla lainalla.

Lainan kilpailuttaminen mahdollistaa, että voit vaihtaa lainan toiseen, edullisempaan ja samalla muuttaa lainan takaisinmaksuaikaa 1 – 2 vuodella pidemmäksi, jolloin lainan kuukausierä pienenee. Usein pienikin muutos lainan kuukausierään helpottaa muiden laskujen ja menojen maksamista (oikeus.fi)

 

Mitä hyötyä on lainan kuukausierän pienentämisestä?

Lainan kuukausierän pienentämisellä voi olla useita hyötyjä lainanhakijalle tai nykyiselle lainanottajalle:

Taloudellinen joustavuus: Pienemmät kuukausierät voivat tuoda enemmän taloudellista liikkumavaraa joka kuukausi. Tämä voi auttaa välttämään tilanteita, joissa taloudelliset yllätykset tai muutokset johtavat rahapulaan.

Vähemmän stressiä: Taloudellinen huoli on yksi yleisimmistä stressin lähteistä. Pienentämällä lainan kuukausittaista taakkaa voi vähentää tähän liittyvää stressiä ja tuoda mielenrauhaa.

Mahdollisuus investoida muualle: Kun kuukausittainen lainanmaksu pienenee, saatat löytää itselläsi ylimääräistä rahaa, jonka voit sijoittaa esimerkiksi säästöihin, muihin sijoituksiin tai eläkesäästämiseen.

Vähentynyt luottojen väärinkäytön riski: Pienempi kuukausierä voi vähentää tarvetta turvautua luottokortteihin tai muihin lainoihin kiireellisten menojen kattamiseksi.

Pidempi laina-aika: Vaikka pienemmän kuukausierän valinta usein tarkoittaa laina-ajan pidentymistä, se voi antaa sinulle enemmän aikaa sopeutua taloudellisiin muutoksiin tai odottamattomiin tilanteisiin.

On kuitenkin syytä huomata, että lainan kuukausierän pienentämisen myötä laina-aika saattaa pidentyä, mikä voi tarkoittaa korkeampia kokonaiskustannuksia pitkällä aikavälillä. Lisäksi on aina suositeltavaa harkita kaikkia vaihtoehtoja ja keskustella asiantuntijan kanssa ennen kuin tekee päätöksen lainaehdoista.

 

Mitä haittaa saattaa olla lainan kuukausierän pienentämisestä?

Lainan kuukausierän pienentämisellä voi olla monia etuja, mutta sillä on myös haittapuolensa:

Pitempi laina-aika: Usein kuukausierän pienentäminen tarkoittaa laina-ajan pidentämistä. Vaikka pienemmät erät voivat helpottaa kuukausittaista taloudellista taakkaa, laina-aika saattaa venyä huomattavasti.

Suuremmat kokonaiskustannukset: Mitä pidempi laina-aika on, sitä enemmän korkoa kertyy ajan myötä. Tämä tarkoittaa, että vaikka maksaisitkin pienempää kuukausierää, saatat lopulta maksaa lainastasi enemmän kuin alkuperäisillä ehdoilla.

Pienempi taloudellinen liikkumavara tulevaisuudessa: Vaikka pienemmät kuukausierät voivat tarjota välitöntä helpotusta, ne voivat myös rajoittaa taloudellista liikkumavaraasi pitkällä aikavälillä, koska olet sitoutunut maksamaan lainaa takaisin pidemmän ajan.

Uuden lainan ottaminen: Kun kuukausittaiset lainamaksut ovat matalammat, voi olla houkuttelevaa ottaa lisää velkaa tai olla kiinnittämättä huomiota muihin taloudellisiin tottumuksiin, mikä voi johtaa suurempaan taloudelliseen haavoittuvuuteen.

Mahdolliset lisämaksut tai sakot: Joissain lainasopimuksissa saattaa olla ehtoja tai sakkoja, jotka liittyvät laina-ajan muuttamiseen tai muihin ehtojen muutoksiin. Ennen kuukausierän pienentämistä on tärkeää tarkistaa, onko olemassa tällaisia ehtoja.

Mahdolliset vaikutukset luottoluokituksesi: Vaikka kuukausierän pienentäminen itsessään ei välttämättä vaikuta negatiivisesti luottoluokitukseesi, jos se johtaa siihen, että sinulla on vaikeuksia hoitaa muita taloudellisia sitoumuksiasi, se voi heikentää luottohistoriaasi.

Nämä haittapuolet eivät tarkoita, että lainan kuukausierän pienentäminen olisi aina huono idea, mutta ne korostavat tarvetta harkita tätä päätöstä huolellisesti ja ymmärtää kaikki siihen liittyvät seuraukset.
Näin pienennät lainasi kuukausierää

Laske paljonko sinulla on lainaa maksamatta. Lisää summa VertaaLainaa.fi lainahakemukseen. Arvioi lainalle vielä takaisinmaksuaika. Laina-ajaksi kannattaa valita 1 – 2 vuotta pidempi maksuaika, niin saat kuukausierän pienemmäksi kuin aikaisemmin. Jos tässä vaiheessa tuntuu vaikealta laina-ajan määrittäminen, ota avuksesi selkeä lainalaskuri. Laskuri laskee miten muun muassa lainasumma ja valittu laina-aika vaikuttaa kuukausierän suuruuteen. Näin pystyy itse hyvin vaikuttamaan, että jatkossa lainan kuukausierän pysyy alhaisena.

Kun kaikki tarvittavat tiedot on täytetty hakemukseen, voit lähettää hakemuksen kilpailutettavaksi usealle eri lainantarjoajalle. Tässä vaiheessa sinun ei tarvitse enää tehdä muuta, koska VertaaLainaa.fi palvelu hoitaa tästä eteenpäin kaiken puolestasi. Lainahakemus välitetään kilpailutettavaksi yli 30 pankille ja rahoitusyhtiölle ja tulleet tarjoukset saat heti vertailtavaksesi.

Lainatarjouksissa kannattaa huomioida uuden lainan kuukausierä, lainan todellinen vuosikorko sekä muut lainaehdot. Jos joku lainatarjouksista on vanhaa lainaasi parempi lainaehdoiltaan sekä kuukausierä on sopiva, voit hyväksyä kyseisen tarjouksen. Lainasopimus allekirjoitetaan sähköisesti lainansaajan omilla verkkopankkitunnuksilla ja kaiken ollessa kunnossa laina maksetaan henkilön tilille jopa saman päivän aikana. Uudella lainalla voit maksaa koko vanhan lainan kokonaan pois ja jatkossa maksat uutta lainaan pienemmällä kuukausierällä.
VertaaLainaa.fi
Logo