Lainan ottamisen riskit

Varmista sopiva laina

Lainan ottaminen tulee usein ajankohtaiseksi, kun omassa elämässä tulee vastaan suuremman hankinnan aika. Tyypillisesti tällaisia ovat asunnon, auton tai kesämökin osto, talon remontoiminen tai muu suurempi hankinta. Lainaneuvottelua tai lainan hakemista ei ole syytä jännittää, mutta huolellinen valmistautuminen ei ole pahitteeksi. 

 

Ota vertailtavaksesi useita lainatarjouksia

Elämme internetin aikakautta ja monet meistä käyttävät nettiä päivittäin eri asioiden hoitamiseen tai tiedon etsimiseen. Nykyään ei ole suurikaan vaiva pyytää vertailtavakseen useita lainatarjouksia.

Menneinä vuosina lainatarjouksen pyytäminen vaati pankkiajan varaamista ja paperilomakkeiden täyttämistä. Nyt monet pankit ja rahoitusyhtiöt tavoittaa hetkessä yhdellä lainahakemuksella. Käytä tämä etulyöntiasema hyödyksesi ja pyydä lainatarjoukset tarkempaan vertailuun. Lainahakemuksen täyttäminen tai lainatarjousten vastaanottaminen ei maksa sinulle mitään eikä myöskään sido sinua mihinkään lainasopimukseen tarjousten vertailuvaiheessa, joten lainavertailu on täysin riskitön tapa löytää sopiva laina. 

Tiedä taloutesi menot ja tulot

Lainaa ei koskaan tule ottaa enempää kuin mitä oma talous kestää. Omien tulojen ja menojen tunnistaminen onkin lainan ottamisessa erittäin tärkeää. Toki jokainen pankki ja rahoitusyhtiö tekee lainanhakijalle riskikartoituksen, mutta oman taloudellisen tilanteen tunnistaminen on lainaneuvotteluissa olennaista.

Lainahakijan on hyvä hahmottaa miten haettava lainasumma vaikuttaa maksuaikaan sekä lainan kokonaiskustannuksiin ja lainan kuukausierään. Yleensä lainasummat ovat useamman vuoden maksuajalla, joten kuukausierä tulee olla kohtuullinen suhteessa tuloihin. Suositeltavaa olisi, että maksuerä olisi suuruudeltaan korkeintaan 30 prosenttia suhteessa muihin menoihin kuukautta kohden.

 

Kilpailuta sopiva laina pankkien ja rahoituslaitosten välillä

Aina ei voi pitää itsestään selvänä, että omasta asiointipankistaan saisi automaattisesti lainatarjouksen alhaisimmalla lainakorolla. Kilpailuta tarvitsemasi laina useamman pankin ja rahoitusyhtiön kesken. Pyydä kuitenkin lainatarjous myös omasta pankistasi, missä olet asiakkaana. Kerro myös, että olet kilpailuttamassa lainasi parhaillaan useiden lainantarjoajien välillä. Tämä voi saada aikaan terveen kilpailuasetelman, koska yksikään pankki ei halua luopua asiakkaistaan.

 

Valitse lainatuote käyttökohteen mukaan

Valitse lainatuote sen mukaan millaiseen rahoitustarpeeseen laina tulee sekä sen mukaan miten tarvitset lainaa käyttöösi. Suurempaan asuntolainaan on paras neuvotella pankin kanssa pankkilaina, mutta jos sinulla on tarvetta esimerkiksi vakuudettomaan kulutusluottoon, löydät siihen tarkoitukseen netistä monenlaista vaihtoehtoa.

Kulutusluotto on laina, johon hakija ei tarvitse vakuuksia tai henkilötakausta välttämättä ollenkaan. Takauksen hankkimisen saa lainanhakija itse päättää, lainantarjoaja ei sitä automaattisesti vaadi. Kulutusluotto maksetaan lainanhakijan tilille jopa saman päivän aikana lainan hakemisesta ja hyväksytyn lainan saa käyttää parhaaksi katsomallaan tavalla mihin haluaa. Tyypillisesti kulutusluotto otetaan kulutustuotteiden ostamiseen, kuten kännykän, tietokoneen sekä huonekalujen ostamiseen. Lainan voi kuitenkin käyttää myös moneen muuhun suurempaan ostokseen, kuten autoon, veneeseen tai moottoripyörään. Kulutusluoton avulla usein myös remontoidaan kotia tai kesämökkiä.

Joustoluotto sopii sellaiseen rahoitustarpeeseen, kun tietää tarvitsevansa lainaa aina silloin tällöin. Joustoluotto on kulutusluottoon verraten hieman erilainen laina. Joustoluoton kohdalla lainanhakijalle määritetään luottoraja, jonka puitteissa hän voi nostaa lainaa tililleen. Joustoluotossa lainan kulut ja korko määräytyy sen mukaan kuinka paljon hän nostaa lainaan käyttöönsä. Joustoluotto on hyvä rahoitusmuoto pahan päivän varalle tai lomamatkalle.

Yleisesti ottaen vakuudellinen laina on vakuudetonta edullisempi. Tämä johtuu siitä, että vakuudettomassa lainassa lainantarjoajan luottotappioriski on korkeampi. Tällöin he pyrkivät minimoimaan mahdollisen luottotappion hieman korkeammalla lainakorolla. Jos haluat saada suuremman lainan varmemmin ja paremmilla lainaehdoilla, selvitä voisitko saada tarvitsemaasi lainaan henkilötakauksen tai vakuuden.

 

Tunnista lainan ottamisen riskit

Kun tunnistaa lainan ottamiseen liittyvät riskit, on lainanhakijalla aina paremmat edellytyksen maksaa laina takaisin sovitusti. Tunnistamalla riskit, lainaa ei tule otettua liikaa ja tai lainan käyttökohteen osaa arvioida realistisemmin.

Rahoitusmarkkinat kasvavat ja muuttuvat jatkuvasti, joten on tärkeä tunnistaa luotettavan lainantarjoajan ja lainankilpailutuspalvelun tunnusmerkit. Hae lainaa vain palveluista, joissa yhteystiedot on kerrottu selkeästi ja lainatuotteet ovat ajantasaisesti ja luotettavasti kerrottu (aiheesta lisää vm.fi)

On myös tärkeä selvittää ennen lainan ottamista myös millaiseen lainaan on oikeasti varaa. Tässä hakijan apuna toimii maksuton lainalaskuri, joka laskee valitulle lainasummalle ja maksuajalle muun muassa arvion lainan kuukausierästä ja lainan kokonaiskustannuksista.

Lainasopimuksen allekirjoittamisen jälkeen lainanhakija on velvollinen maksamaan lainan takaisin sopimuksen mukaisesti. Jos lainan takaisinmaksun kanssa ilmenee ongelmia, on lainanottajan syytä ottaa viipymättä yhteyttä lainan myöntäneeseen pankkiin tai rahoitusyhtiöön.

Kilpailuta laina maksutta VertaaLainaa.fi palvelussa

Olemme 100% kotimainen palvelu, josta saat lainapäätöksen välittömästi.

Lainatarjoukset saat vain muutamassa minuutissa.

Pyydä lainatarjoukset tästä

Takaisin ylös
VertaaLainaa.fi