Pikavippikierre poikki – mistä apua velkaongelmiin?

Apua velkaongelmiin

Pikavippikierre syntyy, kun henkilö on ottanut toistuvasti uuden pikavipin vanhan pikalainan päälle. Lainaa maksetaan toisella hieman suuremmalla lainalla. Pian ollaan siinä tilanteessa, ettei henkilö pysty enää maksamaan pikavippejä ilman, että hän ottaa tilalle uutta lainaa. Pikavippi on hyvä lainamuoto akuutissa rahantarpeessa, kun tietää että pikavipin pystyy maksamaan nopeasti takaisin, mutta erittäin huono rahoitusratkaisu tilanteessa jossa vanha laina korvataan uudella pikalainalla. 

Lainanmyöntäjät eivät koskaan halua, että asiakas päätyy pikavippikierteeseen ja tämän vuoksi lainanhakijan tiedot tarkistetaan tarkoin. Toisinaan lainanmyöntäjältä jää kuitenkin pimentoon lainanhakijan nykyisten velkojen määrä, koska Suomessa ei ole käytössä positiivista luottorekisteriä. Pankki ja rahoituslaitos pystyy tarkistamaan lainanhakijan maksukyvyn vain hakijan lähettämistä tiliotteista sekä palkkalaskelmasta. Vastuu uuden lainan ottamisesta on myös hakijan vastuulla. Lainaa ei koskaan kannata ottaa ylivarojen tai, jos lainan käyttötarkoitus ei ole välttämätön. 

 

Pikavippikierre voi johtaa luottotietojen menettämiseen

Pikavippikierteeseen voi joutua muutamassa kuukaudessa huolimattomalla rahankäytöllä, mutta usein pikavippikierre syntyy pidemmällä ajanjaksolla. Alkuun pikavippi otetaan, kun palkkapäivään on vielä aikaa ja lainaa tarvitaan nopeasti käyttöön. Useinkaan pikavippikierteeseen ajautunut henkilö ei ajattele tulevaa, vaan lainaa otetaan vain sen hetkiseen tarpeeseen. Kuukausien tai vuosien saatossa henkilö huomaa, että lainaa on kertynyt maksettavaksi jo sen verran suuri summa, että lainanlyhennyksistä selviäminen ei enää onnistukaan. Lainanlyhennykset jää maksamatta ja tilanteessa sinniteltäessä maksamatta jää pian myös muita laskuja, kun rahat eivät vain yksinkertaisesti riitä kaikkeen.

Lainojen, vuokran, vakuutusten tai muiden laskujen maksamatta jättäminen saattaa johtaa jossain vaiheessa henkilön huomattaviin taloudellisiin vaikeuksiin ja jopa merkintään luottotiedoissa. Luottotietojen menetys tarkoittaa, että henkilöllä tulee merkintä laskujen ja lainojen laiminlyönnistä luottotietorekisteriin. Jos vuokra-asuntoa tai esimerkiksi lainaa hakee henkilö, jolla on luottotiedot menneet, on luottamuksen ja maksukyvyn saaminen melko haastavaa. Vuokranantajalla on oikeus luottotietojen tarkistamiseen luottotietolain nojalla.

 

Apua pikavippikierteeseen

Velkaongelmien kanssa ei koskaan saa jäädä yksin. On olemassa useita tahoja, jotka voivat auttaa velkaongelmiin joutunutta henkilöä. Ensisijaisesti apua velkaongelmiin kannattaa hakea oman kunnan velkaneuvonnasta tai Takuusäätiöstä.

Tärkein neuvo on aina alkuun, että asiasta puhuu avoimesti niille henkilöille, joihin luottaa ja mistä tietää saavansa apua omien taloudellisten asioiden hoitamiseen. Asian peittely ja salailu johtaa helposti vain suurempiin taloudellisiin ongelmiin. Mitä aikaisemmin asiaan tarttuu, sen nopeammin asiat pystyy hoitamaan paremmalle mallille.

Niin kuin aikaisemmin kerroimme, velkaa ei koskaan kannata maksaa toisella velalla, mutta lainojen yhdistäminen yhteen matalakorkoisempaan lainaan on järkevää. Usein pikavippikierteessä oleva henkilö on ottanut kyseiset pikavipit silloin, kun Suomen korkokattoasetus ei ollut vielä voimassa. Pikavippien korko huiteli tuolloin pikavippifirmasta riippuen jopa sadoissa prosenteissa. Uuden, syyskuulla 2019 voimaan astuneet korkokattouudistuksen myötä vakuudettomien lainojen nimellinen vuosikorko tulee olla korkeintaan 20 % ja lainan muut kulut maksimissaan 150 euroa vuodessa. Laki koskee myös pikavippejä.

 

Mistä lainaa velkojen maksuun?

Useat pikavipit kannattaa korvata yhdellä suuremmalla kulutusluotolla. Yhdistämällä korkeakorkoiset pikavipit yhteen alhaisemmalla korolla olevaan kulutusluottoon parannat taloudellista tilannettasi monella tapaa.

  • Maksat jatkossa vain yhtä lainaa, jolloin oman talouden hallinta on selkeämpää
  • Pääset eroon monen lainan aiheuttamista päällekkäisistä lainanhoitokustannuksista
  • Saat uudelle lainalle pienemmän lainakoron ja kulut

Yhdistä lainat yhdeksi selkeämmäksi lainaksi Vertaalainaa.fi lainojen vertailu- ja kilpailutuspalvelun avulla.  Kaikki kilpailutuksessa mukana olevat pankit ja rahoitusyhtiöt myöntävät vakuudetonta lainaa monenlaiseen lainatarpeeseen. Yksi tapa selkeyttää omaa taloutta, on korvata useampi pikavippi kulutusluotolla. VertaaLainaa.fi palvelun kautta lainoja voi yhdistää jopa 60.000 euroon saakka.

Jätä VertaaLainaa.fi palvelun kilpailutettavaksi yksi lainahakemus, johon olet lisännyt velkojesi yhteenlasketun summan, sopivan maksuajan sekä omat henkilötietosi. Hakemuksen lähettämisen jälkeen hakemus lähtee kilpailutettavaksi yli 30 lainantarjoajalle. Kilpailuttamisen kautta hakija saa mahdollisesti vertailtavakseen lainatarjouksen, minkä hän voi hyväksymisen ja sopimuksen allekirjoittamisen jälkeen käyttää vanhojen lainojen pois maksamiseen.

 

Sinua saattaa kiinnostaa myös:

  • Luottotiedot menneet – miten saada luottotiedot takaisin?
  • Positiivinen luottorekisteri – uhka vai mahdollisuus?
  • Mistä löytyy netin paras lainan kilpailutus?
VertaaLainaa.fi
Logo