Saunaremontti – materiaalit, valaistus ja huolto

Saunaremontti

Saunaremontti voi olla koko saunan kattava tai uusittavina kohteina voivat olla vain kiuas ja lauteet. Saunaremonttia ei tarvitse usein tehdä, mutta silloin kun se on tullut ajankohtaiseksi kannattaa materiaalivalintoihin panostaa. Kokosimme tähän artikkeliin asioita, jotka tulee ottaa huomioon saunaremontissa.  

 

Mitä puuta saunan lauteisiin?

Laudemateriaaleja on nykyään laaja valikoima, suosituimpia ovat tällä hetkellä lämpökäsitelty haapa, lämpökäsitelty tervaleppä ja tervaleppä. Aikaisemmin moni käytti laudelautana abachia, mutta nykyään sen suosio on laskussa sen huokoisuuden vuoksi. Materiaalina abachi on pehmeää ja kevyttä puuta mitä on helppo työstää, mutta saunanlauteina ei välttämättä paras mahdollinen valinta, koska puu imee itseensä likaa ja hikeä. Saunan runkopuuna käytetään yleensä havupuuta, joka on edullista, kestävää ja sietää paremmin kosteassa tilassa ilmankosteuden vaihteluita. Lehtipuut, kuten haapa tai tervaleppä ovat melko huokoisia ja pihkaamattomia, joten ne soveltuvat hyvin näiden ominaisuuksien johdosta laudemateriaaleiksi.

 

Tarvitseeko saunan lauteet käsitellä?

Saunan lauteet on hyvä käsitellä jollain suoja-aineella. Lauteisiin voi laittaa pelkän värittömän öljyn ellei lauteisiin halua mitään tiettyä väriä. Väritön öljykäsittely voimistaa laudepuun omaa väriä käsittelyn jälkeen. Jos lauteisiin haluaa värin löytyy värivaihtoehtoa useita vaaleasta jopa täysin mustaan sävyyn. Saunasuojalla voi käsitellä kosteat sisätilat kuten saunan seinät tai pesutilan katon. Lauteiden käsittelyyn suositellaan saunavahaa, joka muodostaa käsittelyn jälkeen lauteisiin vettä ja likaa hylkivän pinnan. Saunavahaa levitetään ohut kerros vaahtomuovisiveltimellä tai – sienellä. Saunavaha voidaan sävyttää halutulla sävyllä.

Lauteiden käsittely kannattaa tehdä, koska näin lauteista saadaan pitkäikäisemmät ja niiden pesu on helpompaa.

 

Millainen valaistus saunaan?

Saunaan halutaan usein hämyinen ja tunnelmallinen valaistus. Hyvänä tunnelmavalaistuksena toimii valokuitusarja, joka soveltuu kosteisiin tiloihin. Saunan valaistuksen kanssa on vain oma mielikuvitus rajana. Valaistuksen voi asentaa esimerkiksi saunan istuimien selkänojan taakse tai lauteiden alaosaan.

Saunan valaistuksessa käytetään LED-valoja, jotka ovat pitkäikäisiä ja tehokkaita valaisemaan. Valokuitu kestää kovaakin kuumuutta ja näin ollen ne ovat hyvä vaihtoehto saunatiloihin. Valokuitu on helppo asentaa monella tavoin saunaan. Saunan valaistukseen kannattaa kiinnittää huomiota ja tehdä tarkempi suunnitelma valaistuksesta, koska näin saat luotua saunaan viimeistellyn lopputuloksen.

 

Mitä saunaremontti maksaa?

Saunaremontin kanssa voi päästä hyvinkin edullisesti tai remontoiminen voi maksaa tuhansia euroja. Lopullinen saunaremontin hinta riippuu siitä, mitä saunassa päädytään uusimaan. Jos koko sauna remontoidaan lattiasta kattoon tulee remontin budjetti olemaan huomattavasti kalliimpi, siihen verraten, jos uusittavana on vain kiuas ja lauteet. Tarkkaa summaa on vaikea sanoa, koska saunaremontin hintaan vaikuttaa ammattilaisten käyttäminen remontin aikana, saunan koko sekä valittujen materiaalien hinta.

Saunaremontin hinnan pystyy melko tarkasti laskemaan ennen remontin aloittamista, kun ennen remonttia vertailee eri materiaalihintoja. Esimerkiksi saunan kiuas voi maksaa 200 eurosta jopa 1500 euroon. Saunan lauteet voi tehdä edullisesti itse puusta tai ostaa valmiit saunan lauteet hieman kalliimmalla hinnalla. Saunan lattian materiaalivalinnassa voi saada laatat huokealla hinnalla tai laatat voi valita uusimpien trendien mukaan, jolloin laatoille tulee enemmän hintaa.

Saunaremontin hintaan vaikuttaa suurelta osin materiaalivalinnat sekä työn osuus, joten jokainen saunaremontti on oma kokonaisuutensa, jonka hinnan pystyy arvioimaan vain tapauskohtaisesti. Tarvittaessa kannattaa pyytää saunaremontin hinnasta arvio saunaremontteja tekevältä yritykseltä.

Arvio saunaremontin hinnasta:

  • Työn osuus noin 1500 – 2000 euroa
  • Katon ja seinien panelointi 500 – 1500 euroa (riippuu saunan koosta)
  • Kiuas 200 – 1500 euroa
  • Valokuitusarja noin 400 euroa kappale
  • Saunan lauteet noin 1500 – 2500 euroa (riippuen laudemallista)

Yllättävän usein käy myös niin, että saunaremontin aikaan remontti laajenee muihin kostean tilan osiin. Saunaremontin aikana moni haluaa uusia kylpyhuoneen kalusteet tai jopa koko kylpyhuoneen. Tämä luonnollisesti nostaa remontin hintaa. Kylpyhuoneremontin hinta vaihtelee suuresti riippuen tehtävistä töistä sekä materiaalivalinnoista.

 

Millainen kiuas saunaan?

Kiuas on saunan sydän. Kiukaan valintaan vaikuttavat monet tekijät, muun muassa halutaanko saunaan puilla lämmitettävä kiuas vai sähkökiuas? Valikoimasta löytyy myös heti valmiit-kiukaat sekä saunan lauteisiin upotettavat kiukaat.

Kiukaan valintaan vaikuttaa lisäksi saunan koko ja muoto. Eri kiuasmallit on suunniteltu lämmittämään tietyn kokoinen tila, joka kannattaa ottaa huomioon kiuasta valitessa. Liian pienitehoisella kiukaalla ei saa hyviä löylyjä saunassa ja vastaavasti liian tehokas kiuas kuumentaa saunan liian kuumaksi.

Lauderatkaisuja miettiessä kannattaa myös huomioida, että jokaisella kiukaalla on tietty suojaetäisyys, mikä tulee ottaa huomioon esimerkiksi vieressä olevaan seinään tai lauteilla istujaan.

 

Mistä rahoitus saunan remontoimiseen?

Saunaremontin voi tehdä pienemmällä summalla, jos tarkoituksena on vain uuden kiukaan hankinta tai lauteiden käsittely suoja-aineella. Suuremman remontin kohdalla kannattaa miettiä eri rahoitusvaihtoehtoja, jotta saunaremontin pystyy toteuttamaan halutussa aikataulussa. Saunaremontti tehdä korkeintaan 10 – 20 vuoden välein, joten monikaan ei ole valmis tinkimään materiaalivalinnoista. Remonttilainalla pystyt rahoittamaan niin ammattihenkilön palkkaamisen sekä materiaalit, kuten kiukaan, laatat, lauteet ja valaistuksen.

Kauttamme voit hakea remonttilainaa saunan remontoimiseen aina 60 000 euroon asti. Lainaa varten et tarvitse takaajia tai vakuuksia. Lainahakemuksesi kilpailutetaan yli 25 pankin ja rahoituslaitoksen välillä ja tulleista lainatarjouksista saat valita parhaalla korolla olevan remonttilaina.

Kilpailutamme puolestasi myös sisustuslainan sekä kodinkone lainan, jos haluat remontoida kotiasi laajemmin. Myönnetty laina soveltuu hyvin monenlaiseen hankintaan, remontoimiseen sekä muutostöiden tekemiseen.

Kilpailuta laina tänään, niin voit aloittaa remontin jo huomenna. Laina kilpailutetaan nopeasti ja myönnetty laina maksetaan tilille jo samana päivänä. 

VertaaLainaa.fi
Logo