Vastuullinen lainaaminen

Lainaamisen vastuullisuus

Lainan myöntäminen vastuullisesti on luotettavuuden perusta

Suomessa toimivat pankit ja rahoitusyhtiöt noudattavat Suomen lakeja ja asetuksia, jotka koskevat finanssialaa. Jokainen lainasektorilla toimiva luotonantaja seuraa tarkoin hallituksen linjauksia ja muuttaa toimintaansa aina lakien ja asetusten mukaisesti. Jokainen lainaa myöntävä pankki ja luotonmyöntäjä on vastuussa lain noudattamisesti, mutta on tärkeää että toimintaa valvotaan myös ulkoapäin. Jotta väärinkäytöksiä ei pääsisi syntymään ja luottamus finanssimarkkinoilla säilyisi valvoo Finanssivalvonta pankkien, vakuutus- ja eläkeyhtiöiden sekä muiden lainanmyöntäjien toimintaa. Finanssivalvonta on rahoitus – ja vakuutusvalvontaviranomainen, joka on hallinnollisesti Suomen Pankin yhteydessä, mutta päätöksenteossaan itsenäinen.

 

Kenelle lainaa voidaan myöntää vastuullisesti?

Hakijan tulee olla vähintään täysi-ikäinen Suomen kansalainen, jolla on puhtaat luottotiedot sekä riittävä maksukyky. Säännöllisillä tuloilla tarkoitetaan joka kuukausi maksettavaa palkkaa tai eläkettä. Lainaa työttömälle voidaan myöntää, jos lainasumma on pieni ja hän pystyy todistamaan väliaikaisen työttömyyden tai hänellä on esittää saavansa tuloja esim. sosiaalietuuksista.

Jokainen hakija on vastuussa omasta lainan ottamisestaan, mutta osa vastuusta on myös lainanmyöntäjällä. Lainapalveluun voi ilmoittaa, että haluaa itselleen lainaamiskiellon, koska aina merkit maksuvaikeuksista tai riippuvuuksista ei ole lainanmyöntäjän tiedossa. On tärkeä muistaa oma vastuu lainan ottamisessa.

Lainantarjoaja voi myös tarjota hakijalle pienempää lainasummaa, kuin mitä hän oli itse hakenut. Tämä kertoo myös lainantarjoajan vastuusta, ettei he anna hakijan ottaa liikaa lainaa omiin tuloihinsa nähden. Tässäkin asiassa lainanhakija voi ennen lainanhakemuksen täyttämistä itse vaikuttaa paljonko hakee lainaa. Maksuttomaan lainalaskuriin hakija laittaa tarvitsemansa lainasumman ja lisää laina-ajan. Lainalaskuri laskee ehtojen mukaan lainalle kuukausierän sekä arvion lainan kokonaiskustannuksista. Tämä antaa lainanhakijalle hyvän arvion siitä onko kuukausierä omaan talouteen nähden sopiva vai liian korkea.

 

Kenelle lainaa ei myönnetä?

Kulutusluottoa tai muutakaan lainaa ei myönnetä alaikäiselle henkilölle. Hakijalla ei saa olla tiedoissaan maksuhäiriömerkintöjä tai liikaa perintävelkaa. Nämä aiheuttavat lainahakemuksen automaattisen hylkäämisen. Muita syitä ettei hakija saa lainaa ovat ettei hakijalla ole Suomen kansalaisuutta tai hän on asunut Suomessa vasta vähän aikaa.

 

Mistä tunnistaa, ettei lainaa kannata ottaa?

Maksuvaikeudet eivät tule yllättäen. Henkilö varmasti itse tunnistaa omassa käytöksessään ja taloudenhallinnassaan ettei kaikki ole kunnossa. On tärkeää seurata ja tarkistaa miten suhteuttaa menonsa tuloihinsa nähden. Oman talouden hallinta ja omien kompastuskivien tunnistaminen on tärkeää, jotta tasapaino talousasioissa säilyisi.

Seuraavat seikat tulisi herättää kysymyksen, kannattaako lainaa hakea?

  • Olet tällä hetkellä lomautettuna ja töissä on puhuttu mahdollisista irtisanomisista
  • Olet työtön eikä työtarjouksia ole kuulunut hakemisesta huolimatta
  • Rahasi eivät tahdo tälläkään hetkellä riittää seuraavaan palkkapäivään asti
  • Sinulla on ongelmia laskujen maksamisen kanssa lähes kuukausittain
  • Maksut viivästyy ja joudut pyytämään laskuille tai lainanlyhennykselle maksuaikaa
  • Luottokortti on käytetty luottorajaan saakka ja sinulla on osamaksuja maksettavana
  • Sinä tai perheenjäsenesi pelaa usein uhkapelejä
  • Sinulla on ennestään jo lainaa
  • Olet takaamassa toisen henkilön lainaa ja hänellä on ollut lainanlyhennysten kanssa maksuvaikeuksia

 

Mitä tehdä, jos lainan kanssa on maksuvaikeuksia?

Ota viipymättä yhteyttä lainamyöntäjään oli se sitten pankki tai rahalaitos.

Maksuja ei kannata lykätä, koska jokainen lisäpäivä kasvattaa ylimääräisiä kuluja lainaan tai maksamattomaan laskuun. Usein lainanmyöntäjällä on ehdottaa lainan takaisinmaksuun ratkaisua, kuten esimerkiksi lainan eräpäivän siirtoa toiseen parempaan ajankohtaan tai maksu – tai lyhennysvapaan pitämistä niin, että saat tasapainotettua oman taloutesi.

Jos lainat jättää pidemmän aikaa maksamatta, eikä velka-asioitaan hoida, aiheuttaa se suurempia ongelmia. Laskujen ja lainojen maksamatta jättämisestä menee tieto käräjäoikeuteen ja sitä kautta ulosottoon, mikä saattaa jossain vaiheessa tarkoittaa, että henkilön tietoihin tulee maksuhäiriömerkintä. Esimerkiksi lainaa ilman luottotietoja ei voi merkinnän jälkeen enää saada.

Puhu asiasta, älä jää asian kanssa yksin. Yleensä ongelmaan löytyy ratkaisu. Ellei ongelmat ratkea näillä, ota yhteyttä kunnan velkaneuvontaan.

VertaaLainaa.fi
Logo