Tulorekisteri

Tulorekisteri

Mikä on tulorekisteri?

Tulorekisterin tarkoitus on kerätä yksilötasolla henkilön palkka-, eläke- ja etuustiedot yhteen paikkaan. Näin asiointi muun muassa Kelassa, työttömyyskassassa sekä esimerkiksi verohallinnon kanssa helpottuu, kun viranomaiset saavat tarvittavat tulo -, etuustiedot samasta paikasta. Tulorekisteri otettiin käyttöön 1.1.2019 ja nyt vuodesta 2021 asiointipalvelussa on nähtävillä myös maksetut eläkkeet ja eri etuuksien tiedot.

Yksityishenkilö kirjautuu tulorekisteriin sähköisesti omilla verkkopankkitunnuksillaan.

 

Kuka näkee tulorekisterissä olevat tiedot?

Tulorekisterissä olevat tiedot välittyvät viranomaisille silloin, kun niitä tarvitaan. Työnantajan tai muun suorituksen maksajan tulee ilmoittaa tehdystä työstä tai suorituksesta tulorekisteriin. Tiedot näkyvät rekisterissä noin viiden päivän kuluttua maksupäivästä. Jokainen tulonsaaja näkee vain omat tulotietonsa tulorekisteristä. Tulorekisterin tietoja voivat käyttää ainoastaan tulorekisterilaissa säädetyt tahot. Tarvittaessa tulonsaaja voi valtuuttaa toisen henkilön tietojensa katseluun. Valtuuden tietojen katseluun tulee pyytää osoitteessa Suomi.fi-valtuudet. Tyypillisesti valtuutus pyydetään, kun kyseessä on alaikäisen henkilön puolesta tarkistettavat tiedot tai yrityksen edustaja.

Yksityishenkilönä sinun kannattaa tarkastella tulorekisterissä omia palkkatietojasi ja tarvittaessa ilmoittaa työnantajalle, jos suorituksiasi ei ole lisätty rekisteriin.

 

Mihin tulorekisterin tietoja käytetään?

Tulorekisterin tietoja käytetään aina päätösten perustana. Rekisterin kautta eri viranomaisten on selkeämpi saada yhdestä paikasta tarvittavat tiedot.

Tietoja tarvitaan esimerkiksi Kelan työttömyyspäivärahan, vanhempainpäivärahan tai opintotuen maksamisen perusteena. Työeläkelaitos käyttää tietoja työeläkeotteen sekä eläkepäätöksen tekemiseen. Verohallinto puolestaan käyttää tietoja esitäytetyllä veroilmoituksella. Työllisyysrahasto pystyy tekemään päätöksen tulorekisterin kautta työttömyysvakuutusmaksuista sekä aikuisopiskelijan etuuksista. Työttömyyskassat laskevat rekisterin avulla ansiopäivärahan suuruuden.

 

Tulorekisterin merkitys yksityishenkilölle

Tulorekisteristä yksityishenkilö voi tarkastella ajan tasalla olevat palkkatietonsa, luontoisetunsa, erilaiset maksetut palkkiot, työkorvaukset sekä muut ansiotulonsa. Tämä tarkoittaa, että yksityishenkilön näkökulmasta monenlainen paperityö ja byrokratia helpottuu, kun viranomaiset löytävät tarvittavat tiedot suoraan tulorekisteristä. Esimerkiksi tulorekisterin myötä yksityishenkilön ei tarvitse lähettää etuutta haettaessa laisinkaan liitteitä tulotiedoistaan tai muista etuuksista.

On hyvä muistaa, että tulorekisteriin tarvittavien tietojen lisääminen koskettaa myös osittain yksityishenkilöitä. Jos palkkaat kotiisi esimerkiksi lastenhoitaja tai yhdistys missä toimit maksaa palkkaa järjestetyn toiminnan järjestyksenvalvojalle, tulee palkanmaksajan tai yhdistyksen henkilön ilmoittaa tehdyistä suorituksista tulorekisteriin.

 

Vertaalainaa.fi on erikoistunut lainojen vertailuun – ja kilpailuttamiseen. Palvelu on toiminut jo vuodesta 2010 alkaen ja auttanut satojatuhansia suomalaista löytämään itselleen sopivan lainan. Sivustolta löydät aina ajankohtaisimmat asiat liittyen lainaamiseen ja säästämiseen. Sivustolla voit yhdistää lainasi yhteen selkeämpään kokonaisuuteen tai hakea uutta lainaa kilpailuttamisen kautta. 

Kilpailuta laina maksutta VertaaLainaa.fi palvelussa

Olemme 100% kotimainen palvelu, josta saat lainapäätöksen välittömästi.

Lainatarjoukset saat vain muutamassa minuutissa.

Pyydä lainatarjoukset tästä

Takaisin ylös
VertaaLainaa.fi