Kulutusluotto vai luottokortti?

Kulutusluotto vai luottokortti

Suurella osalla suomalaisista on käytössään luottokortti. Harva kuitenkaan tulee miettineeksi, missä tilanteissa luottokortin sijaan olisikin parempi ottaa käyttöön kulutusluotto. Oikein käytettynä molemmista maksutavoista on kuluttajalle suuri apu. 

Kulutusluotto toimii hyvin rahoitusmuotona, kun perheeseen kaivataan tilavampaa autoa, kesämökki kaipaa tai koti kaipaa remonttia tai haaveissa on jonkin suuremman hankinnan aika. Nopea kulutusluotto sopii yhtä hyvin myös pienempien ostosten tekemiseen pidemmällä aikavälillä. Lainasopimuksen solmimisen yhteydessä yhdessä lainansaajan kanssa pankki tai rahoitusyhtiö sopii, kuinka laina maksetaan takaisin. Tyypillisesti laina-aika on useamman vuoden pituinen ja lainaa maksetaan takaisin kerran kuukaudessa ennalta sovitun lyhennyserän verran.

Lähes 80 prosentilla suomalaisista on käytössään luottokortti, joka on varustettuna luotto-ominaisuudella.  Luottokorttia käytetään usein ruoka- ja vaateostosten tekemiseen, huonekalujen hankintaan sekä lomamatkalla. Luottokortilla tehtyjä ostoksia ei veloiteta suoraan pankkitililtä, vaan kuun lopussa asiakas saa laskun, johon on summattuna kuukauden aikana tehdyt luottokorttiostokset. Luoton voi maksaa kerralla pois tai pienemmissä erissä vähintään kuitenkin minisumman verran.

Etätyön lisääntyminen on kasvattanut kodinkoneiden ja elektroniikkalaitteiden myyntiä. Monet tuotteista ostetaankin nyt luottokortilla tai kulutusluotolla, koska niissä korko on nyt huomattavasti alhaisempi kuin osamaksusopimuksissa.

 

Luottokortin käyttäminen

Selvityksen mukaan harva suomalainen tietää tarkalleen luottokorttinsa kulut ja korkomaksut. Luottokortti voi tulla kalliiksi, jos maksuaikaa venyttää. Luottokorttiin saa korotonta maksuaikaa kortista riippuen 30 – 45 päivää ja jos tuona aikana luottokorttivelan maksaa kokonaisuudessaan pois, on luoton saanut ilman korkoa tai kuluja. Jos korottoman maksuajan jälkeen luottoa maksaa vain minimilyhennyksen verran, kertyy kortille jätettyyn avoimena olevaan velkasaldoon korkokuluja. Luottokortin korko vaihtelee eri korttien välillä ja nämä on hyvä selvittää luottokorttisopimuksen solmimisen yhteydessä.

Korottoman maksuajan loputtua tulee luottokorttivelkaa lyhentää vähintään luottosopimuksessa sovitun minimilyhennyksen verran, joka on usein jokin sovittu prosenttimäärä luotosta. Minimilyhennys on määrä, mikä täytyy vähintään maksaa, mutta luottoa voi oman maksukyvyn mukaan maksaa takaisin myös enemmän. Maksettuaan luottoa takaisin, vapauttaa luottokortinhaltija itselleen luottoa uudelleen käyttöönsä.

Luottokortin luottoraja määritellään sopimuksen yhteydessä ja se on keskimäärin 1000 – 10.000 euroa. Joissain luottokorteissa luottoraja voi olla vieläkin korkeampi. Luottokortin käyttöä tulee aina harkita tarkoin ja käyttää vain sen verran kuin on tarpeen.

 • Korotonta maksuaikaa luottokortista riippuen 30 – 45 päivää.
 • Luottokorttiyhtiön kautta voi periä rahoja takaisin, jos ostokset on maksettu luotolla.
 • Luottoraja tyypillisesti 1000 – 10.000 euroa.
 • Ei kiinteää takaisinmaksuaikaa – luottoa maksetaan vähintään minimilyhennyksen verran kerran kuukaudessa.
 • Luottokortissa voi ominaisuutena olla mm. matkavakuutus, ostoturva tai matkan peruutussuoja.
 • Luottokortin korko ja muut kulut vaihtelevat korttikohtaisesti.
 • Luottokortti haetaan yleensä omasta asiointipankista.

Vertaa eri luottokortteja, niin näet mitä etuuksia ja ominaisuuksia kortteihin sisältyy.

 

Kulutusluoton käyttäminen

Toisinaan on perusteltua käyttää luottokortin sijaan kulutusluottoa. Luottokortin luottoraja ei välttämättä riitä suurempiin hankintoihin, koska monelle jopa 4000 euron luottoraja vaatii hyviä tuloja. Monesti myös kulutusluotto voi tulla halvemmaksi ratkaisuksi kuin luottokortin käyttäminen. Esimerkiksi tämän vuoden 2020 loppuun asti kulutusluoton korko on vain korkeintaan 10 prosenttia, kun taas luottokortissa korko voi olla jopa 20 prosenttia. Ensi vuoden alussa tilanne todennäköisesti on molemmissa sama, mutta tällä hetkellä kulutusluoton korko on puolet pienempi kuin luottokortin tai osamaksusopimuksen.

Kulutusluotto on kertalaina, joka maksetaan myönteisen lainapäätöksen jälkeen asiakkaan tilille heti. Kulutusluottoa voi hakea ilman takaajia tai vakuuksia 100 eurosta aika jopa 60.000 euroon saakka. Lainaa maksetaan takaisin kerran kuukaudessa sovituin lyhennyserin ja laina-aika on 1 – 20 vuotta, riippuen lainasummasta. Kulutusluoton saaja saa käyttää lainan parhaaksi katsomallaan tavalla, joko yhteen suurempaan kertaostokseen tai pienemmissä erissä, mikäli kyseessä on esimerkiksi kodin remontti tai muu pidempiaikainen lainatarve.

Usein kulutusluoton käyttäminen on hyvä ratkaisu, kun on selkeästi tiedossa, mihin lainaa tarvitaan. Kulutusluottoa tulee otettua juuri tarvittava lainasumma ja lainasopimuksen yhteydessä sovitaan, millaisella kuukausierällä lainaa jatkossa maksetaan takaisin. Kun lainan takaisinmaksuohjelma on selvillä, ei lainaan kohdistu odottamattomia kuluja.

 • Kulutusluottoa on mahdollista saada 100 – 60.000 euroa.
 • Laina-aika riippuu haetusta lainasummasta ja on väliltä 1 – 20 vuotta.
 • Lainasopimuksen yhteydessä sovitaan pankin tai rahoitusyhtiön kanssa takaisinmaksusuunnitelma.
 • Lainaa varten hakija ei tarvitse takaajia tai vakuuksia.
 • Kulutusluotto maksetaan kertaluontoisesti hakijan tilille.
 • Kulutusluoton korko on alkaen 4,19 %.
 • Kulutusluottoa haetaan sähköisellä lainahakemuksella.

Kulutusluottovertailu käy nopeasti, kun täytät hakemuksen VertaaLainaa.fi sivulla. Hakemus kilpailutetaan heti noin 25 pankin ja rahoitusyhtiön välillä ja pääset vertailemaan lainoja jo saman päivän aikana hakemuksen jättämisestä. 

 

Luottokortin lisäksi käytössä voi olla myös kulutusluotto

Nämä kaksi eri rahoitustapaa ei toki sulje toisiaan pois. Asiakkaalla voi hyvinkin olla käytössään molemmat – kulutusluotto sekä luottokortti.

Kulutusluotto sopii paremmin suurempiin ostoksiin ja silloin kun lainan haluaa maksaa selkeällä takaisinmaksuohjelmalla kiinteissä erissä takaisin.  Luottokortti taas sopii suhteellisen pieniin ostoksiin ja joustaa luoton takaisinmaksun suhteen. Luottokorttiostoksiin saa myös turvaa, jos syystä tai toisesta tuotteet jää tulematta tai tuote rikkoutuu.

Oli kyseessä millainen laina tai luotto tahansa, on ennen lainan ottamista tärkeä selvittää lainaan kohdistuvat kulut ja korkokustannukset. Kilpailuta laina aina ennen lopullista päätöstä. Tässä lainanhakijan apuna toimii maksuton VertaaLainaa.fi palvelu, joka kilpailuttaa hakijan lainanhakemuksen yli 25 pankin ja rahoitusyhtiön välillä hetkessä. Kilpailutuksessa on mukana monta kotimaista pankkia ja tunnettua rahoitusyhtiötä, jotka myöntävät kuluttajille vakuudettomia lainoja.

Kilpailuta laina maksutta VertaaLainaa.fi palvelussa

Olemme 100% kotimainen palvelu, josta saat lainapäätöksen välittömästi.

Lainatarjoukset saat vain muutamassa minuutissa.

Pyydä lainatarjoukset tästä

Takaisin ylös
VertaaLainaa.fi