Lainaneuvottelu – näin pyydät lainatarjoukset verkossa

Lainaneuvottelu

Lainaneuvotteluun on totuttu varaamaan reilusti aikaa. Usein se tarkoittaa arkena töistä poissaoloa sekä muutaman tunnin ajan varaamista pankkikonttorista. Nykyään kuitenkin kaikki pankit ja rahoitusyhtiöt tarjoavat digitaalisia palveluitaan, joten lainan hakeminen ja lainaneuvottelu ei ole sidottu aikaan tai paikkaan.

Netissä lainaneuvottelun voi hoitaa itselleen parhaimpaan aikaan. Lainahakemus on avoinna vuorokauden jokaisena tuntina päivään katsomatta. Esimerkiksi lainahakemuksen voi täyttää viikonloppuna ilta-aikaan.

 

Lainaneuvottelun keskeiset osa-alueet

Lainaneuvottelu tarkoittaa lainan ehtojen neuvottelua lainanhakijan ja pankin tai muun rahoituslaitoksen edustajan välillä. Neuvottelun tarkoituksena on selvittää lainanhakijan tarpeet ja taloudellinen tilanne sekä määrittää sopivat ehdot lainalle. Tämä neuvottelu on olennainen osa lainanhakuprosessia ja auttaa varmistamaan, että laina on molemmille osapuolille sopiva.

Lainaneuvottelun tavoitteena on luoda selkeä ja ymmärrettävä lainasopimus, joka on molempien osapuolten etujen mukainen. Hakijan kannattaa valmistautua neuvotteluun hyvin, tutustua etukäteen erilaisiin lainavaihtoehtoihin ja miettiä, millaisen lainan hän todella tarvitsee ja pystyy maksamaan takaisin. On myös tärkeää esittää kysymyksiä ja varmistaa, että kaikki lainaan liittyvät asiat ovat selvillä ennen sopimuksen allekirjoittamista.

Lainaneuvottelussa käydään läpi seuraavat asiat:

Lainanhakijan tarpeet: Lainaneuvottelussa käydään läpi, minkälaista lainaa hakija etsii: lainan suuruus, käyttötarkoitus (esim. asunnon ostaminen, remontti tai kulutusluotto) ja toivottu laina-aika.

Taloudellinen tilanne: Pankki tai rahoituslaitos haluaa varmistaa lainanhakijan maksukyvyn. Tässä yhteydessä keskustellaan hakijan tuloista, menoista, aiemmista lainoista ja mahdollisista vakuuksista.

Lainan ehdot: Kun lainan tarve ja hakijan taloudellinen tilanne on selvitetty, siirrytään neuvottelemaan lainan ehdoista. Tässä vaiheessa käsitellään muun muassa lainan korkoa, maksuaikataulua, mahdollisia muita kuluja sekä lainan mahdollista vakuutta tai takaajaa.

Riskien arviointi: Pankin tai rahoituslaitoksen edustaja käy läpi mahdollisia riskejä, jotka liittyvät lainan ottamiseen, ja varmistaa, että hakija ymmärtää ne. Esimerkiksi mahdolliset korkojen nousut tai muut muutokset lainaehdoissa tulevaisuudessa.

Lainatarjous: Lainaneuvottelun päätteeksi pankki tai rahoituslaitos voi antaa hakijalle lainatarjouksen. Hakijalla on yleensä tietty aika päättää, hyväksyykö hän tarjouksen.

 

Netissä lainaneuvottelu onnistuu näin:

Vertaalainaa.fi sivustolla on maksuton lainahakemus, jonka täyttämiseen kannattaa varata aikaa noin 5 – 10 minuuttia. Hakemuksessa kysytään muun muassa tarvittavan lainasumman määrä, henkilötiedot sekä nettotulot. Hakemuksen lähettämisen jälkeen lainahakemus välitetään noin 25 pankille ja rahoitusyhtiölle kilpailutettavaksi. Vastaukset lainatarjouksista hakija saa suoraan ilmoittamaansa sähköpostiin. Lainatarjouksia voi tulla useitakin, koska kilpailutuksesta on mukana monta lainantarjoajaa. Lainanhakija saa tutustua lainatarjouksiin useamman päivän ajan ja päättää haluaako hyväksyä jonkun tarjouksista. Hakijan on kuitenkin hyvä tietää, ettei lainatarjouksista ole pakko hyväksyä yhtäkään ellei mikään tarjouksista ole sopiva siihen tarkoitukseen, mihin sitä haetaan. Lyhyesti sanottuna, lainahakemuksen täyttäminen tai lainatarjousten vastaanottaminen ei sido hakijaa mihinkään sopimukseen tarjousten vertailuvaiheessa.

Lainatarjouksen hyväksymisen jälkeen lainantarjoaja saattaa pyytää lainanhakijalta tarkennuksia maksukyvystä. Tällaisia dokumentteja ovat tyypillisesti palkkatiedot tai viimeisin verotuspäätös. Kun tarvittavat asiakirjat on käyty lainantarjoajan toimesta läpi saa hakija lopullisen lainapäätöksen. Kun hakija on hyväksynyt lainasopimuksen lainaehtoineen, hakija allekirjoittaa sopimuksen henkilökohtaisilla verkkopankkitunnuksillaan.

Lainasopimuksessa on kerrottu tarkemmin, kuinka ja koska laina maksetaan hakijan tilille. Jos valittu laina on kulutusluotto, maksetaan laina kertaluontoisesti heti tilille. Jos taas valittu lainatyyppi on joustoluotto, nostetaan lainaa oman lainatarpeen mukaan tilille tarvittava määrä aina oman luottorajan puitteissa. Netistä haettava ja saatu laina on hyvin usein vakuudeton laina, joten hakija ei tarvitse lainaa varten henkilötakausta tai muita vakuuksia. Hakijan ei myöskään tarvitse perustella mihin laina käytetään. Nopeimmillaan koko lainaprosessi on käyty loppuun saakka jopa saman päivän aikana, kun lainahakemus on lähetetty.  Kun laina haetaan netin kautta ei lainaneuvotteluun tarvitse varata aikaa viikkoa, vaan siihen riittää korkeintaan muutama päivä.

 

Lainaa hyvin monenlaiseen tarkoitukseen

Netistä haettu laina ei vaadi tarkempia perusteluita sen käyttötarkoitukseen, mutta tämä ei kuitenkaan tarkoita, että lainaa saisi verkosta heppoisemmin perustein. Lainantarjoajat tarkistavat hyvin tarkoin lainanhakijan maksukyvyn ja muut tiedot, mutta vakuudettomissa lainoissa lainan käyttökohdetta ei sen tarkemmin kysellä. Jokainen lainanhakija saa käyttää lainan parhaaksi katsomallaan tavalla, mutta toki aina vastuullisesti. Lainaa ei tule koskaan ottaa tarvittavaa määrää enempää, vaan vain sen verran mitä tarvitsee. Lainalaskurin avulla kannattaa laskea sopivan lainan määrä.

Netistä haettavat lainasummat vaihtelevat ja vakuudetonta lainaa voi hakea 100 eurosta aina jopa 60.000 euroon saakka. Myönnetyn lainan määrä riippuu hakijan tiedoista sekä maksukyvystä, ei niinkään siitä mihin laina käytetään. Suurempaa lainaa varten saa lainalle ottaa toinen yhteisvastuullinen lainanhakija. Rinnakkaishakijan kanssa on usein paremmat mahdollisuudet suurempaan lainaan ja parempiin lainaehtoin.

Vakuudeton laina käytetään tyypillisesti muun muassa kodin remonttiin, häiden järjestämiseen, suurempiin kertaostoksiin, pidempään lomamatkaan, auton ostoon (esimerkiksi joulukuussa 2020 Suomessa ensirekisteröitiin 8132 uutta henkilöautoa) tai veneen ostoa varten. Tässä muutamia esimerkkejä, mihin lainaa on haettu, mutta lainan käyttötarkoitus voi olla myös joku muu.

 

Pyydä lainatarjous VertaaLainaa.fi vertailupalvelun avulla

VertaaLainaa.fi tarjoaa käyttäjilleen mahdollisuuden vertailla eri lainavaihtoehtoja yksinkertaisesti ja tehokkaasti. Kun olet etsimässä lainaa, on tärkeää ottaa huomioon eri lainatarjousten yksityiskohdat ja ehdot, jotta voit tehdä tietoon perustuvan päätöksen.

Palvelun kautta voit kilpailuttaa lainan yli 25 pankin ja rahoituslaitoksen kesken. Tämä merkitsee, että yhdellä hakemuksella saat käsityksen laajasta kirjosta lainavaihtoehtoja. Jokainen kilpailutukseen osallistuva lainantarjoaja pyrkii tarjoamaan sinulle henkilökohtaisen lainatarjouksen, joka vastaa parhaiten antamiasi tietoja ja toiveita.

Lainasumman ja -ajan suhteen VertaaLainaa.fi tarjoaa laajat mahdollisuudet: voit hakea lainaa summille 1000 – 60 000 euroa ja valita itsellesi sopivan maksuajan 1 – 15 vuoden välillä. On tärkeää ymmärtää, että jokainen lainantarjoaja tekee omat päätöksensä antamistaan ehdoista ja koroista, ja nämä voivat vaihdella hakijan taloudellisen tilanteen mukaan. Siksi on hyödyllistä käyttää VertaaLainaa.fi:n kaltaista palvelua, joka auttaa sinua hahmottamaan markkinoiden tarjonnan ja löytämään itsellesi parhaiten sopivan vaihtoehdon. Kun olet valmis tarkastelemaan vaihtoehtoja, VertaaLainaa.fi palvelu on täällä auttaakseen sinua saamaan kattavan kuvan siitä, mitä lainamarkkinoilla on tarjota.

VertaaLainaa.fi
Logo