Arvioi oma maksukykysi lainalaskurilla

Arvioi oma maksukyky

Lainan ottaminen ei koskaan ole täysin riskitöntä, joten on tärkeää tunnistaa omat heikot lenkit talouden hoidossa. Riski liittyy usein lainan takaisinmaksuun. Jos lainan takaisinmaksun kanssa ei tule ongelmia, ei lainan lyhennykset pääse myöskään erääntymään. Jos lainan takaisinmaksu syystä tai toisesta takkuilee tai loppuu, aiheuttaa se pidemmän päälle ylivelkaantumista. Tästä syystä on tärkeää tunnistaa oman talouden suden kuopat, jotta oma talous kestää elämässä välillä tapahtuvat yllättävät asiat. Lainaa tulisi aina ottaa suhteessa sen verran, ettei talous horju väliaikaisista muutoksista. Seuraavaksi selvitämme, millä tavoin itse pystyy parhaiten vaikuttamaan, että oma talous olisi tasapainossa?

 

Elä varojesi mukaan – Pidä maksukyky hyvänä

  • Älä ota liikaa velkaa
  • Tarkkaile omaa kulutustasi
  • Osta harkitusti

Yllä on listattuna kolme tärkeää kohtaa, minkä avulla pidät oman kulutuksesi kurissa ja tiedät mihin rahasi menevät. On hyvä tasaisin väliajoin tarkistaa pysyvätkö menosi suhteessa tuloihisi tasapainossa. Jos menojen yhteen laskemisen jälkeen tulot jäävät pienemmäksi, on syytä muuttaa kulutuskäyttäytymistä. Pidemmän päälle ei ole mitenkään järkeä elää yli varojen. Tämä johtaa nopeasti velkakierteeseen, laskujen kasaantumiseen ja pahimmassa tapauksessa luottotietojen menettämiseen.

Omat tulot eivät kuitenkaan hyvästä taloudenpidosta huolimatta riitä, jos vastaan tulee suurempia kertahankintoja. Tällaisia hankintoja ja kohteita ovat yleensä auton tai talon osto, remontti, tai esimerkiksi yrityksen perustaminen. Lainan ottamisessa vastuullisesti ei ole mitään väärää ja harvassa ovat ne, jotka eivät jossain elämänvaiheessa ottaisi lainaa. Kysymys lainan riskeissä onkin siinä kuinka paljon ottaa lainaa omaan maksukykyynsä nähden?

 

Arvioi lainalaskurilla maksukykysi

Lainan oton riskin minimoimiseksi on hyvä arvioida ennen lainan hakemista, miten tarvittava laina tietyllä maksuajalla vaikuttaa lainan kuukausierään ja lainan kokonaiskustannuksiin. Lainalaskuri on hyvä apuväline laskea lainalle sopiva takaisinmaksuaika. Kun lainalaskuriin syöttää lainasumman ja maksuajan se näyttää heti arvion lainan kuukausierästä. Muuttamalla ehtoja, kuten lainasummaa ja takaisinmaksuaikaa – muuttuu lainakorko ja lyhennyserät. Näin lainanottaja pystyy selvittämään minkä suuruinen laina sopii juuri hänen talouteen. Jos lainan lyhennyserät ovat liian korkeat, jää rahaa vähemmän muuhun elämiseen ja äkillisiin menoeriin, mikä voi johtaa taloudellisen tasapainon menettämiseen.

 

Vertaa lainatarjouksia

Laina kannattaa kilpailuttaa ennen kuin hyväksyy yhtäkään lainatarjousta. Lainan kilpailuttaminen kannattaa hoitaa VertaaLainaa.fi avulla, koska heidän kautta lainahakemus lähtee heti kilpailutettavaksi yli 30 eri lainantarjoajalle. Mukana kilpailutuksessa on tunnettuja pankkeja sekä luotettavia rahoitusyhtiöitä.

Lainatarjouksissa kannattaa tarkempaan vertailuun ottaa lainan todellinen vuosikorko. Lainan vuosikorkoon on laskettu lainan kaikki kulut yhteensä. Lainaan kohdistuvia kuluja ovat muun muassa avausmaksu, korko ja lainanhoitokulut. Eri lainantarjoajat voivat esittää luottokustannukset hieman eri tavoin, mutta lainan todellinen vuosikorko on aina kulujen ja koron yhteen laskettu arvo. Todellisen vuosikoron avulla on helpointa vertailla lainat.

VertaaLainaa.fi
Logo