Kysymyksiä ja vastauksia aiheesta – Mikä on laina?

Mikä on laina?

VertaaLainaa.fi lainojen kilpailutuspalvelussa lainaamiseen liittyvät aiheet esiintyvät artikkeleissa sekä blogissa. Kokosimme tähän tärkeimmät kysymykset ja niihin vastaukset lainaamiseen liittyen. Usein kysymyksiä tulee aiheesta, mitkä ovat vakuudettoman ja vakuudellisen lainan erot, mikä on laina ja miten lainan korko lasketaan. Tässä artikkelissa saat vastaukset useisiin lainaamista koskeviin kysymyksiin. 

 

Mikä on laina?

Laina on rahoitusmuoto, jossa rahaa lainataan toiselta henkilöltä, pankilta tai rahoitusyhtiöltä sovitulla takaisinmaksuajalla ja korkokululla. Laina voi olla tarpeen esimerkiksi suurissa hankinnoissa, kuten asunnon, auton tai muiden suurempien kulujen rahoittamisessa.

Laina on taloudellinen sopimus, jossa lainanantaja myöntää lainan lainansaajalle sovitulla korolla ja takaisinmaksuajalla. Laina voi olla rahoitusmuotona esimerkiksi asuntolaina, kulutusluotto, joustoluotto, autolaina, osamaksu tai joustoluotto. Laina voi auttaa rahoittamaan suuria hankintoja tai tasoittamaan taloudellisia vaikeuksia, mutta sen ottamista tulee harkita huolella. Laina tulee aina maksaa takaisin sovitussa aikataulussa ja jos lainan takaisinmaksu viivästyy tai lykkääntyy useampaan kertaan voi lainan maksaminen aiheuttaa lainanottajalle taloudellisia ongelmia.

 

Kuinka lainaa haetaan ja mitä lainan hakuprosessiin liittyy?

Lainan hakuprosessi vakuudettomien lainojen kohdalla on selkeä, koska lainaa varten hakija ei tarvitse henkilötakaajaa tai vakuuksia, jotka tulisi tarkistaa lainan haun yhteydessä. Vakuudellisen lainan hakeminen vaatii hieman enemmän aikaa ja asiaan perehtymistä.

Ensimmäiseksi kannattaakin tutkia eri lainavaihtoehtoja ja vertailla eri luotonantajien tarjoamia lainaehtoja, korkoja ja kuluja. Tämä auttaa sinua löytämään sopivan ja edullisen lainan. Lainan hakeminen onnistuu usein helposti verkossa, ja lainasummat vaihtelevat yleensä muutamasta sadasta eurosta aina useisiin kymmeniin tuhansiin euroihin.

Ennen kuin haet lainaa, sinun tulee arvioida oma taloustilanteesi ja päättää, kuinka paljon lainaa tarvitset ja millä aikataululla voit maksaa sen takaisin.

Kun olet löytänyt sopivan lainavaihtoehdon, voit täyttää lainahakemuksen verkossa tai kivijalkapankissa. Hyvin monella pankilla Suomessa on jo sähköinen lainahakemus käytössä asiakkailleen, joten lainan voi usein täyttää netissä haluamanaan ajankohtana. Lainahakemukseen tulee täyttää tarkat tiedot omasta taloustilanteesta, kuten tulot, menot, velat ja varallisuus. Lisäksi luotonantaja voi vaatia palkkatodistuksen tai muita dokumentteja, jotta voidaan varmistaa hakijan maksukyky.

Lainapäätös tehdään yleensä muutaman päivän kuluessa hakemuksen jättämisestä, mutta jos haet lainaa lainojen kilpailuttamiseen erikoistuneen VertaaLainaa.fi kautta saa alustavat lainatarjoukset pankeilta ja rahoituslaitoksilta jo muutamassa minuutissa ja lopullisen lainapäätöksenkin jopa saman päivän aikana.

Päätöksessä otetaan huomioon hakijan maksukyky, luottotietojen puhtaus ja muut lainaehtoihin liittyvät tekijät. Lainanhakijan tulee vähintään 18 -vuotias Suomen kansalainen tai pysyvästi Suomessa asuva henkilö. Lisäksi hakijalla tulee olla suomalainen pankkitili ja puhtaat luottotiedot. Hyväksytyn lainapäätöksen jälkeen laina maksetaan suoraan hakijan tilille.

On tärkeää muistaa, että lainan takaisinmaksu on sitova sopimus ja sen noudattamatta jättämisestä voi seurata maksuhäiriömerkintä tai muita taloudellisia seurauksia. Muista siis aina harkita tarkkaan lainan ottamista ja varmistaa, että oma taloustilanne kestää sen takaisinmaksun sovitun aikataulun mukaan.

 

Miten lainan korko lasketaan ja mitä muita kuluja voi liittyä lainaan?

Lainan korko on yksi tärkeimmistä tekijöistä, joka vaikuttaa lainan kokonaiskustannuksiin. Korko määräytyy viitekoron ja pankin oman marginaalin mukaan. Markkinakorko eli viitekorko on pankin ja lainanhakijan välisen sopimuksen mukainen korko, joka määräytyy esimerkiksi Euriborin tai Prime-koron mukaan. Marginaali on lainan korkoon lisättävä korkoprosentti, joka määritellään yksilöllisesti lainanantajan ja pankin välillä. Marginaali riippuu muun muassa lainanhakijan luottokelpoisuudesta ja lainan riskitasosta.

Lainan korko voi olla kiinteä tai vaihteleva. Kiinteäkorkoinen laina tarkoittaa, että korko pysyy samana koko laina-ajan, kun taas vaihtelevakorkoinen laina tarkoittaa, että korko voi vaihdella laina-ajan aikana markkinakoron muutosten mukaan.

Lainaan voi liittyä myös muita kuluja, kuten avausmaksu, tilinhoitomaksu, nostopalkkio, vakuutusmaksut tai viivästyskorko. Näiden kulujen määrä vaihtelee eri luotonantajien välillä, joten on tärkeää vertailla eri lainaehtoja ja kuluja ennen lainan hakemista.

Avausmaksu on kertaluontoinen maksu, joka maksetaan lainan ottamisen yhteydessä. Tilinhoitomaksu puolestaan on usein kuukausittain maksettava kulu, joka kattaa lainan hoitokustannuksia. Nostopalkkio voi olla maksu, joka peritään jokaisesta lainan nostokerrasta. Viivästyskorko puolestaan on korko, jota peritään, jos lainan maksuaika ylittyy sovitusta ajasta. Viivästyskorko on yleensä korkeampi kuin lainan korko, joten on tärkeää pyrkiä maksamaan laina takaisin sovitun aikataulun mukaan.

 

Mikä on vakuudeton laina?

Vakuudeton laina on rahoitusmuoto, jossa lainanhakija voi hakea lainaa ilman takaajia tai vakuuksia. Vakuudeton laina on yleensä helpompi ja nopeampi hakea kuin vakuudellinen laina, sillä siihen ei liity vakuuden arvioimista tai panttaamista.

Vakuudeton laina tarkoittaa lainaa, johon ei tarvita erillistä vakuutta tai takaisinmaksusitoumusta. Vakuudettomassa lainassa lainanantaja luottaa lainanhakijan takaisinmaksukykyyn, eikä edellytä erillistä omaisuuden arvioimista. Tämä tekee vakuudettomasta lainasta helpomman ja nopeamman vaihtoehdon, sillä lainan hakeminen ja hyväksyminen tapahtuvat yleensä nopeasti.

Vakuudettomia lainoja on monenlaisia, kuten kulutusluottoja, pikalainoja ja joustoluottoja. Lainan korot ja ehdot vaihtelevat eri lainantarjoajien välillä, joten on tärkeää vertailla eri vaihtoehtoja ja valita sopiva vaihtoehto omaan taloustilanteeseen.

Vakuudettomassa lainassa lainan korko on yleensä hieman korkeampi kuin vakuudellisessa lainassa, sillä lainanantajalla on suurempi riski lainan takaisinmaksun epäonnistumisesta. Lisäksi vakuudettomaan lainaan voi liittyä muita kuluja, kuten avausmaksu, tilinhoitomaksu ja nostopalkkio. Vakuudetonta lainaa myöntävät sekä pankit että rahalaitokset.

VertaaLainaa.fi palvelu on erikoistunut lainojen kilpailuttamiseen ja vertailuun. Palvelun kautta tavoitat useat vakuudetonta lainaa tarjoavat lainanmyöntäjät. Kilpailutuksessa on mukana pankkeja Suomesta, Virosta, Ruotsista sekä Norjasta. Voit siis Suomen pankkien lisäksi kilpailuttaa lainan ulkomaalaisten pankkien kesken, joilla on tunnetusti ollut jo pitkään tarjolla vakuudettomia lainojen pienellä korolla.

 

Mikä on vakuudellinen laina?

Vakuudellinen laina on lainatuote, joka vaatii lainan hakijalta vakuuden. Vakuus voi olla esimerkiksi asunto, kiinteistö, auto tai muu arvokas omaisuus, jota lainanantaja voi käyttää takaisinmaksun varmistamiseen, jos lainanottaja ei pysty maksamaan lainaa sovitun aikataulun mukaisesti. Vakuudellinen laina on usein halvempi vaihtoehto kuin vakuudeton laina, sillä vakuus vähentää lainanantajan riskiä. Vakuudellisen lainan korko on yleensä alhaisempi, ja lainanottaja voi saada myös suuremman lainasumman kuin vakuudettomassa lainassa. Vakuudellisessa lainassa vakuuden arvo arvioidaan, ja lainan määrä määräytyy usein sen perusteella.

Ennen vakuudellisen lainan hakemista on tärkeää arvioida oma taloustilanne ja maksukyky. Vakuudellinen laina on sitova sopimus, joka tulee maksaa takaisin sovitun aikataulun mukaan. Jos lainan takaisinmaksuun liittyy haasteita, on tärkeää ottaa yhteyttä lainanantajaan ja sopia maksusuunnitelmasta.

 

Kannattaako laina kilpailuttaa?

Lainan kilpailutus on hyödyllinen keino löytää itselleen edullisempi laina. Kilpailutuksella tarkoitetaan useiden lainatarjousten vertailua eri lainanantajilta, jotta voi valita itselleen sopivimman lainan.

Lainan kilpailuttaminen kannattaa monessa tilanteessa. Kilpailuttamalla lainan, voi löytää itselleen halvemman lainan ja säästää rahaa koroissa ja muissa lainan kuluissa. Kilpailutus myös helpottaa lainan vertailua, sillä eri lainatarjouksia voi vertailla suoraan toisiinsa. Lainan kilpailutus on myös helppo ja nopea tapa löytää parhaita lainatarjouksia ilman, että tarvitsee käyttää paljon aikaa lainan etsimiseen. Lainan kilpailutuksessa kannattaa kiinnittää huomiota lainan korkoon, laina-aikaan ja lainan muihin kuluihin, kuten avausmaksuun ja tilinhoitomaksuun.

Aloita lainan kilpailuttaminen VertaaLainaa.fi palvelun kautta täyttämällä yksi selkeä lainahakemus. Hakemuksen täyttämisen jälkeen laina kilpailutetaan hetkessä yli 30 pankin ja rahoituslaitoksen kesken. Pääset nopeasti vertailemaan lainoja valitsemaan itsellesi henkilökohtaisista lainatarjouksista edullisimman lainan.

Lainahakemuksen täyttäminen ja lainojen vertailu ei sido sinua mihinkään eikä maksa mitään. Voit siis turvallisesti kilpailuttaa lainan ilman riskiä tai sitoutumista. 

Lisää usein kysyttyjä kysymyksiä aiheesta: Mikä on laina?

Mikä on paras tapa hakea lainaa?

Lainan hakeminen onnistuu useilla eri tavoilla, kuten pankista, rahoitusyhtiöistä tai lainavertailusivustojen kautta. Paras tapa hakea lainaa riippuu yksilöllisistä tarpeista ja tilanteesta. VertaaLainaa.fi kautta laina haetaan yhdellä selkeällä lainahakemuksella, joka kilpailutetaan heti jopa 3o pankin ja rahoituslaitoksen kesken. Lainan hakeminen ja lainan kilpailuttaminen on palvelussa maksutonta.

Miten voin varmistaa, että saan edullisen lainan?

Edullisen lainan löytäminen vaatii lainan kilpailuttamista ja eri lainavaihtoehtojen vertailua. Kannattaa kiinnittää huomiota lainan korkoon, laina-aikaan ja muihin kuluihin, kuten avausmaksuun ja tilinhoitomaksuun.

Kuinka nopeasti saan lainan tililleni?

Lainan saamisen nopeus riippuu lainanantajasta ja lainan hakuprosessin liittyvien liitteiden lähettämisestä. Keskimäärin lainapäätökset tulee jo vuorokauden sisällä ja laina voidaan maksaa hakijan hyväksymisen ja lainasopimuksen allekirjoittamisen jälkeen heti tilille.

Kuinka paljon voin saada lainaa?

Lainan määrä riippuu yksilöllisistä tarpeista ja lainanantajien vaatimuksista. Vakuudellisessa lainassa lainan määrä voi olla suurempi kuin vakuudettomassa lainassa. Lainaa ilman vakuuksia voit saada 1000 – 60 000 euroa.

Mitä tapahtuu, jos en pysty maksamaan lainaa takaisin?

Jos lainan takaisinmaksuun liittyy haasteita, on tärkeää ottaa yhteyttä lainanantajaan ja sopia maksusuunnitelmasta. Jos lainaa ei pysty maksamaan takaisin sovitun aikataulun mukaisesti, voi seurata luottotietojen menetys ja mahdollinen velkajärjestely.

Mitä kannattaa ottaa huomioon ennen lainan ottamista?

Ennen lainan ottamista kannattaa arvioida oma taloustilanne ja maksukyky, kilpailuttaa laina ja vertailla eri lainavaihtoehtoja sekä tutustua lainan ehtoihin ja kuluihin.

VertaaLainaa.fi
Logo