Avioliiton solmiminen – selvitä nämä asiat ennen naimisiinmenoa

Avioliiton solmiminen

Monet pariskunnan innostuivat maagisesta päivämäärästä 22.2.2022 ja halusivat ikuistaa päivän menemällä naimisiin. Pariskunnalle päivään kohdistuu odotuksia ja toiveita, mutta on tärkeä muistaa myös ennen vihkimistä hoidettavat asiat. 

 

Avioliiton solmiminen voidaan suorittaa esteiden tutkinnan jälkeen

Ennen hääseremoniaa pariskunnan tulee pyytää avioliiton esteiden tutkiminen Digi – ja väestötietoviraston kautta joko kirjallisesti, sähköisesti tai paikan päällä käymällä. Sähköisen lomakkeen täyttäminen vaatii, että molemmilla osapuolilla on suomalainen henkilötunnus sekä vahva tunnistautuminen. Ellei toisella osapuolista tai kummallakaan ole vakituista asuinpaikkaa Suomessa tarvitaan avioliiton esteiden tutkimiseen todistus siviilisäädystä asuinvaltion/kansalaisuusvaltion viranomaiselta.

Avioliiton esteiden tutkimisella varmistetaan ettei kummallakaan osapuolista ole voimassa olevaa avioliittoa tai rekisteröityä parisuhdetta. Jos esteet avioliitolle selviävät tiedoista, ei parisuhdetta voida ns. virallistaa. Esteiden tutkimiseen kannattaa varata reilusti aikaa. Jos molemmat ovat suomalaisia, on käsittelyaika noin viikko. Jos toinen tai molemmat ovat ulkomaalaisia, on käsittelyaika useita viikkoja. Tukintaselvitys on voimassa neljä kuukautta, jonka aikana avioituminen tulee tapahtua.

 

Avioliiton solmiminen – ota nämä huomioon

Sukunimen päättäminen

Sukunimeä ei ole pakko vaihtaa avioitumisen yhteydessä. Jos nimenvaihdos halutaan tehdä, se ilmoitetaan esteiden tutkinnan yhteydessä. Sukunimi voi jatkossa olla jommankumman sukunimi tai sukunimiyhdistelmä. Sukunimet voivat olla myös pariskunnalla erilaiset eli toisella voi olla yksiosainen sukunimi ja toisella sukunimien yhdistelmä.

 

Vihkipaikan valinta

Vihkimisen voi toimittaa hyvin pienesti. Paikalla ei tarvitse välttämättä tarvitse olla kuin vihkimisen toimittava henkilö sekä todistajat (kaksi yli 15 vuotiasta). Osa pariskunnista haluaa kuitenkin järjestää vihkitilaisuuden läheisten sukulaisten ja ystävien kanssa. Vihkipaikan voi pariskunta valita oman uskonnon perusteella tai muiden toiveiden mukaan. Vihkipaikka voi olla muun muassa maistraatti, kirkko tai jokin muu palvelupaikka.

Pariskunnan kannattaa ottaa mahdollisimman aikaisessa vaiheessa vihkipaikkaa vuokranneeseen tahoon yhteyttä. Monet vihkipaikat ovat hyvin suosittuja ja varsinkin tiettyinä päivinä varausajat täyttyvät nopeasti. Esimerkiksi 22.2.2022 vihkipäivä varattiin täyteen monella paikkakunnalla.

 

Avioliiton solmiminen – Säästöjen käyttäminen tai rahoituksen ottaminen

Vihkimisen jälkeen tärkeää päivää halutaan usein juhlistaa sukulaisten ja ystävien kanssa. Tätä varten tulee varata juhlapaikka, jossa juhlavieraille halutaan hääpäivän kunniaksi tarjota ruokaa, juomaa ja ohjelmanumeroita. Häiden järjestämiskulut riippuvat hyvin paljon vierasmäärästä, juhlapaikasta sekä tarjottavista. Yleensä ruokakuluihin menee suurin summa häiden budjetista, mutta yhtälailla maksettavaa tulee häämekosta, sulhasen puvusta, sormuksista sekä valokuvauksesta. Naimisiin.info artikkelissa annetaan vinkkejä, miten toteuttaa unelmien häät, niin että hääpari voi olla tyytyväinen hääpäiväänsä.

Häiden suunnittelussa on monta pientä asiaa, jotka tulee muistaa ja jotka kasvattavat häiden budjettia. Pariskunnan tuleekin hyvissä ajoin miettiä, minkä verran häät saavat tulla maksamaan? Minkä verran häiden kustannuksiin ollaan valmiita käyttämään omia säästöjä sekä ollaanko häitä varten valmiita ottamaan häälainaa?

 

Lainaa häiden järjestämiseen

Jos pariskunta päättää hakea lainaa häitä varten, tulee molempien osapuolien olla samoilla linjoilla haettavasta lainasummasta. Ennen lainan hakemista kannattaa tehdä tarkempi suunnitelma kustannuksista. Kun haettava lainasumma on selvillä, on pariskunnan hyvä hakea lainaa yhdessä. Lainaa voi hakea siten, että toinen on pääasiallinen hakija ja toinen rinnakkaishakija. Kun lainaa haetaan yhdessä, on molemmille selvää, että laina myös maksetaan yhdessä. Pankit ja rahalaitokset katsovat hakijoiden ja luottolaitoksen eduksi kaksi yhteisvastuulista hakijaa, joten näin ollen lainaa saa suuremman summan, paremmilla lainaehdoilla. Yhteisestä lainasta laaditaan lainasopimus, jossa toinen osapuolista voi olla yhteisvastuullinen hakija. Sopimuksesta on hyötyä muun muassa silloin, jos pariskunnalla on yhteinen laina ja tuleekin avioero.

Laina kannattaa hakea jo muutamaa viikkoa ennen häitä, jotta lainalla voi ostaa kaikki tarvittavat asiat häihin. Häälaina voi olla hyvä ratkaisu muun muassa morsiuspuvun ostoon tai vuokraukseen, juhlapaikan vuokrauskuluihin, tarjoiluun, bändin maksamiseen, huomenlahjojen ostamiseen (rannekello, rannekoru, kaulakoru yms.) sekä häämatkaan. Kaiken suunnittelut ja kiireen keskellä, muista kuitenkin kilpailuttaa laina. Vertaalaina.fi tekee kaiken puolestasi nopeasti ja tehokkasti. Hae häälainaa ilman vakuuksia 1000 – 60 000 euroa.

Muista tilata myös huomenlahja ajoissa, esimerkiksi Petenkello.fi sivustolla rannekellojen ja muiden korujen toimitusaika on noin 3- 10 arkipäivää.

 

Avioehdon laatiminen

Osa pariskunnista pitää tärkeänä avioehdon laatimista. Nykyään avioehtoja laativat hyvin monenlaiset pariskunnan ja moni pitää sopimuksen laatimista selkeänä ratkaisuna, jos molemmilla tai toisella on varallisuutta. Sopimuksella voidaan esimerkiksi määrittää ettei puolisolla ole oikeutta toisen osapuolen yritykseen, maatilaan, perintöön tai muuhun varallisuuteen. Avioehtosopimusta voidaan myöhemmin muuttaa tai se voidaan poistaa. Sopimus voidaan laatia itse tai sen hoitamiseen voi pyytää avuksi asianajotoimistoa, pankin lakimiestä tai valtion oikeusaputoimistoa.

VertaaLainaa.fi
Logo