Inflaatio kiihtyy, mutta se ei vielä näy kuluttajaluottojen korkotasossa

Inflaatio

Inflaatio eli yleinen hintojen nousu on alkanut osoittaa monien tuotteiden kohdalla kiihtymisen merkkejä. Moni kuluttaja miettii, miten hintojen nousu näkyy lainojen koroissa, mutta vielä merkkejä vaikutuksista ei ole havaittavissa. Korkojen nousu saattaa olla kohta edessä, joten jos tarvitse lainaa nyt, toimi nopeasti. 

Lainojen korkotaso on ollut alhaisella tasolla jo vuosien ajan. Asuntolainojen viitekorko eli euribor on ollut pitkään jopa miinuksella. Kuluttajaluotoissa korko on ollut maltillinen vuodesta 2019, kun vakuudettomien lainojen korkokatto laskettiin 20 prosenttiin. Heti seuraavana vuonna koronan tuoman epävakauden vuoksi Suomen hallitus laski kuluttajaluottojen korkotason väliaikaisesti 10 prosenttiin. Vuoden 2021 aikana korkotason lasku on hidastunut, mutta edelleen asuntolainojen sekä kuluttajaluottojen korot ovat hyvin maltilliset. Pidemmän aikavälin tarkastelulla lainojen korot ovat alhaisella tasolla, mutta kuinka kauan, sitä on vaikea ennakoida.

 

Ennakointi auttaa varautumaan korkojen nousuun

Jos Euroopan keskuspankki päätyy nostamaan korkoja, se heijastuu myös asuntolainojen viitekorkoina käytettyihin euriboreihin. Asuntovelallisen onkin hyvä käydä läpi, millainen vaikutus velanhoitokustannuksiin olisi esimerkiksi muutamankin prosenttiyksikön koron nousulla. Laskemissa on hyvä käyttää apuna maksutonta lainalaskuria, joka antaa heti suuntaa antavan arvion korkotason vaikutuksista lainaan. 2 – 3 prosentinkin koron nousu tekee lisäkustannuksia suuremman lainan kohdalla useita satoja euroja.

Monelle asuntovelalliselle tarjotaan asuntolainaan korkokattoa. Korkokatto suojaa velallista koron liialliselta nousulta. Lainaan asetetaan ns. katto jonka yli lainan korko ei voi nousta. Tarkemmin korkokatosta voi kysyä omasta asiointipankista.

Rahan arvo heikkenee inflaation kiihtyessä. Jos pankkitilillä makuuttaa rahoja nollakorolla, tietää se pidemmällä aikavälillä rahan arvon laskua. Useat pyrkivät sijoittamaan rahojaan hajautetusti eri osakkeisiin tai rahastoihin. Pienen riskin vaihtoehto on säästötili, jossa korko vaihtelee noin 0,25 % – 0,80% pankkien välillä. Säästötilin valinnassa saa kuitenkin olla tarkkana, koska osasta pankeista säästötilillä olevista lainoista ei kerry laisinkaan korkoa.

Vaihtoehtoisesti rahojaan voi sijoittaa myös osakesäästötilille. Tilin sisällä voi tehdä ostoja oman harkinnan mukaan. Hyötynä tässä on, että osakesäästötilin sisällä tehtävät luovutusvoitot ja osingot ovat verovapaita siihen saakka kunnes varat osittain tai kokonaan halutaan nostaa pois.

Yleinen korkotason nousu tulee vaikuttamaan myös kulutusluottojen hinnoitteluun. Tällä hetkellä vakuudettomien lainojen korot ovat alhaiset, mutta monet merkit ennakoivat hintojen nousua myös kuluttajaluotoissa. Jos lainalle on lähikuukausina tarvetta, on hyvä hetki miettiä, olisiko syytä ottaa laina nyt, kun lainan korko on edullinen. Tarkkaa ajankohtaa korkojen nousuun ei kukaan osaa antaa ja hintojen nousu tapahtuu asteittain pidemmällä ajanjaksolla. Mikäli kuitenkin hintojen nousu jatkaa samaa rataa, on varsin todennäköistä, että korkotaso tulee nousemaan. Se kuinka paljon korkojen nousu on, ei kukaan voi tietää.

 

Edullinen laina vertailemalla ja kilpailuttamalla

Kuluttajaluottojen koroissa on eroja. Pankkien välinen kilpailu ja tiukentunut lainsäädäntö ovat pakottaneet monet lainantarjoajat laskemaan reippaasti korkotasoaan, mutta siitäkin huolimatta lainojen korot pankkien ja rahoitusyhtiöiden välillä eivät ole samalla tasolla. Eroja löytyy, joten paras tapa selvittää, mistä löytyy edullisin laina, on kilpailuttaa laina usean eri lainantarjoajan väillä.

Monen lainahakemuksen täyttäminen yksitellen kuitenkin vie aikaa eikä monikaan viitsi moiseen hommaan ryhtyä. Lainan kilpailuttaminen jää näin kokonaan tekemättä ja lainatarjous hyväksytään ilman minkäänlaista vertailua. Kuluttajan on näin vaikea tietää, onko otettu lainan korkotasoltaan edullinen vai olisiko vaihtoehtoja vertailemalla löytynyt pienempikorkoinen laina? Lainavertailu auttaa karsimaan kalliit lainat kokonaan pois ja valitsemaan lainatarjousten joukosta itsellesi matalakorkoisin laina.

Tästä syystä kannustamme lainanhakijoita kilpailuttamaan lainan mahdollisimman monen eri lainantarjoajan välillä. Lainan kilpailuttaminen vie tasan sen verran aikaasi kuin, mitä sinulla menee yhden lainahakemuksen täyttämiseen.

Lainavertailupalvelumme kilpailuttaa täyttämäsi ja lähettämäsi lainahakemuksen hetkessä yli 25 pankin ja rahoitusyhtiön kesken ja ensimmäiset lainatarjoukset saat jo muutaman minuutin kuluttua hakemuksen jättämisestä.

Lainahakemuksen täyttäminen on maksutonta eikä lainatarjouksiin tutustuminen edellytä lainasopimuksen hyväksymistä ellei sopivaa lainaa kilpailuttamisen kautta löydy.

Hyödynnä lainavertailupalvelun tarjoama etu ja kilpailuta laina ennen lainapäätöstä.

VertaaLainaa.fi
Logo