Kilpailuta asuntolaina netissä

Asuntolainan kilpailuttaminen netissä

Kilpailuta asuntolaina vaivattomasti netissä

Asuntolainan kilpailuttaminen on mahdollista siinä missä minkä tahansa muunkin lainan kilpailutus. Toki se vaatii hieman vaivannäköä, mutta lainan marginaalin pienentäminen muutaman prosenttiyksikön verran voi kuitenkin suuremmassa asuntolainassa tuoda säästöä lainan kokonaiskuluihin.

Maailmantalouden näkymät eivät tällä hetkellä vaikuta kovinkaan lupaavilta. Koronan tuoma epävakaus ja tulevaisuuden näkymät ovat saaneet ihmiset tarkastelemaan omaa talouttaan entistäkin tarkemmin. Uusia asuntolainoja saa maltillisella vuosikorolla, mutta aina on syytä toimia jos herää ajatus, maksanko liikaa lainastani.

Pankin tarjoaman asuntolainan marginaali ei ole kaikille sama, vaikka monikaan ei tule tätä sen tarkemmin ajatelleeksi. Tarkastelun tuloksena pankkien marginaalien välillä voi olla huomattaviakin eroja. Alhaisimmillaan asuntolainan marginaalin voi saada 0,25 prosentilla ja korkeimmillaan 1,1 prosentilla. Kesäkuussa 2019 asuntolainojen keskiarvo oli noin 0,6 prosenttia kun se vastaavasti vuoden 2018 lopussa oli noin 0,7 prosenttia.

Asuntolainoja kilpailutetaan erityisesti kasvukeskuksissa, missä myös asuntolainat ovat suuria. Asuntolainan kilpailuttaminen on yleisempään nyt, kun menneinä vuosina, mikä mahdollisesti johtunee vapautuneesta kilpailusta pankkien välillä, mikä tarkoittaa että esimerkiksi Helsingissä asuva henkilö, voi ottaa asuntolainansa vaikka Rovaniemeltä. Toinen syy asuntolainan kasvaneeseen kilpailuttamiseen on, että nykyään ihmiset osaavat vaatia edullisempia hintoja ja he eivät ole enää niin uskollisia yhdelle pankille. Verkossa lainan kilpailutus on huomattavasti helpompaa, kuin mitä se oli aikaisemmin asuntolainojen tai esimerkiksi kulutusluottojen kohdalla. Nyt kuluttajan tarvitsee täyttää netissä yksi selkeä lainahakemus mihin kellonaikaan tahansa, kun se vuosia sitten tarkoitti pankkikonttorista ajan varaamista sekä useiden lomakkeiden täyttämistä.

 

Asuntolainan kilpailuttaminen aloitetaan keräämällä tarvittavat tiedot

Asuntolainan kilpailuttamista varten lainanhakija tarvitsee samat tiedot valmiiksi kuin silloin kun hän haki lainaa ensimmäistä kertaa. Asuntolainan voi kilpailuttaa pankissa, missä hakija ei ole tällä hetkellä asiakkaana. Hyväksyttyään lainan, hakija siirtyy kyseisen pankin asiakkaaksi, jos hän ei ole sitä aikaisemmin ollut.

Lainan kilpailuttaminen aloitetaan täyttämällä valittujen pankkien lainahakemukset heidän verkkosivuillaan, mutta ennen sitä ota esille seuraavat tiedot, niin pääset asuntolainan kilpailuttamisessa hyvää alkuun.

 • brutto – ja nettosummat palkkatyöstä tai eläkkeestä
 • mahdolliset pääomatulot (vuokratulot, osingot)
 • lapsilisät ja muut tuet (elatusmaksut, asumistuki)
 • arvio menoista kuukautta kohden
 • nykyiset lainat
 • lainan vakuutena olevan asunnon tiedot
 • työantajan nimi, työsuhteen alkaminen sekä työsopimuksen kesto (vakituinen, määräaikainen).

Näiden tietojen perusteella pankki pystyy tekemään lainanhakijalle jo alustavan arvion. Uuden lainan myöntämiseen vaikuttaa lainanhakijan maksukyky, joka koostuu säännöllisistä tuloista, mahdollisista pääomatuloista sekä etuuksista. Laskelmissa otetaan huomioon myös haettava lainasumma, maksuaika sekä onko lainaan saatavilla vakuuksia tai henkilötakausta.

Ennen lainan kilpailuttamista hakija voi itse laskea miten lainasumma ja maksuaika vaikuttaa lainan kokonaiskustannuksiin, niin hän tietää arvioida paremmin haettavan lainan määrän. Yksinkertainen asuntolainalaskuri auttaa lainan ja maksuajan hahmottamisessa. Asuntolainalaskurilla voi laskea kuukausierän suuruuden sekä lainan kokonaiskustannukset koko laina-ajalle.

 

Kilpailuta asuntolaina kätevästi verkossa

Lainatarjoukset kannattaa pyytää useammasta pankista. Asuntolainan kilpailuttamiseen sopivia pankkeja ovat muun muassa Nordea, Aktia, POP Pankki, Säästöpankki sekä Danske Bank.

Omaan pankkiin kannattaa myös ilmoittaa, että on aikeissa kilpailuttaa lainan uudelleen. Voi olla, että oma pankkisi tarttuu tilaisuuteen ja tarjoaa sinulle lainaa alhaisemmalla marginaalilla, ettei menettäisi asiakkuuttasi.

Jos olet päätynyt kilpailuttamaan asuntolainasi useamman pankin välillä, tulet todennäköisesti saamaan monta asuntolainatarjousta. Älä koskaan hyväksy ensimmäistä lainatarjousta ellet ole ensin tehnyt tarkempaa lainavertailua kaikille tulleille tarjouksille.

Ota asuntolainatarjouksissa tarkempaan vertailuun seuraavat seikat:

 • asuntolainan marginaali – tämä prosenttimäärä kertoo kuinka paljon maksat lainasta pankille
 • asuntolainan viitekorko – tämä voi olla esim. 3 kuukauden tai 12 kuukauden euribor
 • lainan muut hoitokulut sekä bonukset
 • lainatyyppi (annuiteetti, tasaerä vai tasalyhennys)
 • palvelumaksu lainan käsittelystä sekä pankkipalveluiden käyttämisestä
 • muut lainaehdot (mahdollisuus maksu- tai lyhennysvapaan pitämiseen).

Vertaa lainoja edellä mainittujen ominaisuuksien perusteella. Sinun on myös hyvä muistaa, ettei asuntolainaa tarvitse vaihtaa toiseen ellei yksikään tulleista asuntolainatarjouksista ole nykyistä parempi. Jos näin käy, et ole kuitenkaan tehnyt turhaa työtä. Voit todeta, että sinulla on jo edullinen asuntolaina.

VertaaLainaa.fi
Logo