Kodin turvallisuus – Näin minimoit riskit

Kodin turvallisuus

Kodin turvallisuus

Oma koti mielletään turvalliseksi paikaksi. Tiesitkö, että lähes 80 prosenttia vammaan johtaneista tapaturmista tapahtuu kotona ja vapaa-ajalla? Yleisimpiä kotitapaturmia ovat kompastumiset, kaatumiset sekä liukastumiset. Tapaturmat tapahtuvat yleensä kiireessä tai väsyneenä. Kodin turvallisuuteen ja riskien minimointiin pystyy vaikuttamaan monilla tekijöillä. Kerromme tässä artikkelissa miten ehkäistä tapaturmia ja miten tehdä kodista mahdollisimman turvallinen paikka.

Jos mietimme mitkä tilat kotona ovat vaarallisimpia paikkoja, monella tulee mieleen varmasti keittiö sekä pesuhuone. Keittiössä vietetään aikaa kuuman hellan ja uunin edessä sekä käytetään ruuan pilkkomiseen terävää veistä. Tähän kun lisää kiireen, väsyn, nälän sekä pienet ympärillä pyörivät lapset, on paketti tapaturmille valmis.

Toinen vaaranpaikka kotona on pesuhuoneen liukas lattia. Lattiaa ei välttämättä aina muisteta kuivata kunnolla suihkun jälkeen ja kun seuraava perheenjäsen on menossa suihkuun, hän ei muista tai edes tiedä, että lattia saattaa olla liukas. Muita kodin tapaturmapaikkoja ovat portaikot ja rikkoutuneet lasit. On myös syytä muistaa, että aina kodin turvallisuuteen vaikuttavat tekijät eivät pelkästään liity pintoihin ja talossa asuvien ihmisten käyttäytymiseen, vaan vaaran saattaa aiheuttaa myös vanhentuneet kodinkoneet, takka ja grilli sekä vuosikymmeniä käytössä ollut lämminvesivaraaja, pyykinpesukone sekä astianpesukone. Kaikissa laitteissa niiden vanhentuessa piilee ylikuumentumisen vaara ja näin ollen tulipaloriski. Kodinkoneet ja muut vanhentuneet laitteet olisikin syytä vaihtaa uusiin jo mielummin ennen kuin laite rikkoutuu täysin. On myös tärkeä muistaa ettei kodinkoneita tule koskaan jättää päälle, kun poistuu kotoa tai yöaikaan kun kaikki on nukkumassa. Kodinkoneita ei saa jättää ns. vartioimatta, vaikka kyseessä olisi uusikin kodinkone.

Tarkista myös, että kotisi vakuutus on kunnossa?

 

Minimoi riskit kotona

Omilla toimillaan voi yllättävän paljon vaikuttaa kodin turvallisuuteen sekä tapaturmien ehkäisemiseen.

  1. Kuivaa pesuhuoneen lattia suihkussa käynnin jälkeen. Tuuleta tila. Tämä estää liukastumisia sekä kosteusvaurioita.
  2. Huolehdi kodin riittävästä valaistuksesta varsinkin keittiössä ja portaissa.
  3. Tarkista lastenhuoneen turvallisuus lapsen ikätasoon nähden. Lastenhuoneessa ei tulisi olla huonekaluja mihin pystyy kiipeämään tai niistä tippumaan. Vältä huonekaluja missä on terävät kulmat.
  4. Huolehdi, ettei lapset pääse käsiksi lääkkeisiin tai teräviin esineisiin.
  5. Hanki kotiin tukevat taloustikkaat. Säilytä päivittäisessä käytössä olevat tavarat käden ulottuvilla.
  6. Uusi kodinkoneet hyvissä ajoin.
  7. Älä käytä rikkinäisiä latureita, elektroniikkavälineitä tai johtoja.
  8. Huolehdi että pyykinpesukone, astianpesukone tai sauna ei ole päällä kun lähdet kotoa tai menet nukkumaan.
  9. Älä säilytä tai kuivaa vaatteita yms. saunassa.
  10. Huolehdi liukkailla keleillä, että piha hiekoitettu.

Lue lisää aiheesta: www.thl.fi/tapaturmat

 

Uusien kodinkoneiden hankinta

Uuden elektroniikkalaitteen hankintaa valitettavan usein pitkitetään sen vuoksi, ettei tarvittavaa rahaa uuden laitteen hankintaan ole. Yli kymmenen vuotta vanhat kodinkoneet ovat käyttökuntoisenakin jo paloturvallisuusriski. Uudelle pesu – tai astianpesukoneelle, lämminvesivaraajalle tai muulle laitteelle täytyisi saada tarvittava rahoitus jo ennen koneen hajoamista.

Monet suomalaiset ovat ratkaisseet asian ottamalla uuden kodinkoneen hankintaan vakuudettoman kulutusluoton, jolla on voinut ostaa kerralla kaikki tarvittavat laitteet. Kuten usein huomaamme – kun yksi laite hajoaa, perässä tulevat muutaman kuukauden aikana myös monet muut kodin laitteet. Tämä ei johdu useinkaan huonosta tuurista, vaan siitä että kodinkoneet ovat ostettu aikoinaan samaan aikaan ja niiden käyttöikä alkaa olemaan lopuillaan.

Kulutusluottoa voi hakea lainahakemuksen täyttämällä 100 eurosta aina jopa 60.000 euroon saakka. Hakemuksen lähettämisen jälkeen VertaaLainaa palvelu kilpailuttaa lainan useiden pankkien ja rahoitusyhtiöiden kesken ja lainanhakija saa lainatarjouksen vertailtavakseen. Hyväksyttyään sopivan lainatarjouksen myönnetty laina maksetaan hakijan tilille usein jopa saman päivän aikana. Kertaluontoisesti tilille maksetun kulutusluoton lainansaaja saa käyttää parhaaksi katsomallaan tavalla mihin haluaa.

Lue myös:

VertaaLainaa.fi
Logo