Lainasumman keskiarvo 1.1.2019 – 31.8.2020

Haettujen lainojen euromääräinen keskiarvo kasvoi jälleen edelliseen kuukauteen verrattuna.

Kun heinäkuussa 2020 ulosmaksetun lainan keskiarvo oli 7631 euroa, oli se elokuussa 2020 jo 7941 euroa.

 

Lainojen korot pienenevät ja lainasummat suurenee

Vakuudettomien lainojen 20 % korkokatto aiheutti juuri sen, mistä päättäjiä vuonna 2019 varoitettiin, eli lainasummat ja niiden maksuajat ovat kokoajan kasvussa.

Kevään 2020 väliaikainen 10 % korkokatto on kasvattanut entisestään lainojen euromääräistä keskiarvoa.

Oletamme että lainojen euromääräinen kasvu jatkunee ainakin vuoden 2020 loppuun saakka, jonka jälkeen 20 % korkokatto palaa voimaan.

Alkuvuodesta 2021 lainojen euromääräinen keskiarvo tulee ennusteemme mukaan laskemaan, sillä silloin myös se osa kuluttajista voi saada lainaa, jotka 10 % korkokatto sulki lainansaamisen ulkopuolelle.

Alla olevassa taulukossa haettujen lainojen keskiarvo 1.1.2019 alkaen

Pikavipit poistui, pankkilainat tuli tilalle

Elokuussa 2020 ei suomessa juurikaan pikavipit liikkuneet. Tämä johtunee jo pelkästään siitä, että niitä ei juurikaan ole edes saatavana ainakaan siinä muodossa, mitä ne oli vielä pari vuotta sitten.

Termi ”pikavippi” on silti edelleen käytössä ja sillä tarkoitetaan edelleen pientä lainaa, jonka saa nopeasti käyttöön. Perinteiset pikavippifirmat ovat kuitenkin joutuneet varsin ahtaalle jatkuvien korkokattojen muutosten seurauksena.

Suuret ja vakavaraiset pankit ovatkin huomanneet tämän muutoksen ja ottaneet enemmän tilaa netistä omalle toiminnalleen. Tämän päivän nopea laina myönnetäänkin useimmiten pankista, eikä sen korko ole juurikaan perinteistä pankkilainaa suurempi.

 

Osa pankeista laski maksimi nimelliskoron jopa alle lain määräämän tason

Pankkien keskinäinen kilpailu asiakkaista on kovaa. Tämä näkyy nykyään siinä, että yhä useampi suurista pankeista laajentaa toimintaansa nettiin.

Tämä onkin ollut erittäin tervetullut ja kauan odotettu ilmiö suomessa, jossa netin lainatarjonta on yleisesti ottaen ollut varsin pienten lainapalveluiden varassa.

Pienten lainapalveluiden toiminta on kuitenkin vaikeutunut uusien korkokattojen myötä, eikä monikaan niistä enää pysty jatkamaan toimintaansa.

Suuret pankit sen sijaan ovat niin sanotusti laittaneet ”kovat piippuun” ja jopa laskeneet omia korkojaan entisestään.

Tämä näkyy esimerkiksi Varmalaina.fi palvelun ylläpitämästä kuukausittaisesta korkoseurannasta, josta näkee että muutama pankki on laskenut maksimi nimelliskoron jopa alle lain määräämän 10 prosentin.

 

Katso myös: Keskimääräinen lainasumma 1.1.2019 – 31.7.2020 

VertaaLainaa.fi
Logo