Opintolaina – Usein kysyttyä opintolainasta

Opintolaina

Opintolaina on tarkoitettu opintojen ja sen aikaisen arjen rahoittamiseen. Opintolainan voi käyttää opiskeluaikana tarvittaviin hankintoihin. Opintolainaan saa valtion takauksen, jonka vuoksi lainan myöntäminen opiskelijalle on pankin näkökulmasta melko riskitöntä. 

 

Minkä verran opintolainaa voi saada?

Opintolainan määrään vaikuttaa henkilön ikä sekä oppilaitos.

 • Jos olet alle 18 – vuotias, muu kuin korkeakouluopiskelija, voit saada opintolainaa 300 euroa kuukaudessa.
 • Jos olet 18 vuotta täyttänyt, muu kuin korkeakouluopiskelija, voit saada opintolainaa 650 euroa kuukaudessa.
 • Jos olet korkeakouluopiskelija tai saat aikuiskoulutustukea Suomessa, voit saada opintolainaa 650 euroa kuukaudessa.
 • Jos opiskelet ulkomailla, voit saada opintotukea Suomen pankista 800 euroa kuukaudessa.

Opintolaina haetaan ja nostetaan pankista. Opiskelija saa lainaan valtion takauksen, joten lainaa varten ei tarvitse hankkia muita vakuuksia tai henkilötakausta.

 

Kenelle opintolainaa voidaan myöntää?

Valtion takauksen opintolainaan voi saada sillä edellytyksellä, että sinulle on jo myönnetty Kelan opintoraha tai saat Työllisyysrahastolta aikuiskoulutustukea.

Valtion takaus voidaan kuitenkin myöntää, vaikka et saisi opintorahaa.

Voit saada lainatakauksen ilman opintorahaa, jos:

 • Asun vanhempiesi luona, olet 18 – 19 – vuotias ja opiskelet toisen asteen oppilaitoksessa. Vanhempasi tuloista johtuen et voi saada opintorahaa.
 • Et asu vanhempiesi luona, olet 17- vuotias. Opintorahaa ei voida maksaa sinulle, koska sinusta maksetaan vielä lapsilisää. Voit saada kuitenkin opintolainaan valtion takauksen, jos huoltajiesi tulot jäävät vuodessa alle 64 400 euron.
 • Olet suorittamassa sotatieteiden kandidaatin tutkintoa Maanpuolustuskorkeakoulussa tai rajavartijan yksiosaista peruskurssia tai kaksiosaisen peruskurssin ykkösosaa Raja-ja merivartiokoulussa. Et ole oikeutettu opintorahaan, koska saat oppilaitokselta päivärahaa. Voit kuitenkin saada opintolainaan lainatakauksen.

 

Mitkä ovat opintolainan maksupäivät?

Yleensä opintolainaa nostetaan lukuvuoden aikana kahdessa eri erässä. Kelan opintotukipäätöksesi vaikuttaa opintolainasi nostopäiviin.

Tyypillisesti opintolainan maksupäivät ovat syyslukukautena elokuun ensimmäinen päivä ja kevätlukukaudella tammikuun ensimmäinen päivä.

Jos olet lainasopimuksen yhteydessä valinnut automaattisen noston, lainaerä maksetaan tilille heti yllämainittuna päivänä. Jos kyseinen päivä osuu viikonlopulle tai pyhäpäivään, maksupäivä siirtyy seuraavaan arkipäivään.

 

Koska opintolaina pitää maksaa takaisin?

Opintolainan takaisinmaksu alkaa keskimäärin kahden vuoden kuluttua opintotuen päättymisestä. Opintolainaa ei voi saada enää valmistumisen tai opintojen keskeyttämisen jälkeen.

Opintojen päättymisen jälkeen saat pankilta takaisinmaksusuunnitelman, johon voi tarvittaessa hakea muutosta.

Lainaa maksetaan takaisin kerran kuukaudessa. Kuukausierään sisältyy lainan pääoman lyhennyserä sekä  korko ja muut kulut. Lainan muu kulu voi olla esimerkiksi laskutuslisä, joka tulee yleensä maksettavaksi, jos pankki veloittaa kuukausierän automaattisesti tililtäsi.

Opintolainaan voi tarvittaessa saada lyhennys- tai maksuvapaita kuukausia. Näistä tulee erikseen sopia pankin kanssa.

 

Mitä tarkoittaa valtiontakaus opintolainassa?

Opintolainan valtion takauksella tarkoitetaan, että lainan takaajana toimii valtio. Lainalle ei tarvitse erikseen etsiä lähipiiristä henkilötakausta tai hankkia lainaan muita vakuuksia.

Valtion takaus on pankille melko riskitön tapa myöntää opiskelijalle laina. Ilman valtion takausta harvalla opiskelijalla olisi mahdollisuutta lainan ottamiseen. Opintolaina on hyvä taloudellinen tuki saada opinnot päätöksen.

Jos opintolainan takaisinmaksu ei onnistu opintojen päättymisen jälkeen lainasopimuksen mukaisesti, maksaa Kela valtion takaaman lainan pankille. Tämän jälkeen Kela alkaa perimään opintolainaa sinulta 4 % korolla.

 

Mikä on opintolainan korko?

Opintojen aikana sinun ei tarvitse huolehtia opintolainan koroista, sillä korot pääomitetaan, eli lisätään opintolainaasi joulukuussa ja kesäkuussa. Korot pääomitetaan vielä yhden lukukauden aikana sen jälkeen, kun olet valmistunut. Jos sinulla on hyvin pienet tulot valmistumisen jälkeen, voit hakea Kelata korkoavustusta opintolainan maksamiseen. Opintolainan korko on huomattavasti alhaisempi kuin perinteisen lainan korko.

Suomen pankin tilaston mukaan vuonna 2021 nostettujen opintolainojen keskikorko oli vain 0,10 prosenttia, kun se vuotta aikaisemmin oli 0.27 prosenttia. Opintolainojen nostomäärät ovat viimeisen vuoden aikana kasvaneet merkittävästi ja euribor sidonnaisten lainojen osuus oli jopa 93 % kaikista nostetuista opintolainoista. Lainojen keskikorko oli 0,16 prosenttia.

 

Mikä pankki myöntää opintolainaa?

Kaikki pankit Suomessa myöntävät opintolainaa.

Tyypillisesti opintolaina haetaan omasta asiointipankista, mutta opintolainan voi hakea mistä tahansa pankista.

Lainatarjoukset kannattaa kuitenkin pyytää useammalta eri pankilta, koska esimerkiksi laskutuslisissä, lainan korossa tai muissa ehdoissa voi olla pieniä eroja.

 

Miten opintolaina haetaan?

Opintolainaa ei voi hakea monelle opiskeluvuodelle kerralla, vaan laina voidaan myöntää vain yhdeksi lukuvuodeksi.

Lukuvuodella tarkoitetaan syyskulukautta ja kevätlukukautta.

Näin haet opintolainaa pankista:

 • Valtiontakauspäätöksen jälkeen voit hakea pankista opintolainaa
 • Hakemuksen täyttäminen onnistuu valitsemasi pankin verkkopalvelussa tai voit asioida pankkikonttorissa
 • Opintolainapäätöksen saat pankilta muutaman päivän sisällä
 • Voit nostaa opintolainan kaksi kertaa lukukauden aikana (elokuu ja tammikuu).

Ensimmäinen opintolainan haku tulee hoitaa pankissa, mutta seuraavien lukuvuosien opintolainan haut onnistuu verkkopankissa niin sanotusti vanhan opintolainan korotuksena tai opintolainan lisäyksenä.

Kyseinen opintolainan korotuksen tai lisäyksen voit hakea sen jälkeen, kun olet saanut Kelalta päätöksen, että olet oikeutettu uudelle valtiontakaukselle. Tiedot opintolainan valtiontakauksesta pankki saa suoraan Kelalta.

VertaaLainaa.fi
Logo