Paljonko rahaa säästöön kuukaudessa?

Paljonko rahaa säästöön kuukaudessa?

Hinnat ovat kovassa nousussa. Palkkatuloista ei tahdo jäädä rahaa säästöön nykyisellä elämäntavalla. Jostain täytyisi kuitenkin tinkiä, mutta miten rahaa voisi jatkossa saada enemmän säästöön? 

 

Rahan säästäminen pahan päivän varalle

Suurin osa suomalaisista haluaisi, että säästössä olisi edes muutama sata euroa rahaa, jolla voisi kattaa yllättäviä menoja. Toivottavaa olisi ettei joka euro menisi pakollisiin laskuihin, ruokakuluihin, harrastuksiin, päivähoitomaksuihin tai muihin kulutustarpeisiin.

Viimeisen parin vuoden aikana olemme myös huomanneet, että globaali tilanne maailmalla voi nopeasti muuttua. Ennakoimattomiin tilanteisiin olisi hyvä pystyä varautumaan omalla taloudellisella puskurilla. Mitä enemmän rahaa säästössä, sen vakaampi oma taloudenhallinta.

Pitkäjänteinen säästäminen myös kuormittaa vähemmän ympäristöä. Kun päätät vähentää kulutusta, syntyy vähemmän ruokahävikkiä esimerkiksi ruuanlaitossa. Kiertotaloutta hyödyntämällä hyödyt näkyvät jatkossa niin kukkarossasi kuin ympäristössä.

 

Miten aloittaa säästäminen?

Alkuun tulee miettiä, paljonko voit laittaa säästöön kuukaudessa ilman, että taloutesi tasapaino kärsii?

Olisiko sinun mahdollista laittaa säästöön esimerkiksi 5 – 10 % nettotuloistasi?

Hyvään alkuun säästämisessä pääsee jo 10 eurolla kuussa, mutta mitä suuremman summan voit laittaa säästöön, sen nopeammin kartutat varallisuuttasi. Säästöön laitettavaa summaa voi kasvattaa myöhemmin suuremmaksi, mutta jostain summasta säästäminenkin täytyy aloittaa.

Aloita rahan säästäminen pienellä summalla, niin et haukkaa niin sanotusti liian suurta palaa kerralla. Jos säästöön laitetaan liian suuri siivu palkkatuloista, voidaan säästäminen kokea nopeasti liian raskaaksi taakaksi taloudelle. Elämän ei tarvitse olla kituuttamista silloinkaan, kun rahaa säästetään, vaan tavoitteena tulee olla säästämisen ja muun taloudenpidon tasapaino.

 

Oletko kartalla tuloistasi ja menoistasi?

Jotta säästämisen voisi kunnolla aloittaa tulisi tietää, minkä verran rahaa tulee ja mihin rahaa menee?

Ellei säännöllisten tulojen määrä ole selvillä tai ei tiedä mihin rahat hupenee, ei voi myöskään tietää, mistä voisi jatkossa säästää rahaa.

Sen vuoksi on tärkeä tarkastella omaa talouttaan tarkemmin.

Kirjaa ylös tulosi ja menosi. Käytä tähän apuna esimerkiksi ilmaista Penno.fi verkkosovellusta.

Aloita menojesi seuraaminen keräämällä kaikki kuitit talteen tai laske kuukauden tiliotteesta menot. Näin saat selville, minkä verran sinulla menee kuukaudessa rahaa.

Vähennä menot kuukausituloistasi ja tarkastele minkä verran rahaa menee pakollisten menojen jälkeen muuhun kulutukseen. Pakollisiksi menoiksi lasketaan muun muassa asumiskulut, puhelin, sähkö, vakuutukset ja lääkkeet. Kun vähennykset on tehty, näkee parhaiten, minkä verran rahaa jää käyttämättä.

Omaa rahankäyttöään tulisi budjetoinnin jälkeen tarkastella muun muassa sen perusteella, mistä kulutustottumuksesta voisi luopua tai ainakin vähentää?

 

Mistä menoista voisi jatkossa säästää?

Jokaisella on omanlaisensa kulutustottumukset, joten on vaikea yksiselitteisesti sanoa, mistä sinun tulisi säästää.

Mieti kulujen karsimisessa, mistä voisit helposti luopua? Onko sinulle tärkeää, että käytössäsi on uusinta mallia oleva älypuhelin tai älykello? Voisitko ottaa töihin omaat eväät vai pidätkö tärkeänä, että pääset työkavereiden kanssa lounaalle läheiseen ravintolaan? Tuleeko vaatteita ostettua liian usein? Entä, voisitko kulkea työmatkan auton sijaan pyörällä?

Monet pienet asiat arjessa ovat sellaisia, että kun niitä tarkemmin miettii, huomaa että ne tulee tehtyä tottumuksen mukaan. Pienillä muutoksilla voi saada huomattavaa säästöä omiin kuluihin.

Listasimme tähän muutamia asioita, mistä voit säästää:

 • Hyödynnä kirpputorien tarjonta. Osta vaatteita käytettynä uusien sijaan
 • Kierrätä omat vaatteet myymällä ne esim. nettikirpputorilla
 • Ota töihin eväät mukaan
 • Hanki hyvälaatuinen kotiparturisetti ja leikkaa lasten hiukset itse
 • Suosi sesonkien alemyyntejä. Osta ensi kevään vaatteet syksyllä ja talvivaatteet kesällä. Voit säästää jopa 50% -70% hinnassa.
 • Onko kaikki tällä hetkellä voimassa olevat suoratoistopalvelut aktiivisessa käytössä?
 • Tee pienet kodin pintaremontit itse (seinien maalaukset, tapetointi ja muut korjaustyöt)
 • Kilpailuta lainat, vakuutukset, sähkö- ja puhelinliittymät säännöllisesti
 • Suunnittele ruokalista useaksi päiväksi kerrallaan – vältyt heräteostoksilta
 • Tee arkena ruokaa isompi määrä kerralla

Lue lisää: Muista kilpailuttaa laina säännöllisesti

 

Paljonko muutoksilla voi saada rahaa säästöön?

Säästettävään summaan vaikuttaa oma tavoitteesi.

Voit asettaa itsellesi tavoitteeksi esimerkiksi, että haluat saada rahaa säästöön vuoden aikana 2000 euroa.

Kuukaudessa säästöön saatava summa on siis 167 euroa.

Miten tavoitteeseen sitten päästään?

 • Aseta säästöpossusovellukseen tavoitteeksi 2 euroa/korttimaksu. Kun teet ostoksia, jokaisesta korttimaksusta sivuun menee 2 € , jos teet ostoksia joka toinen päivä, olet saanut kuukaudessa säästöön 30 euroa kuin huomaamatta.
 • Suunnittele viikon ruokalista. Päätä, että ruokakuluja tulee vähentää viikkoa kohden 20 euroa. Korvaa puuttuva summa viikkotarjouksilla, edullisemmalla lihatuotteella, kasviksilla ja tekemällä itse ruuat valmisruokien sijaan. Tällä tavoin olet säästänyt kuukaudessa ruokakuluissa 80 euroa.
 • Kilpailuta vakuutukset, sähkösopimus, puhelin- ja nettiliittymä. Säästöä voi kertyä noin 27 euroa.
 • Lopeta vähäisellä käytöllä oleva suoratoistopalvelu. Alkujaan ilmainen palvelu muuttuu myöhemmin maksulliseksi, eikä sitä muista lopettaa. Voit säästää 15 euroa/kuukausi.
 • Älä osta kuukauteen yhtään takeaway kahvia. Säästöä tulee kuin huomaamatta 15 euroa.

Näillä muutoksilla olet jo säästänyt kuukaudessa asetetun 167 euron säästön. Eikö tullutkin helposti?

Tämän lisäksi lisää säästöä voit saada kilpailuttamalla nykyiset lainasi, yhdistämällä korkeakorkoiset lainat yhdistelylainaksi, päättämällä lehtitilauksen, vaihtamalla kalliin kuntosalitreenin halvempaan ulkotreeniin, hyödyntämällä alennusmyynnit sekä miettimällä heräteostosten kohdalla, tarvitsenko tuotetta todella?

 

Mihin laitan säästöt?

Tilillä rahaa ei kannata pitää, koska helposti ne tulee käytettyä.

Säästöille voit avata oman säästötilin, johon laitat kerran kuukaudessa tietyn summan. Voit myös tehdä pankkisi kautta automaattisen tilisiirron kyseiselle tilille. Säästötilin korko on lähellä nollaa, jolloin tilillä oleville rahoille ei kerry korkoa, mutta toisaalta riskit säästötilissä ovat pienet.

Rahastosijoittaminen vaatii itseltä enemmän aktiivisuutta, mutta toisaalta korkotuottokin voi olla suurempi. Osakesäästötili on nyt viimeiset pari vuotta sijoittajien käytössä ja saanut hyvän vastaanoton. Osakesäästötilin ajatuksena on, että tilin sisällä voi tehdä ostoja haluamassaan tahdissa. Tilille voi hankkia pörssiin listattuja ulkomaisia ja kotimaisia osakkeita, joista verot tulevat maksettavaksi vasta, kun tilin omistaja päättää nostaa varoja tai lakkauttaa tilin kokonaan. Niin kauan kun rahoja pitää osakesäästötilillä hyötyy korkoa korolle- ilmiöstä.

Vaihtoehtoisesti voit sijoittaa säästöt myös erilaisiin rahastoihin tai osakkeisiin.

VertaaLainaa.fi
Logo