Pankkikortti ei toimi – Mikä voi olla syynä?

 

Pankkikortti ei toimi

Pankkikortin toimimattomuuteen voi olla monta syytä. Ongelman taustalla voi olla tekninen, omasta toiminnasta johtumaton syy tai inhimillinen tekijä. Jos pankkikortti ei toimi, aiheuttaa se monenlaista harmia. Rahan nostaminen ei onnistu ja ostosten maksaminen on mahdotonta ilman käteistä. 

 

Mikä voi olla syynä, että pankkikortti ei toimi?

Pankkikortissa voi olla yksinkertaisesti ohimenevä toimintahäiriö, johon et voi itse vaikuttaa. Tässä tilanteessa ei auta kuin odottaa, että pankki saa selvitettyä ja korjattua häiriötekijän.

Muu syy on tyypillisesti, että kortilla ei ole tarpeeksi katetta, jolloin tilanne ei korjaannu muuta kuin palauttamalla osa ostettavista tuotteista tai pyytämällä mukana olevalta tutulta olevalta rahaa lainaan. Rahansiirto tilille tapahtuu nopeasti, joten voit pyytää ystävää tai perheenjäsentä siirtämään rahaa heti tilille esimerkiksi MobilePayn kautta.

Ellei pankkikorttisi toimi edelleenkään tarkista, onko pankkikorttisi voimassaoloaika mennyt umpeen. Näin tapahtuu harvemmin huomaamatta, koska pankki lähettää pari viikkoa ennen pankkikortin umpeutumista kotiisi uuden pankkikortin, mutta joskus voi käydä niin, että uusi kortti unohdetaan ottaa käyttöön. Pankkikortin siruosa voi myös joskus kulua ennen aikojaan. Tällöin on syytä ottaa pankkiin yhteyttä kortin uusimiseksi.

Pankkikortin toiminta lähimaksuna voi estyä, jos olet käyttänyt pienen ajan sisällä useamman kerran lähimaksua. Pankit seuraavat lähimaksun käyttöä erilaisten digitaalisten laskurien avulla ja jos lähimaksua on käytettyä järjestelmän mukaan liian monta kertaa, ei lähimaksuvaihtoehto enää toimi. Tällöin pankkikortit vaativat PIN-koodin syöttämistä väärinkäytön ehkäisemiseksi.

 

Tässä muutamia käytännön vinkkejä, jos pankkikortti ei toimi: 

Uusi pankkikortti täytyy ottaa käyttöön PIN-koodilla. Lisäksi uuden yhdistelmäkortin debit sekä credit puolet on aktivoitava erikseen.

Jos olet unohtanut pankkikorttisi salasanan, selvitä PIN-koodi henkilökohtaisilla verkkopankkitunnuksilla verkkopankista tai ota yhteyttä pankkiin.

Oletko asettanut itsellesi käteisnostorajan? Tällöin et voi nostaa vuorokauden sisään enempää rahaa. Tarvittaessa ota yhteyttä pankkisi käteisnostorajan nostamiseksi.

Yritätkö maksaa ostoksia verkkokaupassa, mutta maksu ei onnistu? Vika on joko verkkokaupan maksujärjestelmässä tai pankissa- et voi muuta kuin odotella ja kokeilla myöhemmin uudelleen.

 

Pankkikortin katoaminen

Pankkikortin katoamisen huomattuasi, ota välittömästi yhteyttä kortin sulkunumeroon. Tämä numero kannattaa tallettaa puhelimeen, jotta pankkikortin kadottua ei tarvitse ryhtyä selvittämään, mihin tulee ottaa yhteyttä. Sulkunumeroon soiton jälkeen vastuu kortin mahdollisesta väärinkäytöstä siirtyy kortinmyöntäjälle eli sinä et ole enää vastuussa.

Pankkikorttisi sulkunumeron löydät pankkikortin myöntäneen pankin verkkosivuilta. Sulkunumero on avoinna vuorokauden ympäri.

 

Muistatko PIN-koodisi?

PIN-koodi tulee opetella ulkoa.

Pankkikortin käytössä tulee välillä tilanne, että joudut näppäilemään maksupäätteelle nelinumeroisen PIN-koodisi.

Monet käyttävät nykyään puhelinta ostosten maksamiseen, mutta suositeltavaa on silti opetella pankkikortin PIN-koodi.

Muistisääntönä voi olla esimerkiksi, että teet jonkin sanan koodin numeroista, tai yhdistät numerot johonkin tuttuun tilanteeseen tai henkilöön.

Esimerkiksi lapseni on syntynyt 12 päivä ja minä täytän tänä vuonna 34 = PIN-koodi on 1234

 

Varautuminen pankkikortin toimimattomuuteen

Pankkikortin toimintaan liittyvät seikat on hyvä tiedostaa, niin ongelmatilanteissa osaa kokeilla erilaisia vaihtoehtoja ongelman ratkaisemiseksi eikä kaupankassalla mene asian kanssa paniikkiin. On hyvä muistaa ettei ongelma aina johdu omasta toiminnastaan, vaan taustalla voi olla tekninen vika.

Yksi hyvä keino välttyä ikävältä tilanteelta on pitää mukanaan pieni summa käteistä rahaa. Näin pienemmistä ostoksista selviää maksamalla ostokset pankkikortin sijaan käteiselle, jos pankkikortin käytössä ilmenee maksuongelmia. Käteistä ei kuitenkaan kannata tämän pelon vuoksi pitää lompakossa suuria summia, vaan jo noin 50 – 100 eurolla selviää tilanteesta.

Vaihtoehtona on myös hankkia toinen pankkikortti mielellään eri yhtiöistä. Kun pankkikortteja on kaksi oletettavasti niistä toinen toimii ainakin sellaisissa tilanteissa, jossa toinen pankkikorteista on vioittunut tai PIN-koodia on unohtunut. Toki toisestakaan pankkikortista ei ole hyötyä, jos tilillä ei ole katetta tai kortin voimassaoloaika on umpeutunut.

Huom. Ensimmäinen pankkikortti lapselle usein on Visa Electron tai Visa Debit – kortti, jotka ovat varmentavia kortteja. Tämä tarkoittaa, että maksun yhteydessä tilille tehdään katevarmennus, jolloin tilin saldoa ei ole mahdollista ylittää. Kerro myös lapselle, miten toimia jos lapsen pankkikortti katoaa tai miten toimia, jos pankkikortti ei toimi.

VertaaLainaa.fi
Logo