Pihasuunnittelu – vinkit viihtyisään pihaan

Pihasuunnittelu

Kun auringonvalon määrä lisääntyy katseet kääntyvät ulos. Onko puutarhan kasvit säilyneet talven pakkasjaksoista? Entä onko tänä keväänä tarvetta uusille istutuksille tai pihamaan kunnostukselle?

Pihasuunnittelu ja pihamaan suosituimmat kasvit

Tänä vuonna puutarhaliikkeet ovat huomanneet saman ilmiön kuin viime keväänä – kasveja, yrttejä ja puutarhatuotteita myydään ennätysmäärät. Pihaan ja kasvimaahan halutaan panostaa aikaisempaa enemmän, koska kotona vietettävä aika on lisääntynyt. Pihasta halutaan tehdä viihtyisä, mutta helppohoitoinen. Samalla on kuitenkin mukava saada käsille jotain tekemistä ja nähdä oman työnsä jälki. Pihamaan kasveista suosituimmat pitävät pintansa joka vuosi, mutta rinnalle on tullut myös uusia kasveja. Pihakasvien lisäksi suureksi buumiksi ovat nousseet myös kaikenlaiset yrttikasvit.

Pilarituija

Pilarituija ja ylipäätään kaikki tuijat sekä tuiviot ovat ikisuosikkeja vuodesta toiseen. Suosittuja näistä ikivihreistä havukasveista tekee niiden helppohoitoisuus sekä näyttävä ulkoasu. Havukasvit säilyttävät vihreän värinsä myös talvella eikä kasvit vaadi minkäänlaista leikkausta säilyttääkseen kartioimaisen ulkonäkönsä. Kasvia voi kuitenkin halutessaan muotoilla ilman, että sen kasvu siitä kärsii. Pilarituijat kasvavat 5- 15 m lajikkeesta riippuen. Havupuista löytyy myös hillittykasvuisempia lajikkeita. Tuijat ja tuiviot viihtyvät parhaiten puolivarjoisessa – varjoisessa paikassa, aurinkoinen paikka sopii kasvupaikkana, jos maaperä on kosteahko.

Kääpiövuorimänty

Kääpiövuorimänty on matala ja tiheäversoinen. Se sopii mainiosti esim. rinteisiin maanpeittäjäksi sekä havuryhmiin. Pienen kokonsa ansiosta se mahtuu pieneenkin pihaan. Vuorimänty sietää hyvin lumen painoa sekä kuivuutta. Oksat ja neulaset ovat tiheämmät kuin vuorimännyllä. Kääpiövuorimänty kasvaa noin 50 – 100 cm korkeaksi ja 150 cm leveäksi. Kääpiövuorimänty viihtyy hyvin Suomen kasvuvyöhykkeellä. Kasvu alusta saa olla kuiva tai tuore, vähäravinteinen ja hyvin vettä läpäisevä. Maa voi olla hyvin hapan tai kalkittu.

Syreenit

Syreeneistä löytyy monenlaista lajiketta ja värivaihtoehtoa. Syreeneillä pihaan saadaan väriä ikivihreiden kasvien joukkoon. Syreeneistä suosittuja tekevät niiden upeat kukinnot kesä- heinäkuun vaihteessa. Syreenit kasvaa nopeasti. Vaihtoehtoina ovat joko pensasmainen kasvutapa tai rungollinen kasvutapa. Tästä syystä syreeni onkin kaunis yksittäin, ryhmissä tai aidanteisiin istutettuna. Kasvupaikkana syreenille ihanteellisin on aurinkoinen tai puolivarjoinen paikka. Korkeutta pensaalla on täysikasvuisena jopa 4 metriä. Pensasta voi leikata vuosittain.

Omenapuut

Jokaisella pihamaalla tulee olla omenapuita? Se on perinteinen ja lähes pakollinen puu puutarhoissamme. Se tekee herkullisia hedelmiä uskollisesti vuodesta toiseen, ja lisäksi se on todella kaunis varsinkin kukkiessaan alkukesällä herkin valkoisin kukin. Omenapuita löytyy ainakin 60 eri lajiketta, joista jokaiseen makuun sopii oikeanlainen omenapuu. Kasvualustaksi omenapuu tarvitsee syvämultaisen paikan, jossa sillä on paljon tilaa kasvaa. Mullan on oltava rikkaruohotonta, ravinteikasta ja hyvin läpäisevää. Omenapuu tarvitsee myös ravinteita, jotta se kasvaisi mahdollisimman hyvin. Omenapuu kasvaa lajikkeesta riippuen 5 – 12 metriä korkeaksi.

Rusokirsikka

Rusokirsikka on pieni tai keskikokoinen, usein säännöllisen muotoinen puu, joka kukkii aikaisin, muiden puiden vasta varovasti heräillessä kevääseen. Kukkiessaan se on puiston tai puutarhan kiistaton prinsessa: koko puu peittyy ruusunpunaisiin, suurehkoihin kirsikankukkiin. Kukinnan lumoa korostaa sen lyhytaikaisuus; loistoa kestää vain viikon verran. Rusokirsikka kukkiin näyttävästi keväisin Keski-Euroopassa, josta uutisointi on lisännyt rusokirsikan suosiota myös Suomessa. Vuoristolajina se on huomattavasti kestävämpi kuin jalostetut japaninkirsikkalajikkeet, ja sen viljely onnistuu edullisilla kasvupaikoilla Keski-Suomea myöten. Kasvupaikakseen puu tarvitsee aurinkoisen, runsasravinteisen ja tuoreen kasvupaikan.

 

Pihamaan kunnostaminen

Pihamaa kaipaa usein muutakin kuin kasvien hoitamista ja uusien puutarhakasvien istuttamista. Pitääkseen pihamaan siistinä, tulee pihamaata kunnostaa jonkin verran joka vuosi. Erilaiset kivetykset ja istutusaltaat kestävät hyvin säävaihteluita ja aikaa. Valitse pihamaalle pitkäkestoisia ja kestäviä ratkaisuja, niin säästyt suuremmilta pihatöiltä. Tee pihasta toimiva, mutta helppohoitoinen.

Näillä asioilla helpota puutarhatöitä:

Robottiruohonleikkuri

Tämän avulla pääset eroon nurmikonleikkuusta. Nurmikon leikkaaminen vie aikaa 1 – 4 tuntia joka viikko pihan koosta riippuen. Robottiruohonleikkuri hoitaa nurmikon leikkaamisen puolestasi. Vertaa leikkurit Ylen jutusta.

Istutusaltaat ja pihakivetys/asfaltti

Tee istutusaltaista selkeitä ja helposti hoidettavia. Lisää istutusten alle maanpeitekangas ja haketta, niin säästyt rikkaruohojen kitkemiseltä. Hanki pihaan asfaltti tai näyttävä pihakivetys, niin pidät pihasi yleisilmeen huoliteltuna.

Suunnitelmallisuus ja helpot kasvit

Suunnittele piha kerralla kuntoon. Valitse kasvit oman ajankäyttösi mukaan. Jos sinulla ei ole aikaa puutarhan hoidolle, älä valitse kasveja jotka vaativat säännöllistä hoitamista tai jokavuotista leikkaamista.

 

Piharemonttiin rahoitus – Vertaalainaa.fi kilpailuttaa lainasi

Kevään puutarhatyöt on käynnistely monessa pihassa. Istutustyöt sujuu halvalla, mutta jos haluat pihalle suuria muutoksia, rahaa voi upota kymmeniä tuhansia euroja. Piharemontin hinta voi nousta yllättävänkin korkeaksi ellei tarkempia laskelmia tee ennen urakan aloittamista. Paras säästökeino on aloittaa urakka hyvällä suunnittelulla ja tarvittavan rahoituksen kilpailuttamisella. Usein pihamaan kunnostukseen haetaan vakuudeton kulutusluotto, jolla pystytään kattamaan pihamaan kunnostukseen tarvittavat kulut kerralla. Kulutusluottoa voi ilman vakuuksia saada tuhansista eurosta jopa 60 000 euroon saakka, joten lainalla kunnostaa jo suuremmankin pihamaan. Piha-alueen kunnostuksen lisäksi monet innostuvat samalla parantelemaan myös kotinsa terassialuetta, joten kunnostustyöt hieman kasvavat. Tämä on kuitenkin usein järkevä ratkaisu, koska samalla kun piha-aluetta myllätään kannattaa laittaa mahdollisimman paljon kuntoon.

Kilpailuta laina Vertaalainaa.fi palvelun kautta niin varmistat, että lainahakemuksesi välitetään yli 25 pankille ja rahoitusyhtiölle kilpailutettavaksi. Näin saat nopeasti selville, mikä lainantarjoajista pystyy tarjoamaan sinulle vakuudettoman lainan mahdollisimman alhaisella lainakorolla.

 

Sinua saattaa kiinnostaa myös artikkeli:

Viime vuonna mökkikauppa kävi vilkkaana – miltä näyttää tuleva kevät?

VertaaLainaa.fi
Logo