Retkeily ja vaellus- onko retkeilyvarusteet kunnossa?

Retkeily ja vaellus

Retkeilyllä ja vaeltamisella tarkoitetaan yleensä maastossa ruokailua tai yöpymistä. Retki voi tarkoittaa metsässä kävelyä ja vaativimmillaan vuorelle kiipeämistä. Tässä artikkelissa annamme vinkkejä, jos tarkoituksena on muutaman yön kestävä retki metsään ja mitkä retkeilyvarusteet olisi hyvä olla mukana. 

Vastuullinen retkeilijä kunnioittaa luontoa. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että kansallis- ja luonnonsuojelualueilla kuljetaan vain sinne merkityillä reiteillä. Luontoon ei jätetä mitään, mikä ei sinne kuulu. Meitä jokaista koskee jokamiehenoikeudet, millä tarkoitetaan jokaisen oikeutta käyttää luontoa siitä riippumatta, kuka omistaa alueen tai on sen haltija. Luonnon käyttämiseen jokamiehenoikeuksien sallimissa rajoissa ei siis tarvita maanomistajan lupaa eikä oikeuksien käyttämisestä tarvitse maksaa mitään. Luonnonsuojelualueilla jokamiehenoikeudet eivät täysin päde, joten jos suuntaan retkesi kansallispuistoon, tarkista kohdealueen säännöt Luontoon.fi-palvelusta.

 

Retkeilyvarusteet – Yöpymisretken taidot haltuun kesällä

Olet luultavasti käynyt päiväretkellä ja saanut siitä kipinän yön yli retkeilyyn. Aloittelevan retkeilijän kannattaa aloittaa yöpymisretkeily kevään, kesän tai syksyn aikana. Talveen ensimmäistä yön yli kestävää retkeään ei kannata ajoittaa, koska silloin sääolosuhteet saattavat olla liian haastavat aloittelijalle.

Suunnittele reitti etukäteen. Kuljettava reitti, alueen säännöt sekä yöpymispaikka kannattaa katsoa ja suunnitella jo etukäteen. Jos matkasi suuntautuu luonnonsuojelualueelle on alueesta nähtäville esimerkiksi netissä tarkempi aluekartta. Karttaan on merkitty kuljettavat reitit, leirintäpaikat sekä ulkohuussit. Karttaan on usein merkitty myös onko alueella kaivo, mistä voi ottaa vettä peseytymiseen. Yöpymis – ja telttailupaikat sijaitsevat alueella, missä on mahdollista myös tulenteko.

Kunnioita muita retkeilijöitä. Metsässäkään ei voi aina välttyä muilta kanssaliikkujilta. Ota retkeillessä muut huomioon. Älä metelöi myöhään illalla tai roskaa (retkipaikka.fi)

 

Oikeanlaiset retkeilyvarusteet tekevät patikoimisesti miellyttävää

Yön yli retkelle tulee varustautua hyvin. Mukaan tarvitaan monenlaista tavaraa aina nukkumisesta peseytymiseen. Retkellä sää voi muuttua päivän mittaan aurinkoisesta sateiseen. Pakkaamisessa tulisi ottaakin huomioon monenlaiset asiat kuitenkin niin ettei tavaraa kerry liikaa. Ajatuksena on kuitenkin se, että henkilön tulee jaksaa kantaa rinkassaan kaikki omat retkeily varusteet.

Rinkka. Selässä kannettavan rinkan tulee olla tarpeeksi tilava, jotta kaikki tarpeellinen mahtuu mukaan. Reppu on omiaan päiväretkille, mutta yön yli retki vaatii jo rinkan hankkimisen. Rinkkoja on eri tilavuuksilla. 50–65 litran reppu tai rinkka voi olla sopiva lyhyelle yöpymisretkelle tai reilaajan käyttöön. Rinkkojen hinnat vaihtelevat uutena noin 80 – 300 euron välillä.

Makuupussi. Jos yöpymisretkeilyn aloittaa kevään, kesän tai syksyn aikana, kannattaa makuupussin valinnassa suosia kolmen vuodenajan makuupussia. Makuupusseista on eri kokoja, joten pussi tulee valita oman koon mukaan. Makuupussissa kannattaa huomioida myös, mitä pussi painaa pakattuna sekä kuinka paljon se vie tilaa? Reissuun tulee ottaa tavaraa kuitenkin aika paljon, joten tavaroiden tulisi mennä mahdollisimman pieneen tilaan. Makuupussien hinnat vaihtelevat uutena noin 50 – 500 euron välillä.

Teltta. Lämpöisinä kesäpäivinä teltaksi riittää kevyt teltta. Ilman telttaakin toki voi yöpyä, joko taivasalla tai taukotuvalla. Ellei telttaa ota retkellä laisinkaan mukana, kannattaa huomioida mahdolliset sateet ja hyttyset. Taukopaikoilla yöpymispaikkoja on rajallisesti. Teltan kokokoon vaikuttaa, kuinka monta teltassa yöpyy kerralla. Muita mukavuuksia on korkeus, etuosan sadelippa yms. Uusien telttojen hinnat vaihtelevat noin 50 eurosta aina 600 euroon saakka.

Retkikeitin ja ruoat. Vaellusretkellä eväinä voi olla kaupan kuivamuonat tai tölkkiruoat. Tulta ei toki ole pakko laittaa, mutta onhan nuotiolla istuminen tärkeä osa retkeilyä. Tarkista ennen tulen sytyttämistä alueen tulentekosäännöt. Retkikeitin on kätevä lämpöisen ruoan valmistamiseen ja kahvin/veden keittämiseen. Valitse mukaan ruokavalmisteita, mitkä säilyvät hyvin huoneenlämmössä/ulkona.

Juomavesi. Juomaveden voi joutua ottamaan mukaan. Tämä riippuu täysin siitä mihin retki kohdistuu. Tarkista aina etukäteen, onko yöpymispaikassa kaivoa tai muuta vesipistettä ja onko vesi juomakelpoista.

Ensiapulaukku. Mukana retkellä tulee kuljettaa ensiapulaukkua. Mukaan tulee myös pakata käytössä olevat lääkkeet, punkkipihdit, rakkolaastareita sekä kyypakkaus.

Vaatetus. Vaatetukseen kannattaa kiinnittää erityistä huomiota. Ulkovaatteiden tulee tuulen- ja vedenpitäviä. Lisäksi tulee suosia kerrospukeutumista. Kenkiä olisi hyvä testailla käytössä jo ennen matkaa ettei kengät hierrä jalkoja pidemmällä vaelluksella. Ota vaatteiden lisäksi mukaan myös pieni pyyhe. Laadukkaisiin ulkovaatteisiin kannattaa panostaa, koska ne kestävät käytössä pitkään. Retkeilyyn tarkoitetuilla vaatteilla myös itse retki tuntuu mukavammalta, kun pysyt lämpöisenä eivätkä vaatteet kastu läpi asti.

 

Laadukkaat retkeilyvarusteet pienemmissä maksuerissä

Ylhäällä varusteluetteloa laatiessa, tuli esille myös retkeilyvarusteiden hintoja. Retkeilyyn saa uppomaan rahaa laadukkailla varusteilla nopeasti yli tuhatkin euroa. Osan pystyy ostamaan käytettynä, mutta aina sopivia varusteita ei välttämättä tule vastaan. Esimerkiksi vaelluskenkiä ei ole suositeltavaa ostaa käytettynä, koska jokaisen jalka muokkaa kenkää hieman eri muottiin.

Retkeily on hyvä harrastus eikä se saa jäädä rahasta kiinni. Retkeillä voi hyvinkin pienellä budjetilla, mutta jos haluaa panostaa laadukkaisiin välineisiin, jotka kestävät useita vaellusreissuja, kannattaa ostaa kestävämpiä retkivarusteita. Yksi tapa on ostaa tuotteet osamaksulla tai joustoluotolla. Joustoluotto antaa retkivarusteiden maksuun lisämaksuaikaa ja summan pystyy pilkkomaan pienempiin takaisinmaksueriin.

VertaaLainaa.fi
Logo