Säästötili

Säästötili

Käyttötilillä ei kannatta makuuttaa suurempia summia pelkästään jo siitä syystä että yleinen korkotaso on alhainen. Tilillä oleville rahoille ei kasva korkoa ja rahat tulee käytettyä ostoksiin, joita ei kenties edes tarvitse. Osa rahoista kannattaa laittaa säästöön esimerkiksi säästötilille. Tilin korko on matala, mutta säästötilille laitettava rahasumma toimii hyvänä puskurina pahan päivän varalle ja säästössä olevat rahat voi myöhemmin käyttää suurempiin kertaostoksiin. Jos säästöön kertyy enemmän rahaa, voi vaihtoehtoisesti miettiä osakesäästötilin tai rahaston käyttöönottoa. 

 

Säästötili on turvallinen tapa säästää

Pankkien talletuskorot ovat jo pitkään olleen nollan tuntumassa. Moni suomalainen ei hyödy mitään rahojen pitämisestä pankkitilillä. Inflaatio nakertaa pääomaa pikkuhiljaa ja säästössä oleville rahoille haluaisi edes jonkinmoista korkoa. Osa suomalaista on valmis ottamaan suurempia riskejä ja heille hyvä tapa saada rahoilleen tuottoa on sijoittaa rahaa osakkeisiin tai rahastoihin. Näissä sijoittajalla on todennäköisesti hyvät mahdollisuudet voittoihin, mutta riskit voivat olla välillä suuretkin ja osakemarkkinoita täytyy seurata aktiivisesti. Kaikille tämä tapa ei toimi. Rahastosijoittaminen vaatii itseltä enemmän aktiivisuutta ja riskinottoa, mutta toisaalta voitotkin voivat olla suurempia.

Jos henkilö ei halua ottaa suurta riskiä eikä ehdi jatkuvasti seuraamaan osakemarkkinoita, on hyvä tutustua säästötiliin. Keskimääräisesti säästötili tarjoaa asiakkaalle talletuskorkoa 0,8 – 1 prosentin korolla. Säästötilin avaaminen on helppoa eikä sen käyttäminen vaadi laajempaa tietoa talousasioista. Kaikkien Suomessa toimivien pankkien säästötilit on turvattu talletussuojalla, joka tarkoittaa, että asiakkaan säästöt ja rahoille maksettava korko on suojattu aina 100.000 euroon asti.

* Tutustu aina pankin tarjoamaan säästötiliin tarkemmin. Jokaisella pankilla on hieman toisistaan poikkeavia säästötilejä tarjottavanaan asiakkaalle. Muun muassa talletuskorko sekä talletussuoja voivat poiketa edellä mainitusta esimerkistä.

 

Avaa säästötili ilman kuluja

Säästötilin avaamisesta ei peritä asiakkaalta mitään maksua ja rahaa voi säästötililtä nostaa aina tarpeen tullen ilman kuluja tai nostorajoituksia. Ennen säästötilin avaamista on hyvä tarkistaa kyseisen pankin säästötiliehdot. Säästötilin avaamisessa on yleensä vähimmäisikä, joka on alkaen 18 vuotta. Säästötilin voi avata omaan asiointipankkiinsa. Kaikki pankit Suomessa tarjoavat asiakkailleen säästötiliä.

Tilissä voi olla myös vähimmäis- tai maksimitalletusmäärä, mutta yleisesti ottaen näin ei ole, vaan asiakas saa laittaa rahaa säästöön haluamansa määrän. Säästötilille pankki lupaa yleensä 0,8 – 1 % talletuskoron ja riskit säästötilin avaamisessa ovat todella alhaiset. Säästötilin avaaminen kannattaa tehdä siinäkin tapauksessa, ettei henkilöllä ole juuri rahaa sijoitettavaksi. Tilin avaaminen on ensiaskel säästämiseen, koska säästötilille asiakas voi laittaa rahaa aina oman taloudellisen tilanteen mukaan. Säästötilin avaaminen ei siis vaadi suurta alkupääomaa, vaan alkuun tilille voi laittaa kuukaudessa rahaa vaikka 10 – 20 euroa. Tulojen kasvaessa tai talouden tasaantuessa pottia säästötilille voi kasvattaa pikkuhiljaa.

Suurin päätös on, että aloittaa, vaikka summa ei olisi suuri. Pienistäkin säästöissä kasvaa ajan myötä suurempi summa. Rahan säästöön laittaminen on usein parempi vaihtoehto kuin turhan tavarana ostaminen. Monet säästötilin avanneet sanovatkin, että säästöön laitettava summa ei ole arjessa mistään pois ja kun säästämisestä tekee automaattista ei rahan sinne siirtymistä edes huomaa.

 

Säästötili vai talletustili?

On hyvä erottaa säästötili ja talletustili toisistaan.

Talletustilillä rahat sijoitetaan tietyksi määräajaksi esimerkiksi 2 vuoden ajaksi ja tuona aikana nostoja voi tehdä rajoitetusti. Ennalta sovittuna määräaikana rahoja ei voi nostaa tililtä kokonaisuudessaan pois. Talletustilille maksetaan kuitenkin säästötiliä parempaa korkoa ja usein tämä vaihtoehto valitaan silloin, kun tiedetään ettei sijoitettua rahaa ole tarve nostaa nopeasti käyttöön.

Perinteinen säästötili on turvallinen, pienellä talletuskorolla oleva tili, josta asiakas voi nostaa rahaa tarvittaessa ilman rajoituksia. Jos säästötilillä oleville rahoille tulee tärkeämpää käyttöä, voi tilin avannut henkilö nostaa rahat pois muutaman päivän viiveellä. Säästötilin avaamisesta tai talletuksesta ei peritä mitään avaus- tai käsittelymaksua.

Tutustu myös osakesäästötiliin. Osakesäästötilin ajatuksena on, että tilin sisällä voi tehdä ostoja haluamassaan tahdissa. Tilille voi hankkia pörssiin listattuja ulkomaisia ja kotimaisia osakkeita, joista verot tulevat maksettavaksi vasta, kun tilin omistaja päättää nostaa varoja tai lakkauttaa tilin kokonaan. Tilin hyöty tulee siinä, että osakesäästötilin sisällä tehtävät luovutusvoitot ja osingot ovat verovapaita siihen saakka kunnes varat osittain tai kokonaan halutaan nostaa pois. Niin kauan kun rahoja pidetään osakesäästötilillä voi asiakas hyödyntää ns. korkoa korolle- ilmiön.

 

Säästöä saa myös kilpailuttamalla nykyiset lainat

Yksi hyvä tapa säästää jatkossa mukavan summan, on kilpailuttaa nykyiset lainat uudelleen.

Jos sinulla on jo kaksi tai useampi laina, voit kilpailuttaa lainat maksuttomalla hakemuksella. Jokaisesta otetusta lainasta maksat aina erikseen korko ja kulumaksut. Yhdistämällä lainat yhteen, voi kuukausittainen säästö tulla kymmenistä euroista jopa muutamaan sataseen.

Kilpailuta nykyinen laina tai useammat lainasi uudelleen ja katso millainen voisi olla sinun säästösi. Voit kilpailuttaa oman pankkilainasi maksutta kotimaisessa Vertaapankkeja.fi palvelussa.

Lainojen yhdistämisestä saadun summan voit jatkossa siirtää säästötilille ja käyttää rahat tarpeen tullen. Näin uusia hankintoja varten ei tarvitse ottaa erillistä lainaa, vaan säästötili toimii vararahastona.

VertaaLainaa.fi
Logo