Vene osamaksulla – Vinkit veneen ostamiseen

vene osamaksulla

Veneen ostamisessa kannattaa miettiä, mihin tarkoitukseen venettä käytetään ja minkä hintaluokan vene olisi tarkoitus ostaa. Moni hankkii veneen osamaksulla tai pienemmän paatin säästöillä. Mitä suuremmista veneistä on kyse, sen kalliimpaan hintaluokkaan ne menevät. Veneen hankinnassa on järkevintä lähteä liikkeelle ihan perusasioista, jotta löytää veneen juuri omaan käyttötarkoitukseen. 

 

Veneen käyttötarkoitus

Se millaiseen käyttöön vene tulee, määrittää myös ostohinnan.

Ennen venekaupoille lähtöä kannattaa miettiä vastaukset seuraaviin kysymyksiin:

  • Kuinka monta henkilöä veneeseen tulee kerralla mahtua?
  • Mihin käyttötarkoitukseen vene tulee? – Kalastus, vesiurheilu vai satunnainen vesillä liikkuminen
  • Millainen kokemus sinulla on aikaisemmin veneilystä?
  • Tuleeko veneen olla alumiini – vai lasikuiturunkoinen?
  • Halutaanko veneeseen sähkö- vai polttomoottori vai ei kumpaakaan?
  • Täytyykö veneessä olla tilat yöpymiselle?
  • Käytetäänkö venettä eri sääolosuhteissa?

Kysymyksiin vastaamisen jälkeen sinulla luultavasti on jo jonkinlainen käsitys, millaista venettä lähdet etsimään.

Ensikertalainen pääsee hyvään alkuun veneilyssä avoveneellä, joka on tarkoitettu mökki – ja kalastuskäyttöön. Avoveneellä on helppo liikkua ja rantautua, koska se ei ole liian suuri. Ensiveneeksi suositellaan usein juuri pienempää avovenettä.

Hieman jo kokeneemmalle veneilijälle sopii avovenettä suurempi retkivene. Veneestä löytyy tilaa suuremmallekin joukolle ja veneessä voi yöpyä. Matkaveneet ovat jo pituudeltaan sen kokoisia, jotta veneen käyttö vaatii kokemusta ja tuntumaa veneilyyn pidemmältä aikaa.

 

Veneen hinta

Avoveneet ovat hinnaltaan edullisimpia ja mitä suurempiin veneisiin mennään, missä varustelutaso on tasokasta, sen kalliimmista paateista on kyse. Uuden soutuveneen saa alkaen noin 1500 eurolla ja kalliimpien matkaveneiden hinnat pyörivät jopa 200 000 eurossa.

Aloittelevan veneilijän kannattaa alkuun ostaa edullinen vene tai vene käytettynä. Käytettyjen veneiden kohdalla toki kannattaa olla tietoinen mitä ostaa ettei osta venettä liian kalliilla hinnalla kuntoon nähden. Veneiden hintavertailussa kannattaa kiinnittää huomiota veneen kokoon, kuntoon, vuosimalliin, moottoriin sekä varustetasoon. Jos itseltä löytyy tietoa tai taitoa veneen kunnostamisesta, pystyy veneen hinnassa jonkin verran säästämään.

Muista myös, että veneessä tulee olla CE-merkintä, jotta sen saa myydä Suomessa eteenpäin. Kyseinen merkintä on vakuutus siitä, että vene täyttää EU:n asettamat vaatimukset.

 

Veneen rahoitus

Veneen voi ostaa lainalla, osamaksulla tai säästöillä. Jos päätyy ostamaan edullisen käytetyn veneen saattaa sen saada ostettua jopa muutamalla sadalla eurolla. Osamaksulla ei voi ostaa venettä yksityiseltä henkilöltä. Venekuumeen kasvaessa voi olla, ettet enää tyydy pelkkään mökkirannassa souteluun, vaan haluat päästä sähkö- tai moottorikäyttöisellä veneellä kauemmas. Retki – ja matkaveneiden hinnat nousevat helposti tuhansiin jopa kymmeniin tuhansiin euroihin, kun hintaan sisällytetään tehokkaampi moottori. Tällaisia rahoja ei enää monenkaan säästöillä tai palkkatuloilla kerralla makseta.

Vene osamaksulla on mahdollista ottaa pankista tai veneliikkeestä. Rahoitus osamaksulla tulee kuitenkin selvittää ennen veneen hankintaa. Osamaksulla maksettaessa vene toimii lainan vakuutena niin kauan kunnes viimeinenkin erä osamaksusta on maksettu. Usein osamaksulla maksettaessa osa ostettavasta tuotteesta on maksettava käsirahalla, joka on 10 – 30 prosenttia tuotteen hinnasta. Esimerkiksi kalliimman veneen kohdalla puhutaan melko suuresta käsirahasta, joka täytyy löytyä itseltä joko säästöinä tai toisenlaisen rahoituksen muodossa. Veneen osamaksun korko ei välttämättä ole edullisin, joten kannattaa veneen rahoitusta miettiessä tutustua myös vakuudettomaan kulutusluottoon.

Veneen oston voi rahoittaa myös vakuudettomalla kulutusluotolla, jonka voi hakea helposti maksuttomalla hakemuksella. Kulutusluoton korko ei voi nousta kuluttajaluottojen korkokatolla säädetyllä lailla yli 20 prosentin. Toisin kuin osamaksusopimuksissa, joita 20 prosentin korkokatto ei koske laisinkaan. Vakuudeton laina on hyvä ratkaisu veneen hankintaan niin käytettynä kuin uutena. Hae venelaina palvelumme kautta, niin kilpailutamme lainan useiden pankkien ja rahoituslaitosten kesken ennen kuin lainatarjoukset välitetään sinulle vertailtavaksi. Monet maksuttoman palvelumme käyttäjistä ovat löytäneet halvimman lainan veneen ostamiseen juuri lainan kilpailuttamisen kautta. Kokeile, miten lainavertailupalvelumme toimii täyttämällä lainahakemus, joka ei sido sinua mihinkään.

 

Veneen säilytys ja käyttökustannukset

Veneen hankinnassa kannattaa kiinnittää huomiota myös siihen, missä venettä pystyy säilyttämään talvisin. Kevyt soutuvene on helppo kääntää vain talven tullen ympäri, mutta jos vene on yhtään suurempi tarvitaan sille sopiva säilytyspaikka. Veneliikkeet tarjoavat palveluinaan veneen säilytyksen ja huollon, mutta hintoihin on hyvä tutustua tarkemmin. Liikkeen tarjoamasta talvisäilytyksestä voi joutua maksamaan noin 800 eurosta alkaen. Jos itseltä löytyy venetraileri pystyy näistä kuluista säästämään, mutta toisaalta venetraileristakin joutuu maksamaan reippaasti yli 1000 euroa veneen koosta riippuen.

Muista myös rekisteröidä vene ja hankkia siihen vakuutus. Nämä tekevät veneen ostoon hieman lisäkustannuksia.

UKK- venelaina:

Mikä on venelaina?

Venelaina on rahoitustuote, joka on tarkoitettu veneen hankintaan. Se voi olla vakuudellinen tai vakuudeton laina, ja sen ehdot vaihtelevat lainanantajasta riippuen.

Voiko venelainan saada ilman vakuuksia?

Kyllä, venelainan voi saada ilman vakuuksia, mutta vakuudettomien lainojen korot ovat yleensä korkeammat kuin vakuudellisten lainojen. Vakuudellisessa lainassa vene toimii usein vakuutena.

Mikä on tyypillinen laina-aika venelainalle?

Tyypillinen laina-aika venelainalle vaihtelee 1-15 vuoden välillä. Laina-aika riippuu lainasummasta ja lainanottajan taloudellisesta tilanteesta.

Miten venelainan korko määräytyy?

Venelainan korko määräytyy hakijan luottokelpoisuuden, laina-ajan ja lainasumman perusteella. Myös pankin tai rahoituslaitoksen yleiset ehdot vaikuttavat korkoon.

VertaaLainaa.fi
Logo